用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區
樓主: CCW
go

2006 入讀St.Cat K1 家長交流區 [複製鏈接]

Re: 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區

talie,
唔明,既然可以從糞堆中出來,點解又要返去??究竟你發生嘜事

Ali_03,
Hi! My son is Anson.  
[quote]
Ali_03 寫道:
Hi,可以入嚟一齊傾嗎?

我仔仔叫Asher,讀N6。Hi 0203Ma & babyso,你哋囝囝同囡囡叫咩名,睇吓我個仔有無提過佢哋?

[quote]

fannyycm,
我係NE班ga,旅行果日見啦

穎晴媽咪,
Megan張編班紙度無寫group,所以唔明 ,不過我覺得red table o既小朋友好似醒啲,大個啲

vhunghk
多謝你o既安慰, yesterday 我個女果班K2去旅行, 見倒以前 K1 個 Miss Lily, 傾起我個仔o既情形, 佢話俾d時間佢, 有d小朋友要 3 mths 甚至 半年才能適應, 之後會好啦喎! 大家加油啦!
0203Ma
vhunghk 寫道:
mom1118, 0203ma,sabina_bb, mybbming, fyeung,ritaWW,

我又諗起些野. 可能這是一個turning point.相信大家都聽過"trouble two" 又或者bb每過約half year都有幾日or幾晚特別難湊,因為可能bb又長大了些.無論在生理或心理上都有改變,但一過了這幾日,bb又好似大過了一些.

現在可能係我們小朋友的其中一個turning point,希望小朋友過了這階段後會再大過些,唔會退步之餘仲進步多些.

0203Ma 寫道:
vhunghk
多謝你o既安慰, yesterday 我個女果班K2去旅行, 見倒以前 K1 個 Miss Lily, 傾起我個仔o既情形, 佢話俾d時間佢, 有d小朋友要 3 mths 甚至 半年才能適應, 之後會好啦喎! 大家加油啦!
0203Ma
[quote]
vhunghk 寫道:
mom1118, 0203ma,sabina_bb, mybbming, fyeung,ritaWW,

我又諗起些野. 可能這是一個turning point.相信大家都聽過"trouble two" 又或者bb每過約half year都有幾日or幾晚特別難湊,因為可能bb又長大了些.無論在生理或心理上都有改變,但一過了這幾日,bb又好似大過了一些.

現在可能係我們小朋友的其中一個turning point,希望小朋友過了這階段後會再大過些,唔會退步之餘仲進步多些.
[/quote]
vhunghk,
你講起我諗記起曾睇過一本書話一般三歲係穩定期, 三歲半又會回到不穩定, 四歲又會穩定. 每半年小朋友的生理和心理都有好大轉變, 佢話三歲半會突然失去安全感.

我都加番上去先(之前又係唔見咗個名 )
[size=large]Essex Crescent Campus – AM

[size=medium] N Pear
cherrychung: boy/Nov 03
CEF: girl / Nov 03 / 大角咀3號車

[size=medium] N Lemon
nataliemama: girl / Apr 03 / 9號車
meowross: 囡囡 / Apr 03 (TKO / 17號車)
Buma: Adrian(boy) / Jul 03(美孚NO.2)

[size=medium] N Apple
kaka01: 囡囡 / Jan 03 (何文田 / 3 號車)

[size=large]Essex Crescent Campus - PM

[size=medium]N Rose
winnie9999: boy / Apr 03
mariobie: 囡囡 / May 03 (3號車)

[size=medium]N Daisy
birdbird: boy / Oct 03 (3號車)
mabel_leung:boy / Sep 03 (3號車)

[size=medium]N Sunflower
Kat媽: girl / Jan 03 (紅磡 / 6號車)

[size=medium]N Lily
pangpuiyee:girl /Oct 03 (藍田 / 8號車)
beautymother2 : boy / Oct 03 (荔枝角 / 2號車)
lodee : boy / July 03 (藍田 / 8號車)

[size=large]Norfolk Campus - AM

[size=medium]N A
mom1118 :囡囡 / Nov 03 (將軍澳 /16號車)
suor:囡囡 / Sept 03 (3號車)- Group B
idachan: 囡囡 / Sept 03 (尖沙咀/13號車)

[size=medium]N B
mermaidmom:囡囡 / June 03 (TKO/16號車)
corla: 囡囡 / August 03 (TKO/17號車)
IceCrm: 囡囡 / Dec 03 (Whampoa Gdn/ 6號車)
fannyycm : 囝囝 / Nov 03 (Tsuen Wan / 10號車)

[size=medium]N C
yikmanmama:囡囡 / Nov 03 (TKO/17號車)
pc9:囡囡 /Sept 03

[size=medium]N D
Cherry_wong :囡囡 / Sept 27 (將軍澳 /17號車) - Group B
ddgirl: Girl/Nov03 (Hung Hom/Bus#6)

