用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 入了心儀的小學卻感到不外如是或後悔 (苦與樂) ...
樓主: TTJTMaMa
go

入了心儀的小學卻感到不外如是或後悔 (苦與樂) [複製鏈接]

Re: 入了心儀的小學卻感到不外如是或後悔 (苦與樂)

Sindy,

俾d時間人地搜尋啦,唔係咁易找到的 :
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

醒目開學勳章 王國長老

係lor, 又"熱鬧"起黎喇   

王國長老

Sindy,

唔知點解,佢好似MOF (佢比MOF斯文的咁多)。
佢對你之態度極其溫婉,
亦一如MOF 對我十分客氣,有趣有趣!
MOF 個仔咪話入HKUGA,佢上黎就精彩囉。
不過又或者佢個仔退左學,
又或者轉過一個名都唔定。     

醒目開學勳章 王國長老

原來官方對"一條龍"既解釋係唔正確既 原來應該focus on心理意義 果真大開眼界, 多謝賜教   
你唔講, 我地呢d"冇知"既家長真係會"受騙"架.....
daydream 寫道:

如果唔包100%直升既, 唔係真正既一條龍, 係有你地咁冇知既家長不知一條龍既真正意義才受騙,你番去 了解清楚 真正既一條龍在教育心理上有乜 意義,才回來跟我過招啦

[quote]
Charlotte_mom 寫道:
多謝你提醒...我無覺得自己執到寶, 我只係揀一間我覺得適合架姐....
直資一條龍唔包100%直升, 有細心留意既都知, 唔係淨係HKUGA有呢個"問題", 85%直升都叫有壓力, 咁唔怪得你對香港d學校咁重怨氣.......
既然閣下咁有遠見, 不如向教統局提出啦, 好過o係度講, 無人support又無咩建設性, 盞side氣, 係嗎?
     [/quote]  

daydream,

睇完你o尼兩日既留言, 我覺得你極度不滿香港既教育制度。你響BK 發表o甘多"偉論", 都吾會令香港既教育制度有任何改變, 你話就話想點醒班BK mami, 但你既言詞o甘"尖酸刻薄", 似攪事多D law, o係吾同topic 撩起火頭, 吾通你開心D, 你想點醒班BK mami, 有好多方法, 吾洗下下去到o甘盡。  你要明白, 第一部, 你要點醒既係教統局, 解釋比教統局聽真正既一條龍在教育心理上有乜 意義, 吾好在BK攪事la.

如果唔包100%直升既, 唔係真正既一條龍, 係有你地咁冇知既家長不知一條龍既真正意義才受騙,你番去 了解清楚 真正既一條龍在教育心理上有乜 意義,才回來跟我過招啦

[quote]
Charlotte_mom 寫道:
多謝你提醒...我無覺得自己執到寶, 我只係揀一間我覺得適合架姐....
直資一條龍唔包100%直升, 有細心留意既都知, 唔係淨係HKUGA有呢個"問題", 85%直升都叫有壓力, 咁唔怪得你對香港d學校咁重怨氣.......
既然閣下咁有遠見, 不如向教統局提出啦, 好過o係度講, 無人support又無咩建設性, 盞side氣, 係嗎?
     [/quote]

王國長老

Yes!!!She's not new in here!!
做咩開新名呀?自己用開個名唔方便用咩?
你一定識Sindy 架喇,唔係見面邊好意思呢?
9月先登入?你會知邊個係MOF?!哈!
下次諗過先寫,唔知邊個foolish?!
Sindy,識朋友要小心D,知嗎?

[quote]
你真foolish, 咁都唔明 !

遇人講人話, 遇鬼講鬼話, 遇潑婦就要用番潑婦常用既語言, 如果唔係點溝通呀!

我當然不是MOF啦, MOF有個小朋友在 HKUGA , 我都話過好彩冇選HKUGA

MOF 對你十分客氣, 當然啦,你同她是一丘之貉嗎!

王國長老

Daydream,黎個正經既,
我又想問吓,對於接龍官津英中,
教署推行既教學語言政策,
即是75% 學生既中/英/數水平達標,
先可沿用英語授課又點睇?
如果一間學校100% 收番晒升中學生,
而中學可能轉為中文中學,
相信你當然唔贊成,又係廢除最好啦!
但唔係我地可以話事既….咁你有咩高見呢?
如校方為求保住英中招牌,
亦有可能有壓力比學生,你又點睇呢?
你介唔介意心儀英中變成中中?
你又可能講轉為直資一條龍喇,
咁學校唔受制於呢個語言政策,
不過又唔係人人比得起學費喎,
對窮家子弟極之唔公平架喎,
咁你又有咩高見呢?願聞其詳。

Sorry, I don't know I bring out this topic to make a big respond.  Maybe I can't take HKUGA for example.  

