用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2
樓主: vvmakyy
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘) 家長 - PART 2 [複製鏈接]

原文章由 Heidi媽 於 07-10-23 17:31 硐表
音樂報告應該考試前先交, 唔先咁急.

明天開始測驗了, 祝大家都測得好成績 .  我女還未溫晒書, 因為今日中午剛考完琴試, 現在回到家才開始溫習, 明天還測兩科 tim .

...

Heidi媽,

你囡囡一向都成績好好,你不用擔心啦...........我囡都只係今晚溫中文咋,因為中文真係唔使溫書本內容,唯有寫下生字讀下成語.其他都係考天才波!

原文章由 Heidi媽 於 07-10-24 09:59 硐表
傻妹,

中文真係冇得預溫, 佢都係自己溫吓詞語和成語, 成語要總供有幾十個, 但係測驗就出3,4個, 所以都唔係太着重, 反而我會擔心佢作文唔夠時間作.
呢兩星期好忙, 考完 theory 又考琴試, 所以溫習時間有限. 今天測驗 ...

唔好話你地學幾樣野,我女只有畫班同童軍都覺唔夠時間用.所以都覺得唔學其他野係岩既.

問阿囡今日測驗數學同中文識唔識 :  識, 有冇做唔哂 : 冇, 有冇覆檢 : 有, 但冇錯   咁即係識哂??? 最敝係屋企做 d paper 成日錯呢???

vvmakyy>>>>可能你囡囡真係識哂呢,你做咩唔信佢?? 不過一年級時每次測完驗同埋考完試我問親我囡佢都會係同你囡囡一樣咁答,當然派卷返黎就唔係啦!!因為佢永遠以為自己寫得上去既都係岩架麻
二年級唔同喇,今日返來曉得話我知中文有一題一定錯,因為佢唸左好耐都唸唔到個答案是但填左個上去!!

原文章由 vvmakyy 於 07-10-24 21:53 硐表
問阿囡今日測驗數學同中文識唔識 :  識, 有冇做唔哂 : 冇, 有冇覆檢 : 有, 但冇錯   咁即係識哂??? 最敝係屋企做 d paper 成日錯呢???

原文章由 achan97 於 07-10-24 22:08 硐表
vvmakyy>>>>可能你囡囡真係識哂呢,你做咩唔信佢?? 不過一年級時每次測完驗同埋考完試我問親我囡佢都會係同你囡囡一樣咁答,當然派卷返黎就唔係啦!!因為佢永遠以為自己寫得上去既都係岩架麻
二年級唔 ...

Dear all
昨晚問吓囡囡考試點呀,
中文有一題唔識, 老師叫她們如果唔識打x落去,
後來又想起答案, 改回下去,
她又講小息有半個小時可以慢慢食吓玩吓,

anch97
我估個個小朋友都係一樣, 寫得出的字都一定當自己啱, 有時功課做錯咗叫佢改, 佢就問點解點解錯, 尋晚同阿囡講, 今日測英文, 做完卷記得番睇一次, check 4樣野 : 有冇寫錯大細草, 留標點符號, 串錯字, 留做一條, 佢仲答得我鬼咁醒, 識講番哂出來, 最敝呢d就係佢成日的錯處呢

原文章由 achan97 於 07-10-24 22:08 硐表
二年級唔 ...

係咪今年題目出得過深同太多, 所以學生做唔哂呀, 如果大多數學生都有咁既情況, 應該同老師反應一吓

原文章由 Heidi媽 於 07-10-25 09:41 硐表
昨天女女話唔夠時間作文, 只是寫得一句就要收卷了:cry: , 佢好唔開心, 佢話自己已經寫得好快, 好多同學都唔夠時間作文. 我唯有叫她努力面前未測的科目, 希望英文,數學可以拉番高d分啦! ...

原文章由 Heidi媽 於 07-10-25 10:13 硐表
呀女之前都有講話老師叫佢地有個心理準備, 今次測的野會有好多, 要做快d, 英文都係.  昨晚我返到屋企, 我從未見過呀女非常認真的態度去溫習, 我叫佢唔好太緊張, 盡量把時間控制得好些就冇問題, 佢同我講中文作文跌' ...