[size=medium]N E
穎晴媽咪:囡囡 / Oct 02 (將軍澳 /16號車) - Group B
Tungmama:囡囡 (青衣/18號車)
Gigimummy:囡囡 (青衣/18號車)
reb619 : 囡囡 (官塘/ 4號車)
HaangChai: 囝囝 (青衣/18號車)

[size=medium]N G
sabina_bb:仔仔 / Dec 03 (將軍澳 /17號車)
tszkipa(小熊媽咪):囡囡 / July 03 (將軍澳 /16號車)
venuschneg:囝囝 / Aug 03
crystal111: Boy / July 03

[size=medium]N Red
belle:仔仔 / Feb 03 (8號車) - Group B
sandylam: 囝囝 / Nov03 (九龍城/媬母車) - Group B
vhunghk :囡囡 / Feb 03 (10 號車) - Group B
CCW: 囡囡 / Jan 03 (4號車) - Group B

[size=medium]N Orange
Candybb:仔仔 / Apri 03 (青衣 /18 號車)

[size=medium]N Green
Blakemom:仔仔 / May 15(沙田 / 5號車)
karen8888: 囡囡 / March 03 (大角咀/3號車)
fyeung:囡囡 / April 03 (藍田/8號車)
khyc:仔仔 / Apri 03 (Kwai Chung/11號車) Group B
jamie: 囡囡 / June 03

[size=medium]N Blue
chuenma:囡囡 / Oct 03 (6 號車)

[size=medium]Others
KadenceCheng: 囡囡
IYYY:仔仔/ Jun 03 (長沙灣 / 褓母車)
wcandtt : 囡囡 / Jun 03
mycathy: 囡囡 / Dec 03
hei-815: 囡囡 /Aug 03
Jasminipan: 囡囡 /Dec 03 (8號車)

[size=large]Norfolk Campus - PM

[size=medium]N 1
kittyhkbb: (No. 12 school bus)
Annymok: boy/Oct 03/TKO (bus#16)
littleboris: Boriswong(boy)/Oct25/TKO(bus#16)

[size=medium]N 2
gigiso: 囝囝 / Nov 03 (大圍 / 家人接送) -Group a

[size=medium]N 3
Pekkleyin: 囝囝 / Oct 03 / 褓母車
heiheikeikei: girl, Nov 03 (Bus #8)
依時: girl / nov 03 (no. 3 school bus)
樹熊:girl /oct 03(bus no 17)TKO

[size=medium]N 5
Taktakma: 囝囝 /Aug 03

[size=medium]N 6
0203Ma:仔仔/Dec 03 (5 號車)
babyso: 囡囡 / Dec 03 (沙田 / 褓母車)
Ali_03:仔仔 / Sept 03 (馬鞍山 / 12號車)

[size=medium]N Pink
mmak: 囡囡 / Apr 03 (沙田 / 5號車)- Group a
sopchang: 囡囡 / Feb 03 (紅磡 /6號車) - Group a
ang_chiu:(ChingChing) Bus 16 - Group B
ksma :ks123boy (10號車)- Group B
haomama : 囝囝 /June 03/(紅磡 /6號車)- Group B

[size=medium]N Purple
talie: 囡囡 / Aug 03 (紅磡 / 6號車)- Group a
choimom: 囝 Alex- Group a
smallegg:囡囡/Aug 03 (紅磡 / 6號車)-group a

[size=medium]N Silver
Suggie: 囝囝 / May 03 (馬鞍山)

[size=medium]N Brown
Venus823: 囡囡 (Venus)/ Aug 03 (奧海城 / 3號車)

[size=medium]N Peach
BBWarmm: 囡囡 (Lam Lam)/ Apr 03 (Tusen Wan / 10號車)- Group b
[/quote][/quote]

fannyycm, sample?  您click我簽名位有條link係我個囡係studio 影既相!

re studio info, please check pm, thanks!

fannyycm 寫道:
meowross
我都相帶囝囝好影噃d 相,比d sample 同資料我可以嗎?

all, please click - farm garden

呢度就係我地學校秋季旅行既地方勒 (放心, 正確無誤, 係miss俾我架!)

Corla,

Helen 尋晚返

Hi all,

嘩!!好多message出現.我在yesterday morning睇message之後有成幾頁新野.  

yesterday 我發燒發到102.3度,所以這兩天都無返工,現在打字仲手震震.

Hi tallie,

真係好耐無見過你,你最近搞什麼?

Hi sandy lam,

子佩噖晚好似諗slogan咁話 : Red B bbb, Red B bbb...
唔知係唔係現在先生reinforce佢地讀邊班呢.

