用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分 ...
樓主: 4eyesDad
go

請教育局取消「父/母/兄/姊為該小學的畢業生」嗰 10分   [複製鏈接]

回覆:Zhuangshinai 的帖子

如你所説一半係教友,也只佔全級一成咋!

回覆:CoffeeCake 的帖子

我仔間天主敎學校,全班31人只有兩個教友

其實,包括天主教、基督教、佛教等都有好多雞校不用爭的。非信徒想認識清楚該宗教,讓那些未開竅的人更加認識。我真心不覺得那些雞校有岐視,反而非信徒歧視雞校較普遍。

CoffeeCake    發表於 13-10-9 10:49

karen55407 發表於 13-10-9 10:39
如你所説一半係教友,也只佔全級一成咋!

係啦,我見D宗教氣氛好濃又好多人爭既學校,其實非教友反而佔大部份!

anntx3  你見拔萃出過多少個牧師?華仁出過多少個神父?St. Mary 出過多少修女?  發表於 13-10-9 10:53

你見拔萃出過多少個牧師?華仁出過多少個神父?St. Mary 出過多少修女?
我吾覺名校的宗教教育特別好law,所以我會和想認識宗教的家長講,雞校的宗教教育可能反而更好,更懂憐憫弱勢社群。

回覆:請教育局,取消不公平的小學世襲入學計分法

我都知我咁講,實有好多聲音,因為無論真假教徒,都唔多唔少有一點私心,如果冇咗宗教果5分,就要同更多人一齊抽,機會率更微,你又怎會放棄,20分先有得抽,抽唔中係另一回事,宜家15分係連抽都冇得抽。

我聽到一個好極端例子, 父母為左子女讀呢間小學, 校工或文員都做埋!

又話說冇宗教的學校,無論你有冇宗教,大家15分一齊抽,點解我冇宗教揀冇宗教學校,要同啲有宗教的人一齊抽,這公平嗎?

有一個post話如果想認識該宗教可搵間該宗教的雞校來讀,我覺得我搵學校係想接受教育,如果我咁想認識宗教,我不如搵間教堂去,而唔係學校,所以我唔明點解我想搵間好啲有宗教背景的學校,都要先讓位俾教徒先?有剩才到我?

至於話實際教友學生好似唔多,咁我就唔知了,可能果啲係假教友,因為遊戲規則係咁,教友係著數啲。

anntx3  問心果句,你如果有錢建一家名校,你會不會先留位給自己子孫?及好朋友的後人?  發表於 13-10-9 11:51

問心來講,我都覺得世襲制唔公平.
如果父母小時沒讀好的學校, 他們的仔女都沒機會在自行階段進入好的學校.點解你的小學生涯會影響埋你個仔? 在普遍意義來講, 的確對個小朋友唔公平啵.
無論呢個世界有幾唔公平, 如果教育可以有公平啲嘅制度, 確保細路仔可以有機會入讀適合的學校, 都應該去做.

吾公平,吾公平!

引用:至於話實際教友學生好似唔多,咁我就唔知了

我老公以前讀私校,我自己唔響HK讀潻,完全無世襲可行囉!
其實咁多覺得不公平既聲音,因為人人心目中既”名校”,唔係人人都係世襲生。
點解李生個仔,一畢業就做上市公司高層?
點解D明星仔女拍下膊頭就入行?
咪就係上一代為佢努力左囉!老實講,我有能力,都會先益自己友(EG自己仔女)囉!

anntx3  我勁欣賞你果句:就係上一代為佢努力左囉!  發表於 13-10-9 12:18

其實世襲制我係覺得公平啲,如果話辦學團體想搵相同理念的人,咁你以前讀過,梗係認同才會揀返。而且相對地,有讀過就係有讀過,冇就冇,唔會無端端搵張cert話自己係。

‹ 上一主題|下一主題