Heidi好自動自覺 .佢識得咁諗自然就會全力以赴,一定冇問題.係咪份卷好深?定係時間控制唔夠緊密?最重要係賽後檢討.

唔駛心酸,如果我係你,我會好安慰添.no pain, no gain.小小苦楚等於激勵,係真架.你都想佢四年級就明白呢個道理,好過中四至領會到啩?

我琴晚睇番測驗個通告,原來有講通識題,其實係時事+生活常識,佔20%.其實都好,因為常識卷基本上係背書,背得熟就高分,而家有五分一係考書本以外既知識,都可以鼓勵小朋友唔好死讀書.

[ 本文章最後由 Blythemia 於 07-10-25 11:20 編輯 ]

Heidi 真係好生性好乖:loveliness: 佢只係得個幾歲人仔,都知道自己既責任,我真係替你高興!   如果比係我個囡,我一定感動到流淚。再比多d 鼓勵同支持佢啦!

原文章由 Heidi媽 於 07-10-25 10:13 硐表
呀女之前都有講話老師叫佢地有個心理準備, 今次測的野會有好多, 要做快d, 英文都係.  昨晚我返到屋企, 我從未見過呀女非常認真的態度去溫習, 我叫佢唔好太緊張, 盡量把時間控制得好些就冇問題, 佢同我講中文作文跌' ...

vvmakyy>>>有冇寫錯大細草, 留標點符號, 串錯字, 留做<--我由舊年講到今年,今早先又再提佢........

原文章由 vvmakyy 於 07-10-25 09:53 硐表
anch97
我估個個小朋友都係一樣, 寫得出的字都一定當自己啱, 有時功課做錯咗叫佢改, 佢就問點解點解錯, 尋晚同阿囡講, 今日測英文, 做完卷記得番睇一次, 冋check 4樣野 : 有冇寫錯大細草, 留標點符號, 串錯字, 留做 ...

Heidi媽>>>>你囡囡真係好乖呀!如果彤彤有佢一半咁自動自覺我就真係勞少好多氣喇!
Anyway,今日測完英文總算鬆一口氣,常識我唔理佢架喇,佢地二年級都仲係D好普通既常識,再加上今年有通識題,由佢自已攪掂囉!

原文章由 Heidi媽 於 07-10-25 12:44 硐表
肥肥師奶, achan97,

你地過獎了! 呀女開始大個女我都開心, 一生人又咁多次考試測驗, 由其是佢地呢一代小朋友, 真係比我地以前讀書辛苦好多.

呀女今日都測完英文, 佢話佢好有信心. 不過學校的測驗paper係咪真係多左 ...

又好似冇咁多喎.我女重話做完重有時間翻睇添.中英文都有閱讀理解,或者佔左D頁數卦.我女話英文comprehension講李雲迪.岩哂Heidi.

我地已經諗緊聽日至邊度玩咯 我女好心急,因為望住本第七集哈利波特冇得睇,聽日測完驗佢就會狂咪.

Heidi 媽
你囡囡真係好乖呀, 佢能夠自動自覺認真地溫書, 對自己學業著緊, 養成責任感, 如果我囡係咁開心死我, 我要的都係佢能全力以赴, 希望佢大d識諗啦!

今日測英文, 阿囡都話有9張紙要做呀, 但覆檢時唔夠時間喎

原文章由 Heidi媽 於 07-10-25 13:23 硐表
我還以為有英作, 點知今次又冇喎! 真係估佢唔到.
呀女剛考完琴, 呢兩days都冇練過琴, 連琴老師都話呢個星期比佢休息吓先, 因為之前老師都好盡心盡力, 同佢特別加多幾堂都冇收我錢.
你女睇哈利波特好叻  . 我女話 ...

講開書,Heidi有冇睇開Rainbow Magic?我見呢個系列相當受女孩子歡迎.四年級應該大致睇到.Dymocks做緊買二送一,算係好抵.店員重話因為匯率高左,新入既貨已經加左價,另外重有Felicity Wishes同Judy Moody系列,以前冇優惠,今次都係買二送一呀.我頭先岩岩買左12本.ops:" />

[ 本文章最後由 Blythemia 於 07-10-25 14:45 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題