用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 07-08 SFA 小一家長分享
樓主: ianhelen
go

07-08 SFA 小一家長分享 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

ianhelen,

我個女沒有寫到手冊, 話佢沒有帶TEXTBOOK.

我想問學校的樂器團要參加的話要就要學過先可以參加。
另外, 好似沒有寫幾多$$$$.

原文章由 ianhelen 於 07-9-11 23:12 硐表
WIN901219 / caesar226,

我個仔都係1C班架!

sally1,
原來今日英作堂要帶英文書,阿仔冇帶,俾老師寫手冊...唉...

shiro!,
恭喜晒!搵番個袋安樂晒~~

dear all,
你地會唔會參加家長茶聚 ...

我都想問, 有沒有教他們如何朗誦?:

原文章由 ianhelen 於 07-9-11 23:53 硐表
愛肥 / 各位,
想問下朗誦節報名,係連埋現金交番學校定cheque呀?

朗誦節只收現金,cheque唔得架。我個仔之前冇參加過,唔知學校會唔會教喎。

愛肥

原文章由 ianhelen 於 07-9-11 23:53 硐表
愛肥 / 各位,
想問下朗誦節報名,係連埋現金交番學校定cheque呀?

ianhelen,

習慣吓喇,初初阿仔俾老師寫手冊,我都非常緊張 ,不過後來好啲喇。而且,寫手冊嘅做法,每個老師準則都唔同,唔記得帶書寫手冊,都係好小事嘅。不過寫手用都係好架,等啲小朋友同家長小心啲

愛肥

原文章由 ianhelen 於 07-9-11 23:12 硐表
WIN901219 / caesar226,

我個仔都係1C班架!

sally1,
原來今日英作堂要帶英文書,阿仔冇帶,俾老師寫手冊...唉...

shiro!,
恭喜晒!搵番個袋安樂晒~~

dear all,
你地會唔會參加家長茶聚 ...

[ 本文章最後由 愛肥 於 07-9-12 06:18 編輯 ]

簽名被屏蔽

Good morning!

ianhelen
我地都比miss寫左手冊, 但係個list &手冊都無提個堂要帶書呵
琴日派左好多通告, 你會參加邊樣活動呀 ?

Good morning Sally 1,

請問朗誦比賽幾時截止報名 ?

尋日 d 通告我都未交, 都未諗好報咩

原文章由 sally1 於 07-9-12 09:05 硐表
Good morning!

ianhelen
我地都比miss寫左手冊, 但係個list &手冊都無提個堂要帶書呵
琴日派左好多通告, 你會參加邊樣活動呀 ?

Extra Activities

The notices we got last day only for the orchestra? no other activities for us to choose. am I right?

SFA Footwear Team

My son want to join football teams.

原文章由 bau 於 07-9-12 11:11 硐表
The notices we got last day only for the orchestra? no other activities for us to choose. am I right?
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

遲 D 仲會派課後 (星期一至五) 及星期六的課外活動供大家選擇.

joymama

原文章由 bau 於 07-9-12 11:11 硐表

Do u know when we will have the timetable for these extra activities?

Are there any musical instruments for learning?

原文章由 joymama 於 07-9-12 11:25 硐表
遲 D 仲會派課後 (星期一至五) 及星期六的課外活動供大家選擇.

joymama

簽名被屏蔽

愛肥&cherrycpk,
help!help!
請問普通話"抄讀"係唔係真係要抄,如「是」,抄o向邊到呀﹖
project learning話要搜集個人資料,要搜集d咩呀﹖幾時帶呀﹖
衰仔樣樣都聽一半,俾佢激死。

shiro!

ianhelen,
我會去茶聚架,不過大家日子唔同,無緣見面tim:(
寫手冊其實係"懲罰"定係"通訊"﹖ 阿仔已經俾老師寫左兩次手冊啦。最火就係明明擺左個tray向locker,又寫手冊要人日日帶餐墊,今日帶左又用個tray。

[ 本文章最後由 shiro! 於 07-9-12 20:29 編輯 ]

請問各位,
校服商係唔係淨係黎今日,但阿仔話老師只係叫左第一、二行出去﹖有冇可以話我知實情係點﹖
shiro!

shiro!

開學第三日,學校派咗一叠印有學校名嘅紙,普通話可以用呢啲紙抄。project learning搜集嘅資料係自由發揮,搵啲相咁囉。唔急,仲有時間。

茶聚我都會出席,到時見。

愛肥

原文章由 shiro! 於 07-9-12 20:18 硐表
愛肥&cherrycpk,
help!help!
請問普通話"抄讀"係唔係真係要抄,如「是」,抄o向邊到呀﹖
project learning話要搜集個人資料,要搜集d咩呀﹖幾時帶呀﹖
衰 ...

shiro!

過往校服商只係嚟一日,未聽過嚟兩日喎! 阿女話今日第一堂Maths堂,老師叫晒所有小朋友出去禮堂度身,但有個別小朋友冇去到,話唔知佢哋喺度做乜。冇度就唯有辛苦你啦,自己帶佢去買。

我阿女啲嘢都係一舊一舊咁架,始終都係一年班。好在我有哥哥。: :

有急事打我電話嗎!唔駛客氣喎。 唔好攪到啲小朋友功課都冇得交。

愛肥

原文章由 shiro! 於 07-9-12 20:33 硐表
請問各位,
校服商係唔係淨係黎今日,但阿仔話老師只係叫左第一、二行出去﹖有冇可以話我知實情係點﹖
shiro!

shiro! & cherrycpk,

明天有Eng Compo,雖然話唔駛帶書,但過往Eng Compo要帶英文書,我俾阿女帶埋。如果唔係又好係Eng Maths咁,又話要帶中數書啦。

愛肥

THANK YOU 愛肥!!

原文章由 愛肥 於 07-9-12 20:59 硐表
shiro!

開學第三日,學校派咗一叠印有學校名嘅紙,普通話可以用呢啲紙抄。project learning搜集嘅資料係自由發揮,搵啲相咁囉。唔急,仲有時間。

茶聚我都會出席,到時見。

愛肥

...

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題