用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

Haz-mama 發表於 19-3-12 13:19
如果心儀果間學校無家政, 就無咩作為喎, 但你女1-2科有級十以內已經好好!

政講下啫⋯⋯
我女是唔計家政有3科級十內
我女原本考試英文是級一,因為ut英文級9,所以拉低咗,宜家級三

Haz-mama 發表於 19-3-12 13:21
運動完再去補習, 會唔會補補下瞓著左?  我怕我女會, 所以盡量唔揀平日補

因為星期六已經full,又唔想佢星期日都去補無得玩

Haz-mama 發表於 19-3-12 13:30
我地下星期UT, 我見我女呢排好勤力咁拎住本書溫, 佢話想考好D, 比起上次UT勤力左 ...

我女上星期已經開始ut啦,不過我地ut好多的,成6個星期

bb鼠 發表於 19-3-12 14:00
家政講下啫⋯⋯
我女是唔計家政有3科級十內
3科級十以內已經唔錯! 我地家政反而大部人都較低分...

bb鼠 發表於 19-3-7 10:11
尋晚阿女突然間問自己,點解我要轉校呢?以前是呢間學校無乜好留戀,但宜家有朋友了,又對我幾好.....
我無 ...
點解要轉,B1同B2學校讀書氣氛已經有分别,當你在B2校成績屬前列,好容易會安於現狀不思進取,因為身邊嘅同學能力相對較弱,求上進的心都會較薄弱。教孩子眼光要放遠啲,別忘記考dse公開試時係要面對全港嘅考生,大家考同一份卷好容易比下去,每年大約五萬多個考生去競爭二萬多個大學學位,所以想入大學就要更加努力。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

同意, B1學校同B2學校既學習氣氛真係好唔同

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-12 14:07
點解要轉,B1同B2學校讀書氣氛已經有分别,當你在B2校成績屬前列,好容易會安於現狀不思進取,因為身邊嘅同 ...

我都係咁諗,今次考試因為是病住考,仲有兩日入咗院,所以如果女狀態全盛的話應該可以再好一點,所以我想佢去一間更好嘅學校。雖然呢度都有叻人但唔多....
信我就寄咗啦,不過唔知會唔會有得in

bb鼠 發表於 19-3-12 14:02
我女上星期已經開始ut啦,不過我地ut好多的,成6個星期
咁長時間?  我地大概2星期左右, 但如常上課; 另外中英數有2-4次UT分開在不同日子, 其間仲有quiz.....

Haz-mama 發表於 19-3-12 14:14
咁長時間?  我地大概2星期左右, 但如常上課; 另外中英數有2-4次UT分開在不同日子, 其間仲有quiz..... ...

我地一星期先一科

bb鼠 發表於 19-3-12 14:13
我都係咁諗,今次考試因為是病住考,仲有兩日入咗院,所以如果女狀態全盛的話應該可以再好一點,所以我想 ...
我好相信近朱者赤近墨者黑,記得我仔高小時在精英班,學習氣氛同隣班真係好唔同,一條問題同學會大家一齊研究搵答案,舉一反三,老師都會因為佢哋嘅求知欲而教多啲,所以同學間有冇進取心好重要。

bb鼠 發表於 19-3-12 14:14
我地一星期先一科
咁都好多時間溫, 我地花1-2小時UT完, 仍要繼續上堂;  我見部份學校好似考試咁, UT完當日的科目就放學, 好羨慕呀...

洋蔥頭媽咪 發表於 19-3-12 14:17
我好相信近朱者赤近墨者黑,記得我仔高小時在精英班,學習氣氛同隣班真係好唔同,一條問題同學會大家一齊研 ...

咁我女宜家都係精英班都有d數好嘅同學話我女蠢

洋蔥頭媽咪    發表於 19-3-12 14:58

Haz-mama 發表於 19-3-12 14:21
咁都好多時間溫, 我地花1-2小時UT完, 仍要繼續上堂;  我見部份學校好似考試咁, UT完當日的科目就放學, 好羨 ...

我地第一堂UT之後繼續上堂,我女宜家鐘意朝早5點起身溫,佢話個人精神d喎⋯⋯之後尋晚就話要relax下打下機

Haz-mama 發表於 19-3-12 12:50
你女補全科??

其實都算全科,我見佢科科成績差不多,沒什麼特別好或差咁,但副科系比主科差,佢一星期去三天,主要吾識功課可以問,同溫下書咁

Kalongmama 發表於 19-3-11 18:30
佢媽媽都有意外驚喜 ...事關小朋友冇補習....父母亦都冇特別理佢...自己溫習 可能小學個底打得好
...

咁好叻女呀!

瑩希媽媽 發表於 19-3-12 14:56
其實都算全科,我見佢科科成績差不多,沒什麼特別好或差咁,但副科系比主科差,佢一星期去三天,主要吾識 ...
一星期3天, 會唔會好攰?  你女平時沒有課外活動?  我女相反副科比主科好

asweetmom 發表於 19-3-11 21:43
我已經安排了和老公去的暑假旅行,反正又不考父母,我不在也不影響。
...

真開心!
啲錢比阿女暑假飛去日本跳舞洗晒,我無得去…

Haz-mama 發表於 19-3-12 15:10
一星期3天, 會唔會好攰?  你女平時沒有課外活動?  我女相反副科比主科好 ...

佢咪得星期一學長笛咯,無課外活動了,上學期考得吾好嘛,咁都要去喇,平時如果吾系在家只做功課和玩電話,吾溫習的,吾自覺的人真是無辦法

Haz-mama 發表於 19-3-12 12:53
你在學校附近補??  我女暫時只補數學

家附近的補習社

bb鼠 發表於 19-3-12 13:01
我唔敢plan暑假去旅行呀⋯⋯因為我見大多數7月中in 8月中註冊,如果有機會in我當然要係到支持下阿女,雖然 ...

我7月初就出發,7月中才回來,如果有需要家長事宜就交給我妹代處理。
‹ 上一主題|下一主題