用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

mmak,
其實我最唔sure既係, 因為中文分AI & AII, 一共有40份工作紙, 銅牌要超半個學年或以上, 咁究竟應該係整個LEVEL唻計一半(即AI200), 抑或係只需要完成AI既一半(即AI100)就已經算數呢? 好鬼混淆!

原帖由 mmak 於 09-8-26 16:10 發表
十月媽咪,

唔該晒... 係吖, 好詳細..
我centre 負責人 無講得咁詳細, 佢淨係話我囡慢...
3A 用咗 6個月
2A 用咗 7個月
太慢喎... D 讀音唔準, 又錯得多.. 勉強可升級喎??

佢都有講我囡, 趕唔到 報成績既日子...

...

SumSumBB,
我都有睇番上年既成績, 同你所講一樣, 老師係報8月31日exactly做到邊一頁就係報嗰一頁, 真的係吹漲!

原帖由 SumSumBB 於 09-8-26 17:35 發表

真係要睇下個ctr點報,我阿仔上2星期已經做到2A200,但這2個星期由2A01重温,老師話31/8去到2A110,只會幫佢報2A110,激c!

SumSumBB,

開始報學校wow,有咩資料要架?希望我地d過來人可以比到意見你啦!!

原帖由 SumSumBB 於 09-8-26 17:35 發表

真係要睇下個ctr點報,我阿仔上2星期已經做到2A200,但這2個星期由2A01重温,老師話31/8去到2A110,只會幫佢報2A110,激c!

醒目開學勳章

原帖由 fyeung 於 09-8-26 23:23 發表
SumSumBB,

開始報學校wow,有咩資料要架?希望我地d過來人可以比到意見你啦!!

fyeung,

多謝你一直以來的幫忙 ,做個portfolio真係好大工程,你早前教我的方法好好用!
暫時淨係報左一間YW,見佢今年有成21XX+人報,已經俾佢嚇親了!

SumSumBB,

唔使擔心喎,有名氣架直資或私校都係咁,未到最後一刻,都未知結果!!希望不停收到你架好消息.

原帖由 SumSumBB 於 09-8-27 06:23 發表

fyeung,

多謝你一直以來的幫忙 ,做個portfolio真係好大工程,你早前教我的方法好好用!
暫時淨係報左一間YW,見佢今年有成21XX+人報,已經俾佢嚇親了! ...

原帖由 pkt 於 09-8-26 12:32 發表
easonkinki
我個女同你仔仔一樣升K2, 你仔仔咁叻咁快可以做3A喇, 我個女做緊4A咋. 而我7月開始已俾佢學埋英文(EFL), 剛剛升6A.

我覺得英文7A唔深, 每日好快完成, 所以應該唔洗咁快cut 5張, 再做到寫字level先考慮c ...
miss話佢渣筆有力,可能咁所以升得快D
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

原帖由 fyeung 於 09-8-26 13:05 發表
easonkinki,

係喎,升k2做3A,犀利!!我囡囡升k2先上kumon,呢個時間都係做緊7A.你比你囝囝照做10頁,加上英文都OK,英文EFL的7A都係聽,唔使寫.到第日功課多先減都未遲.

阿十,

勁,好詳細!!

...

佢而家都係做到+2 o者!
+1佢好快就搞掂晒,但而家做+2,錯題多o左,成日唔記得就寫+1D答案,同埋佢個衰仔做功課越黎越慢,次次都話點解要做咁多功課,早排真係有D想放棄,
早幾日我問佢:不如唔好再學公文數啦!你成日唔願做功課,轉讀英文
仔話:唔好啦!我想學,英文咁難
聽完佢講都開心D,幾驚佢話:媽咪好呀!我唔想你再逼我做咁多功課啦!
我仔做到+數開始,對佢黎講真係有D吃力,畢竟只得4歲幾,要佢每日做150條數,我唔會對佢咁嚴有得佢慢慢做,好多時做9個字~1hr,不過學o左半年由7A到而家3A,雖然比我感覺係不停死做爛做,但出黎o既結果係,學校只教到15,而我仔當初12 同20都未搞清楚,但學o左公文令佢數學叻o左咁多,所以我決定比佢學埋英文

如果K1已經開始學公文數, 升K2做到3A都差唔多架喇....+1係比較容易理解的, 所以小朋友PICKUP得比較快...還記得當年阿女做+2, KICK死左...用左三日時間唻打通呢個概念...呢三日入面, 我地講到口水乾, 用左好多數學上既CONCEPT解釋畀佢知乜野叫+2, 又畫埋圖, 用埋道具, 佢都唔明....到第三日, 我忽然抽起條筋用鋼琴D琴鍵唻教佢+2呢個CONCEPT, 呵呵呵....好似忽然間"叮"一聲咁...通左...一份10頁既功課, 由原本唔明嗰陣用成粒鐘唻做, 到明左嗰陣, 5分鐘搞掂! 所以放心啦, 當佢地明左, 通左, 就會忽然開行個TURBO去完成D習作架喇!