Hi belle,

你對.應該係攞衣服的圖片,somehow"圖片"二字對於他們可能係深左些,所以他們難以表達.

Hi sabina_bb,

若你想有cert的父母課程(因我都會consider ths point )那你可睇下明愛其下有個機構係提供這方面的,詳細資料我唔記得係點,不過課程係計學分的,有三個 level,唔知你知唔知,若果無這方面資料,等我返office後睇下佢地的手冊再話俾你聽.因我攞了他們的手冊但無上過堂.

另外健康院亦有課程,可以睇睇.

啊!原來係Anson,我個仔都有成日講呢個名架。係呢,旅行嗰日你會唔會同Anson去吖,我就會去,如果你去,我哋到時再相認吖。

[quote]
0203Ma 寫道:
Ali_03,
Hi! My son is Anson.  
[quote]

mermaidmon,

Cloris 無提過呀!我每日都問佢喺學校做咗Dセ,但唔係成日肯講,但禽日Ms Pong話佢tidy up D 玩具時,有個同學仔唔小心撞到佢,佢個額頭有少少腫,亦有少少損。其實佢今次已經係第三次喺學校有損傷,第一次係無端端俾個高班嘅姐姐抓傷塊臉,第二次係玩滑梯撞傷個額頭,所以我老公都講笑話要幫佢買意外保險。

Hi, mermaidmom

Helen聽日扮咩呀?d男仔衫好難買,好多都係one piece,我淨係幫佢買咗件披咋,費事佢搞到一鑊泡
生日會你有咩食呀?

meowross,
你真係好勁 ,嘜都知     
meowross 寫道:
all, please click - farm garden

呢度就係我地學校秋季旅行既地方勒 (放心, 正確無誤, 係miss俾我架!)

meowross,

Thank you so much !
Our daughters are take the same school bus, nice to meet you.

Hi, Corla,

Cloris ok 嗎? Marvil 隻腳成日都會瘀囇,無計啦,個課室又真係細咗d. 昨晚,我比Cloris係bk張相佢睇,問佢呢個係邊個,佢讀到Cloris個名好搞笑,如果我唔知你囡囡個,我一定唔知佢講咩.跟住佢仲話Cloris係靚女,然後瞓係張床不停地笑,唔知係唔係怕羞,真係比佢笑死我.....
張相我都係搞唔捂,(error occured, mime exception),
可能我係電腦白痴
CORLA 寫道:
mermaidmon,

Cloris 無提過呀!我每日都問佢喺學校做咗Dセ,但唔係成日肯講,但禽日Ms Pong話佢tidy up D 玩具時,有個同學仔唔小心撞到佢,佢個額頭有少少腫,亦有少少損。其實佢今次已經係第三次喺學校有損傷,第一次係無端端俾個高班嘅姐姐抓傷塊臉,第二次係玩滑梯撞傷個額頭,所以我老公都講笑話要幫佢買意外保險。

vhunghk,belle,

好, 等我問下湋圖讀邊班先! thanks!!
而湋圖呢個星期, 成日講d唔知乜, 我聽聽下先知佢講:

晴雨表
2006年10月2x日 星期x
晴天
太陽伯伯出黎

唔知係呢個星期先開始講, or 湋圖而家先講我知呢

而"衣服圖片", 我問湋圖係未帶"衫既圖片", 湋圖答我唔係, 而係帶"衣服"喎.........hahahahaha

不過佢仲話唔係圖片, 係帶件"衣服"...

佢口咁講, 我琴日照比佢帶, 但放學又未見攞返屋企. 都唔知係實物or 圖片呢?

meowross

真詳細,唔該囇.我睇咗d相啦,好cute,不過我覺得條美人魚
正.....
不過我擔心囝囝無你囡囡咁合作,可以定定坐低比人影,你影咗幾耐?
fannyycm, sample?  您click我簽名位有條link係我個囡係studio 影既相!

re studio info, please check pm, thanks!

[quote]
fannyycm 寫道:
meowross
我都相帶囝囝好影噃d 相,比d sample 同資料我可以嗎?
[/quote]

venuscheng,vhunghk,mom1118, 0203ma,sabina_bb, fyeung,ritaWW:

今朝出門口時聽到阿女好正經口甘問我“點解我要返學”,當堂吾知點答。其實都吾係第一次,以前我都解析過可以學識字啦,去校園玩啦,識多D小朋友一齊玩好開心啦,得到的反應係:daddymommy教啊,校園吾好玩既,我都有邊個邊個小朋友同我玩(鄰居),聽落好有道理。我連小木偶吾返學跟左壞人都講埋仲無符,激C我究竟點算好?請各位多多指教!
‹ 上一主題|下一主題