用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 09-10 升P3既過來呢邊啦!!!
樓主: ckckcktina
go

09-10 升P3既過來呢邊啦!!! [複製鏈接]

原帖由 bbqueen 於 09-10-19 16:24 發表

啱啱問咗佢, 有冇考你哋講果 D ......, 佢樣樣都話識

無理由架!應該班班都用同一張test paper?!

原帖由 carlily 於 09-10-19 15:34 發表

岩岩回報了.. 無考CLOCK... 有考圖形,..problem solve, .. 方向, 仲有數字的大小排序....  

我女話有一條唔識..(方向),... 仲有一條話寫唔切個ans.. 唉..唉.. 唉... 擔心中...

我女.. 話佢今日考埋 PTH ORAL, EN ...

我女都考左,但只係尋晚同佢溫左一次.....

原帖由 bbqueen 於 09-10-19 17:00 發表

請問 英文 ge speech festival 誦材邊到聽到?

twu_hk

你有冇 login & password ar, 我哋 login 唔到 ar?  

亞囡話今日考咗 Chin & PTH oral, 聽日考 eng oral!

原帖由 bbqueen 於 09-10-19 20:20 發表

twu_hk

你有冇 login & password ar, 我哋 login 唔到 ar?  

亞囡話今日考咗 Chin & PTH oral, 聽日考 eng oral!

更正, 我冇密碼, 因為我冇報英文, 學校應該有派的, 你問下老師.

話時話, 我都唔知PTH oral 是那一篇.

我個女話一早做晒份卷重有時間double check,  不過.............. double check 時發現好多計錯左
重點唔夠時間check晒 .

唉... G.S... 溫到家下... 佢記得呢邊.. 就唔記得個邊... 唉...
Josephine :-P

原帖由 carlily 於 09-10-19 23:05 發表
唉... G.S... 溫到家下... 佢記得呢邊.. 就唔記得個邊... 唉...

係咁架啦, 所以我就代入現實生活問佢問題, 例如: 你平時做完運動會點呀?  好精神定好倦?

死讀記唔到, 我個女要一路玩一路傾計先入腦, 我要出好多法寶, 死好多細胞.

PTH oral 係咪考書内容, 定係平時日常生活, 咁就唔駛温!

twu_hk,

我女無報普通話呀, 今年轉左 英文 & 廣東話呀!

我女都係咁呀, 我尋日俾左d白紙佢, 要佢用來計數, 唔好成日懶醒用心算, 結果都係出事, 我尋日睇返, 已經有幾題數計錯左呀, 又係減數, 唔應借位, 佢又走去問人借, 要借位, 佢就會多左個位. e.g. 4100 佢借完之後就變左 3999 . 真係想死.

GS真係唔知點同佢溫, 都係叫默D生字, 讀下d重要既句子. 而且d news好深呀! 好驚 要佢地成句背晒架麻. so溫到9點幾就無再逼佢, 佢又唔自覺, 仲要睇埋 "富貴門" 先去訓. 都唔知佢想點. 唉... 由佢囉.... 等佢一陣返來, 我再來報下料啦!

chingma,

我仲以為佢地尋日會考添, 點知都係無考, 我尋日都問我女if pth oral會測咩, 佢話唔知.

eng oral尋日又無, 唔知今日會唔會有呢?
你女尋日返來有無話數學唔識呀? 我女返來有話佢唔識呀, 唉... 佢話唔識就真係唔識. 而且又計錯數. 我預佢今次maybe得5字頭添.

原帖由 chingchingmama 於 09-10-20 08:43 發表
PTH oral 係咪考書内容, 定係平時日常生活, 咁就唔駛温!

bbqueen,

你唔好咁擔心啦, 你女起碼話識晒, 你就唔駛煩麻, 我女返來係話唔識哦. 仲死啦! 不過我都由得佢囉. 今次好似好緊咁樣. 搞到雞飛狗跳. 快d收拾心情準備下一科啦. 係驚佢中文 & lit 咋, 其他都無得溫添.

carlily,

唔怕, 仲有我陪你! 大家一齊努力啦. 仲有3科. 聽日英文又係無得溫, 靠佢地自己囉.

our class test Eng oral already...

She said GS test has provided vocab for them to fill in the blank.

Newspaper cutting is in multiple choice format, but it should be tricky, she said it asks who are the most dangerous people in Swine flu, she choose "pregnant people" but I think should be the frontline "doctors".

原帖由 chingchingmama 於 09-10-20 15:55 發表
our class test Eng oral already...

She said GS test has provided vocab for them to fill in the blank.

Newspaper cutting is in multiple choice format, but it should be tricky, she said it asks who ar ...

有冇 mami 報告吓今日 GS 考 D mud ar?  亞囡話我幫佢温果 D 都冇出 wor!

原帖由 bbqueen 於 09-10-20 17:54 發表

有冇 mami 報告吓今日 GS 考 D mud ar?  亞囡話我幫佢温果 D 都冇出 wor!

我女話都幾淺,news出左multiple choices 4條,其餘都係跟書出!http://forum.edu-kingdom.com/images/smilies/default/bb9.gif

原帖由 SamMom 於 09-10-20 19:11 發表

我女話都幾淺,news出左multiple choices 4條,其餘都係跟書出!

我女都係甘講啊.. 勁淺添啊.. 都唔知真唔真...
Josephine :-P

係呀, 阿女話好淺.

不過老師今日巳點名話佢careless mistake, 人地要tick做得對的圖佢就tick左做錯的. 全part冇晒分, 好似成十幾分 , 第一日同佢溫書巳經教佢最要睇題緊目, 講左3年都係咁.

數學都有7字頭, 算啦.  未派卷, 不過老師改晒話左比女聽分數.  阿老師唔止教書快, 改卷都快.

原帖由 twu_hk 於 09-10-20 23:31 發表
係呀, 阿女話好淺.

不過老師今日巳點名話佢careless mistake, 人地要tick做得對的圖佢就tick左做錯的. 全part冇晒分, 好似成十幾分 , 第一日同佢溫書巳經教佢最要睇題緊目, 講左3年都係咁.

數學都有7字 ...

我個女都係唔睇題目 ga, 聽你咁講, 我都有 D 担心

mud 數學老師咁快話比囡囡知 ge, 係未 80 分滿分 ar?

本來話昨日派卷, 不過可能冇時間, 所以淨係講分數, 不過佢連GS都改埋卷就真係好快.  

除左 LIT之外, 份卷應該都係80分滿分, 另20分計平時分.

chingma,

係呀, 我女尋日返來都話佢ENG ORAL左啦! 係PTH就今日.

GS 佢又無話好淺哦! 仲話有D答問題果D, 佢都唔係好SURE架咋. 不過MC有題 佢maybe揀錯左. 應該係悉尼, 佢揀左澳洲.

原帖由 chingchingmama 於 09-10-20 15:55 發表

Newspaper cutting is in multiple choice format, but it should be tricky, she said it asks who ar ...
‹ 上一主題|下一主題