My friend's daughter studied at St. Francis - Wanchai, she said her daughter felt very happy and enjoyed her first primary school life. This year she promoted to P2. All subjects are normally not too hard and pushing!

TTJTmama

HKUGA 既政策完全違背"一條龍"辦學既意義及精髓,真叫人失望,好彩當初就冇選 HKUGA !!!

我想八吓係唔係HKUGA真係85%可升中,如是,那就不能話自己是一條龍。有些家長可能認為咁係質素保障,但這違反了一條龍之規定。

當然,直資龍校有權規定不合格的不得升班,如果小六讀得不好,可讓其留級,如果是這樣的話,我想並不違反一條龍之規定。

醒目開學勳章 王國長老

TTJTMaMa
邊關你事丫 有人過激姐......

麟媽媽 寫道:
Daydream,黎個正經既,
我又想問吓,對於接龍官津英中,
教署推行既教學語言政策,
即是75% 學生既中/英/數水平達標,
先可沿用英語授課又點睇?
如果一間學校100% 收番晒升中學生,
而中學可能轉為中文中學,
相信你當然唔贊成,又係廢除最好啦!
但唔係我地可以話事既….咁你有咩高見呢?
如校方為求保住英中招牌,
亦有可能有壓力比學生,你又點睇呢?
你介唔介意心儀英中變成中中?
你又可能講轉為直資一條龍喇,
咁學校唔受制於呢個語言政策,
不過又唔係人人比得起學費喎,
對窮家子弟極之唔公平架喎,
咁你又有咩高見呢?願聞其詳。

問得好,有大將之風,不記仇用詞謙虛有禮,
令bk媽咪佩服不巳。

stjoboldboy 都係今日先做member la, 咁巧合, 佢第一個留言就去左 "聖若瑟(灣仔)家長交流心得" 個forum攪事, 呢個new member 可能都係同一人。[quote]
麟媽媽 寫道:
Yes!!!She's not new in here!!
做咩開新名呀?自己用開個名唔方便用咩?
你一定識Sindy 架喇,唔係見面邊好意思呢?
9月先登入?你會知邊個係MOF?!哈!
下次諗過先寫,唔知邊個foolish?!
Sindy,識朋友要小心D,知嗎?

[quote]
你真foolish, 咁都唔明 !

遇人講人話, 遇鬼講鬼話, 遇潑婦就要用番潑婦常用既語言, 如果唔係點溝通呀!

我當然不是MOF啦, MOF有個小朋友在 HKUGA , 我都話過好彩冇選HKUGA

MOF 對你十分客氣, 當然啦,你同她是一丘之貉嗎!

judy 寫道:

我想八吓係唔係HKUGA真係85%可升中,如是,那就不能話自己是一條龍。有些家長可能認為咁係質素保障,但這違反了一條龍之規定。

當然,直資龍校有權規定不合格的不得升班,如果小六讀得不好,可讓其留級,如果是這樣的話,我想並不違反一條龍之規定。

以我所知, 不少直資一條龍都不保證 100% 收回小學部的學生, 主科有任何一科不及格更要留級重讀.
官津龍校, 如中學屬英中名校, 我懷疑小朋友的讀書壓力比直屬關係時還大.

王國長老

TWMa,

好多官津英中遲遲未同直屬小學接龍正是呢個原因,
所以轉一條龍是好是壞?未知之數。

TWMa 寫道:

官津龍校, 如中學屬英中名校, 我懷疑小朋友的讀書壓力比直屬關係時還大.

既然你上BK既目的係提出論點提醒家長們不要盲重追捧名校, 要明白學校既政策怎樣影晌小朋友既心理成長, o甘, 即係話你既出發點係positive, 但你有無檢討下點解你會令到o甘多BK mami 不滿你o尼?

嘗時o下改變你過激既表達方式, 温和D去表達你既意建, 相信好多BK mami 都樂於同你討論。

呢度係討論區, 吾係拗交/鬥氣區, 明未?[quote]
乜你覺得在BK攪事, 我真是很失望

disregard 那些 "尖酸刻薄"既用詞, 我有那個 point 有 問題 或 not valid, 即本放馬過來.

在BK 還有很多 父母未為小朋友選學校架, 我提出我的論點

TWMa 寫道:
[quote]
judy 寫道:

以我所知, 不少直資一條龍都不保證 100% 收回小學部的學生, 主科有任何一科不及格更要留級重讀.
官津龍校, 如中學屬英中名校, 我懷疑小朋友的讀書壓力比直屬關係時還大.[/quote]

TWMa,

不知我沒有記錯,一般學校,是不得在小六留級的,龍校可不可以,我不知道。

津校小學階段只準留級一至两次,私校不限。龍校應視為12年一貫,考得不好,就要留級,這非常合理。但如果是規定某個%之升中率,差的那些踢出校,那一定違反了龍校之規定。

對於違反規定之龍校,政府怎麽處理呢?這オ是重點所在!
‹ 上一主題|下一主題