用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 播道書院第二輪收生
樓主: sunfamily28
go

播道書院第二輪收生 [複製鏈接]

Re: 播道書院第二輪收生

Hi snoopy008,

根據最前線(我個仔)的消息:
1. 想請問你播道有冇分精英班?

2. 星期六有甚麼特別活動需要回校嗎?
只有自願報名的課外活動等
3. 如果不是教徒又從沒上過聖經班, 會否難適應呢?
唔會(我個仔用埋身體語言話添)
4. 如果姐姐入左中學部, 妹妹入小學部會優先考慮嗎?
應該會(我個仔思考一陣之後答的)

Thank you for your son's reply.   :

Can he remember how he was being interviewed last time?  Will the school interview the parents as well?

william28 寫道:
Hi snoopy008,

根據最前線(我個仔)的消息:
1. 想請問你播道有冇分精英班?

2. 星期六有甚麼特別活動需要回校嗎?
只有自願報名的課外活動等
3. 如果不是教徒又從沒上過聖經班, 會否難適應呢?
唔會(我個仔用埋身體語言話添)
4. 如果姐姐入左中學部, 妹妹入小學部會優先考慮嗎?
應該會(我個仔思考一陣之後答的)

william28,
多謝快速回應,咁就唔駛擔心要太多駛費!
Thanks   

snoopy008,
我仔今年interview既,分開中英數三科interview
中文:
用普通話讀篇文
看一篇報紙,找出錯別字(篇報紙老師老師做過手腳),問報紙內容,同成語點解,仔仔篇報紙係關於2007年1月1日全面禁煙,問佢既睇法。
英文:
讀篇文同一堆生字
跟住用5個英文字形容自己性格
再由呢5個英文字問野
數學:
有七題數全部已計錯,指出錯既step
家長就問一些處境題:
1.點解揀這所學校
2.小朋友讀書自發性
3.小朋友在校跟同學打架,你會點處理
4.想小朋友學到些什麼   

sunfamily28,
Thank you for your reply.  So, are your son going to study in EC this September?  Please let us know more about EC later.  I am quite interested in this school.   

Yes, my son will study S1 in EC this Sept.
I hope he will enjoy the new school life   

sunfamily28 寫道:
snoopy008,
我仔今年interview既,分開中英數三科interview
中文:
用普通話讀篇文
看一篇報紙,找出錯別字(篇報紙老師老師做過手腳),問報紙內容,同成語點解,仔仔篇報紙係關於2007年1月1日全面禁煙,問佢既睇法。
英文:
讀篇文同一堆生字
跟住用5個英文字形容自己性格
再由呢5個英文字問野
數學:
有七題數全部已計錯,指出錯既step
家長就問一些處境題:
1.點解揀這所學校
2.小朋友讀書自發性
3.小朋友在校跟同學打架,你會點處理
4.想小朋友學到些什麼   

請問這個是否小一interview???     
我小朋友未識睇報紙WOR!!!5歲都未夠要應付呢個interview??? 會唁會難D呢???

唔駛驚!係升中一interview   

Sunfamily28,
想再請問下數學題係英數定中數呀?  

Sunfaimly 28

系英數
‹ 上一主題|下一主題