原帖由 easonkinki 於 09-8-28 01:57 發表

+1佢好快就搞掂晒,但而家做+2,錯題多o左,成日唔記得就寫+1D答案,同埋佢個衰仔做功課越黎越慢,次次都話點解要做咁多功課,早排真係有D想放棄,
早幾日我問佢:不如唔好再學公文數啦!你成日唔願做 ...

SumSumBB,
嘩, 原來今年有OVER 二千人報YW呀? 好大競爭啊!

原帖由 SumSumBB 於 09-8-27 06:23 發表

fyeung,

暫時淨係報左一間YW,見佢今年有成21XX+人報,已經俾佢嚇親了! ...

easonkinki
睇完你同十月媽咪既分享, 我都要作好心理準備, 迎接+2既挑戰先得.

係呀, 坦白講如果無俾阿女讀Kumon Maths, 只靠學校水平, 真係好低, 由佢數點開始到而家識背1-160, 真係有好大進步. 加上佢對Kumon 老師既尊重, 又會被老師讚, 果效更大.

原帖由 easonkinki 於 09-8-28 01:57 發表

早幾日我問佢:不如唔好再學公文數啦!你成日唔願做 ...

阿女真係會無啦啦叮一聲, 明左, 仲完成得好快, 阿女尋日考3A, 終於合格錯了一條有 "GOOD", 來緊上2A, 她好開心咁打比我, 有些安慰.

原帖由 十月媽咪 於 09-8-28 07:52 發表
如果K1已經開始學公文數, 升K2做到3A都差唔多架喇....+1係比較容易理解的, 所以小朋友PICKUP得比較快...還記得當年阿女做+2, KICK死左...用左三日時間唻打通呢個概念...呢三日入面, 我地講到口水乾, 用左好多數學上 ...

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-8-28 08:00 發表
SumSumBB,
嘩, 原來今年有OVER 二千人報YW呀? 好大競爭啊!

total有2222人!

醒目開學勳章

原帖由 pkt 於 09-8-28 11:35 發表
easonkinki
睇完你同十月媽咪既分享, 我都要作好心理準備, 迎接+2既挑戰先得.

係呀, 坦白講如果無俾阿女讀Kumon Maths, 只靠學校水平, 真係好低, 由佢數點開始到而家識背1-160, 真係有好大進步. 加上佢 ...

我阿仔+2無大問題,但做+3時就kick實左好耐!

SumSumBB,

今年6月抽獎之後仲有call人interview.
要努力入到第二輪呀!!

原帖由 SumSumBB 於 09-8-28 18:14 發表

total有2222人!

原帖由 LILY媽咪 於 09-8-28 12:51 發表
阿女真係會無啦啦叮一聲, 明左, 仲完成得好快, 阿女尋日考3A, 終於合格錯了一條有 "GOOD", 來緊上2A, 她好開心咁打比我, 有些安慰.
係wor!好搞笑架!有時我都唔知點解佢會叮一聲就明o左,其實公文係靠自己o既努力,我通常親佢做功課時我就做家務,所以無坐定定睇實佢,加上細妹好多時會搞住呀哥做功課,每次做都至小做半個鐘,但我無好嚴格咁要佢乖乖坐定定一次個做晒10頁,始終佢只係個k1o既小孩而且學校只係做連線功課,而家要佢做咁多功課我都無刻意逼佢太緊,我驚佢會好抗拒

醒目開學勳章

原帖由 fyeung 於 09-8-28 18:22 發表
SumSumBB,

今年6月抽獎之後仲有call人interview.
要努力入到第二輪呀!!

我朋友仔仔入左第二輪,但直到現在都未收到任何call...

SumSumBB,

乜阿仔已經IN左YW嗱? 我仲以為九月頭至開始IN添! 等你好消息!

原帖由 SumSumBB 於 09-8-31 05:34 發表

我朋友仔仔入左第二輪,但直到現在都未收到任何call...

請問有無小朋友學公文式中文(普通話)呢?  好想知道進程大概是怎樣?

SumSumBB,

咩咁快interview架,我都以為係9月先開始添.

原帖由 十月媽咪 於 09-8-31 07:47 發表
SumSumBB,

乜阿仔已經IN左YW嗱? 我仲以為九月頭至開始IN添! 等你好消息!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-8-31 07:47 發表
SumSumBB,

未in,你見我地前兩日咁悠閒去唱歌仔,都唔似in緊!
‹ 上一主題|下一主題