用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Hello, Dr.T speaking...
樓主: Dr.T
go

Hello, Dr.T speaking... [複製鏈接]

Re: Hello, Dr.T speaking...

Hello Dr. T,
Could u send me a copy of the article on Omega 3 too? Please send to [email protected].
Thx a lot.

Nemo

Dr.T 寫道:
抱歉較少看與自己專業有關但比較上大眾化的書,書架上有的一本是"Don't accept me as I am: Helping 'retarded' people to excel",裡面提到一種叫Instrumental Enrichment的方法,強調以系統化的方法能提升智能...但相信要訂也很難有,因為已經out of print...

英國有一本名"Special Children"的雜誌,每一期都會為教師及家長提供很實用的資料,上一期就報導了一個有關EPA-Omega3的效用的研究(我有copy,有興趣pm我 email address,我會電郵給大家).本雜誌HKU圖書館都有訂,都好似唔係禁多人識貨攞黎睇...

如果大家有興趣的話,我可以不定期地在此簡報一些我覺得對大家有用的書的資料,因為為公為私我也是喜愛逛書店的人.

[quote]
st 寫道:
...Could you pls recommemed some books for me to read??
[/quote]   

DR T﹐
不知應怎樣表達對你的謝意﹐你的意見中肯又RELIABLE。

但你會否覺得仔仔在啟基會開心過啟思﹖

'1. 照現時的智能表現,應該不是大問題...相類似的分數在聖保羅男女的學生中也見過,學業成績還不錯,但相信頻頻補習少不了(指後者),而且他亦是很聽話的孩子...

引文:

ALAL 寫道:
1. ...我的小朋友可應付牛津道啟思嗎﹖'

Dr. T,

What is the difference between 啟基 and 啟思?  I also consider which primany school suit for my son who is speech delay about half year and studies in "I"位now.  He is only in K1 with attention problem (唔專心).  He will not make noisy in classroom.  Actually, he performs quite disciplinary in classroom.  In K1, he can manage his work because he has good memory.  But my therapist said K2 and K3 is more difficult since there are more abstract things need to learn. so I don't know whether he can handle or not.

wksin

可唔可以介绍个有愛心、有责任心、有富丰做細仔經驗、又唔市儈的言語治療師俾我? 我仔仔現在27个月大,一个字也不会讲    

Dr. T
你好, 我係一個幸福媽咪, 有一子一女, 一  "好" 字, 一家四口, 幾開心架
不過, 我亦係一個辛苦媽咪, 因為我個 "好" 字寫得辛苦, 佢地都係高人呢架, over 140, 大既上左中學, 學校有人幫, 捱左一年, 開始有D曙光, 細既小四, 舊年開始病發, 無人駕駛, 學校無眼睇, 咩野都靠自已, 我要返工, 真係好辛苦,  好惓, 想搵D幫手, 我有睇書, 有上堂, 但係佢地真係成長得好快好快, 唔夠佢打, 幫唔幫到我。
對唔住, 各位媽咪, 其實有個叻仔叻女, 開心都黎唔切啦, 但係箇中滋味, 實在不足為外人道, 我唔係晒命, 真係好............
「世有伯樂,然后有千里馬。千里馬常有,而伯樂不常有。」《韓愈-馬說》

暴龍媽咪 寫道:
  Dr. T
你好, 我係一個幸福媽咪, 有一子一女, 一  "好" 字, 一家四口, 幾開心架
不過, 我亦係一個辛苦媽咪, 因為我個 "好" 字寫得辛苦, 佢地都係高人呢架, over 140, 大既上左中學, 學校有人幫, 捱左一年, 開始有D曙光, 細既小四, 舊年開始病發, 無人駕駛, 學校無眼睇, 咩野都靠自已, 我要返工, 真係好辛苦,  好惓, 想搵D幫手, 我有睇書, 有上堂, 但係佢地真係成長得好快好快, 唔夠佢打, 幫唔幫到我。
對唔住, 各位媽咪, 其實有個叻仔叻女, 開心都黎唔切啦, 但係箇中滋味, 實在不足為外人道, 我唔係晒命, 真係好............

