用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 收到德雅小学取錄信!!
樓主: ttsue
go

收到德雅小学取錄信!! [複製鏈接]

Re: 收到德雅小

大家好,

我女係德雅讀小六, 現在的學費是$1950, 比起半日都是加左$100, 都算好好, 無因為轉全日而大幅加學費, 以往既增幅都唔係好大
老師都好有責任, 愛心, 對同學都好好, 但佢地英文係教高一級, 我中而家係用緊中一既英文課本, 功課係多, 佢地學校既功課係多, 但多數是工作紙&作業, 以前都會抄書, 但而家都無, 我本身都要返工, 如果諗住入去讀, 初初真係要放好多時間落去, 要跟緊D, 但如果有心機讀, 到高年班既時候都好好, 我而家都唔洗幫我女溫習, 功課都唔洗睇, 中一都可以選區內的BAND1學校

春卷 寫道:
[quote]
ABBYMA 寫道:
牛肉粥,

我都收到信喇! 都收左我個女, 不過都不是太開心, 因為德雅不是我最心儀的學校! 好煩!

德雅 應該是 BAND 1,不過不是頭囉。

Me too, 德雅school 幾細,好處就有中學,in個日見D老師幾nice,but德雅中學又好像不是bank 1,唔知要唔要好 請問你地知唔知學費幾$$ I want to know.[/quote]
:-P bb囡 既爸爸 :-D

Re: 收到德雅小学取錄信!!

mamapeggie 寫道:
你好!今天收到聖芳濟各取錄信真的15/16!我老公叫我想清楚喎唔好係甘交留位費。我想真係要考慮清楚先喇!

兩間之中,聖芳濟各 比較好喎。
:-P bb囡 既爸爸 :-D

jessicaching,

好多謝你的意見, 但請問你是否知道小一的英文書及數學書係用邊間出版社的書嫁?

小女今年讀F.1在德小畢業,現在面對F.1的功課量對她來說很濕碎,有很多時間經常MSN及打機,所以我覺得這是先苦後甜和先甜後苦的問題.我覺得是先苦後甜比較容易適應.

ABBYMA 寫道:
jessicaching,

好多謝你的意見, 但請問你是否知道小一的英文書及數學書係用邊間出版社的書嫁?

今年小一用 Longman Express 二年級的書。數學及English Reading 都是用 Longman。

Any comment if I enroll my boy to Tak Nga?  I like the school but he has to look elsewhere for Secondary.  :-|

jessicaching:

好多謝你的寶貴意見.

醒目開學勳章

簽名被屏蔽

小女也被取錄, 面試當天向主任查詢得悉此校不是用普通話教授中文科,亦沒有NET.  請問如何促進兩文三語的發展, 請正在就讀的同學或其家長分享一下

[quote]
天瑜 寫道:
Hi, ttsue,

Congratulations!

好好考慮下!

以下係我對德小的感覺:-

1) 小學部是女校男生 (女生多, 男生少), 感覺尤如入讀女校一樣.  

2) 學校校長是修女, 為人比較低調, 收生來緣大多是家長口碑!

3) 最近,德雅小學轉了全日制外, 還將最後一堂定為功課堂, 讓同學在學校課室內專心地完成大部份的功課,老師亦在堂上指導功課上有問題的同學.  那麼, 同學回家後可以有很多空閒時間(思想的空間)做自己喜歡的事!

真係好好的安排!

yymum,

小女現就讀德雅一年級,每星期有2節普通話課及1節電腦課,普通話有課本和工作紙,我見她都讀得有板有眼,我先生普通話比較叻,他說按他們這種教授方式,小朋友會容易明白和很快會說得好。

另外,順帶一提,德雅提供很多興趣班,供學生課餘或星期六自費參加。

yymum 寫道:
小女也被取錄, 面試當天向主任查詢得悉此校不是用普通話教授中文科,亦沒有NET.  請問如何促進兩文三語的發展, 請正在就讀的同學或其家長分享一下

[quote]
天瑜 寫道:
Hi, ttsue,

Congratulations!

好好考慮下!

以下係我對德小的感覺:-

1) 小學部是女校男生 (女生多, 男生少), 感覺尤如入讀女校一樣.  

2) 學校校長是修女, 為人比較低調, 收生來緣大多是家長口碑!

3) 最近,德雅小學轉了全日制外, 還將最後一堂定為功課堂, 讓同學在學校課室內專心地完成大部份的功課,老師亦在堂上指導功課上有問題的同學.  那麼, 同學回家後可以有很多空閒時間(思想的空間)做自己喜歡的事!

真係好好的安排!

請問德雅有無 waitng or reject 信 ? 好像沒人收到 ?
‹ 上一主題|下一主題