暴龍媽咪:
我都明白你既苦況,我隻大魔怪都係144呀 一日

我有個朋友都係呢會問題, 佢係高齡產婦, 個B兩歲幾都未肯講野, 有自閉傾向, 開大開小都唔啋你, 寧願唔去, 依家剛轉左校, 改變中, 效果幾好, 我問下係咩野學校, 再通知你...
「世有伯樂,然后有千里馬。千里馬常有,而伯樂不常有。」《韓愈-馬說》

我有個朋友都係呢會問題, 佢係高齡產婦, 個B兩歲幾都未肯講野, 有自閉傾向, 開大開小都唔啋你, 寧願唔去, 依家剛轉左校, 改變中, 效果幾好, 我問下係咩野學校, 再通知你...
ABCMAMA 寫道:

可唔可以介绍个有愛心、有责任心、有富丰做細仔經驗、又唔市儈的言語治療師俾我? 我仔仔現在27个月大,一个字也不会讲    

Helen, 你隻魔怪有幾大???
雄性 定 雌性???
仲使唔使跟進???[quote]
HelenMrs.Lau 寫道:

暴龍媽咪:
我都明白你既苦況,我隻大魔怪都係144呀 一日

他們的website如下:
www.education-quest.com

我是在英國教書時(是一間純為自閉症兒童的學校...老實說將所有自閉症學生group在一起並非理想的安排...)開始認識這本雜誌,覺得它十分reader-friendly,值得推介.

不知道CU有沒有...

st 寫道:
...Oh, I am interesed on the english" Special Children"...

係有幾多人次睇過呢個topic...

chupapa 寫道:
Can anyone tell me what is xxxxxhits. 係咪某個topic 的字數總和呢? (我係新丁想八下啫).

兩間都是比較活的學校,但我認識較多學習上需要協助的小朋友在啟基就讀...

啟基其實可以說是啟思幼稚園的延續(趙鈞鴻博士)

但老實說我也攪不清啟思小學/啟思教育機構/啟思幼稚園之間的關係,下次見到趙博士八吓先

ALAL 寫道:
但你會否覺得仔仔在啟基會開心過啟思﹖

各位要求Omega3文章的已sent出...但如果你們是用Hotmail account的就有點麻煩,因為已打回頭 :-| 可否改用另外一個大d容量既emai account???例如Gmail or Yahoo?

隔離房果位岩唔岩駛???

ABCMAMA 寫道:
可唔可以介绍个有愛心、有责任心、有富丰做細仔經驗、又唔市儈的言語治療師俾我? 我仔仔現在27个月大,一个字也不会讲...

用病發黎形容資優...支持你唔住  

暴龍媽咪 寫道:
......佢地都係高人呢架, over 140, 大既上左中學, 學校有人幫, 捱左一年, 開始有D曙光, 細既小四, 舊年開始病發...  

Dear Dr.T

請問"韋氏"各項的測試內容是否根據不同機構而各有不同呢?, 因我有朋友, 他的兒子曾在二個不同機構測試, 某些項目評估出來的結果有很大的差異, 從而影響整體的結果 (第 一次測試的評估為140(7歲), 第二次測試的評估為120(8 歲), 我朋友曾問他的兒子, 他兒子說有些測試內容是不同的.

1. 如果同是"香港韋氏兒童智力量表"的話,應該是完全一樣的,所不同的是測試員的經驗及分析方法

2. 原因可能是小朋友真的在該方面有進/退步;罕有情況下可能是孩子當日精神狀態良好/不佳,亦有可能是以下因素...

3.出現"內容不同"的原因:

a. 事隔一年,一般情況下兒童無可能會記得所有測試內容

或  b. 8歲小朋友所能做到的內容比7歲理論上較多-通常這些標準化的測驗是會有停止的機制,即是若小朋友連續答錯若干題時,便會終止該部分測試

或  c. 第一次的測試員所選擇的分部測試如第二次的有分別-但這可能性不大,因為香港韋氏本身可供選擇的分部測試不多

或  d. 第一次的測試員是用所謂"簡短"的方法(公家的心理學家較喜歡用這個方法,因為他們時間寶貴嘛...禁多會要開...),那就可能出現第二次的內容與第一次不相同的情況,因為"簡短"方法只做4個測試,完整的版本是最少8至12個.當然完整版本會較準確...

短期內(事隔一年)做兩次韋氏較為罕有,而且第一次已獲得~140分,一般的家長已十分滿意,所以似乎是"d"的原因可能性較大... ...其實若是私人機構做應有報告,比對一下便知道是否做過同樣的分部測驗.

RAMC 寫道:
1. 請問"韋氏"各項的測試內容是否根據不同機構而各有不同呢?
2. 某些項目評估出來的結果有很大的差異...
3.  他兒子說有些測試內容是不同的

Dr.T:

這個大頭靚仔d

簽名被屏蔽

Dear Dr T,

can u pls email the Omega 3 info to [email protected]? tks.
‹ 上一主題|下一主題