用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

若藍:

你都好呀, 仲係九龍城網, 我哋就局限於慈雲山的網, 有心想要跳出去都唔知機會大唔大呀?

原帖由 尹若藍 於 08-12-18 11:39 發表

grace_xian
其實阿女母校叫佢選果兩間「傳統名校」都係响阿女個校網裡面既 , 只係我地唔鐘意而跳左去 st.cat 啫 !

因為小學個校網係「九龍城」網 , 所以小學果邊當然想我地响自己個校網攞多 d 位啦 !

小學果邊仲 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

若藍:

呢篇文章好成熟, 真係諗唔到一個小6可以寫出來, 作文章最重要是有感情, 睇嚟囡囡中意呢間學校, 也都證明了你的決定係啱架

一直都想問. 你當初點解會選呢間小學呢?

原帖由 尹若藍 於 08-12-20 08:51 發表

pinky
你唔好成日笑我啦 , 唔係咩大作 , 只係我覺得阿女寫作都 ok , 但係成日都唔高分 , 唔知點解 , 所以又想你地比下意見 , 睇下有邊方面可以攞高分 d 囉 !
呢篇文章係响小學教育營果本小冊子裡面出現過既。

畢業 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

原帖由 尹若藍 於 08-12-20 08:51 發表

pinky
你唔好成日笑我啦 , 唔係咩大作 , 只係我覺得阿女寫作都 ok , 但係成日都唔高分 , 唔知點解 , 所以又想你地比下意見 , 睇下有邊方面可以攞高分 d 囉 !
呢篇文章係响小學教育營果本小冊子裡面出現過既。

畢業 ...

若藍
唔係笑你呀,,,係衷心架
因為我深信喜歡看書的人,
不論中/英寫作都會寫得很有閱讀價值,
不論作者寫成點,,
但可以感念到作者的心情,
使看的人看得很舒暢,,,

至於你女女e篇感懷

我覺得係有水準  
Keep going,,,,

充份感受到離別者的心情,,,

你話唔高分的意思係,,,,現在?
同埋你0既standard又係點樣呢?

原帖由 尹若藍 於 08-12-20 09:03 發表

pinky
老師都話唔係好多 , 只係有一、兩個同學唔乖啫 , 今年阿女果班就好好彩 , 無唔乖既學生 。

你囡囡果班咪仲著數 d 囉 ! 睇既野一定清楚過其他班既同學 , 又唔使咁迫 。

其實果 d 「拔尖補底」, 我都 ...

若藍
係呀...ed同學係唔多,
我知0既都係1,2個,,,
學校給機會改過佢地唔珍惜,
所以有d都比學校趕走左,,,

其實詳細點分我都唔清楚
下次一定要問下老師先,,

原帖由 grace_xian 於 08-12-20 12:36 發表
若藍:

你都好呀, 仲係九龍城網, 我哋就局限於慈雲山的網, 有心想要跳出去都唔知機會大唔大呀?

grace_xian
所以成績好重要架 , 記得要 keep 住架 !

慈雲山都有好多好既中學 , 唔係一定要跳出去既 , 地區唔係一個最大既問題 , 適唔適合個小朋友先至係 point呀 , 唔好比個地區「焗」界左自己 , 「side」左個小朋友發展既機會 。

原帖由 grace_xian 於 08-12-20 12:39 發表
若藍:

呢篇文章好成熟, 真係諗唔到一個小6可以寫出來, 作文章最重要是有感情, 睇嚟囡囡中意呢間學校, 也都證明了你的決定係啱架

一直都想問. 你當初點解會選呢間小學呢?

...

grace_xian
當我第一次睇到呢邊文章既時候 , 我都覺得寫得幾好 , 但係就唔高分 , 好似得七十幾分 , 唔知有無記錯 , 我成日諗"唔知係咪個老師唔係咁鐘意我個女 , 所以寫極都唔高分。"  

記得當年 阿女派位唔理想 , 所以我地同佢去叩門 , 我地分別去 : 黃大仙天主教、嘉諾撒、聖博德(只考舊校 , 即以前的上午校)三間學校 , 好好彩 , 三間都收左佢 , 聖博德係最後一間通知 , 跟住我地都有問阿女鐘意邊間多 d , 阿女選擇左聖博德 , 因為佢好鐘意個魚池 , 而我地又覺得當時既聖博德 d 老師、校工、學生 d 關係好 close , 小息既時候差唔多每位老師身邊都有同學仔同老師傾計 , 有講有笑 , 感覺好好 , 同埋 d 人好有禮貌 , 唔該前唔該後 , 叫你等等都會話 :「請你等等」, 我覺得 d 校工都好有禮貌 , 所以就決定入讀呢間小學喇 ! 我係咪好長氣呢 ! 是但啦 , 你就由得我講下啦 !

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-20 15:48 發表

若藍
唔係笑你呀,,,係衷心架
因為我深信喜歡看書的人,
不論中/英寫作都會寫得很有閱讀價值,
不論作者寫成點,,
但可以感念到作者的心情,
使看的人看得很舒暢,,,

至於你女女e篇感懷

我覺得係有水準  
Keep goin ...

Pinky
其實呢篇文章 , 校長都有讚過阿女 , 我所講唔高分既係 , 寫黎寫去都係得六七十分 , 咁耐以黎阿女最高都係得八十一二分 , 仲係試過一兩次(全年) , 所以我都唔係好明 , 阿女都寫得幾好丫 , 我覺得個分數可以高 d 囉 !

註 : 呢篇文章係阿女响學校寫作堂裡面既時間寫 , 所以唔係我地幫佢或者比意見架。

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-20 16:03 發表

若藍
係呀...ed同學係唔多,
我知0既都係1,2個,,,
學校給機會改過佢地唔珍惜,
所以有d都比學校趕走左,,,

其實詳細點分我都唔清楚
下次一定要問下老師先,, ...

pinky
好丫 , 問完講埋比我聽得唔得呀 ?

其實會唔會學校巳經「暗中」「拔」左或者「補」左而唔話比我地聽呢 ?

我個女早响三年前上下 , 大約係四年級既時候 , 巳經作左幾本小說故事同埋漫畫 , 仲有同學肯比錢買添 。

而家阿女都有時會將佢既「作品 」post 响佢自己個 blog 度 , 有 d 故事都幾好睇 , 而佢小學 d 同學都好似我個女咁作 d 故事响佢地自己個 blog 度 , 佢地大家又有得交流下 。

升左上中學之後 , 可能成日接觸 英文 , 所以佢而家開始學寫英文小說 , 之前寫過一個故事比阿 sir 睇 , 阿 sir 睇完之後就話 :「so detail !」。

佢呢一期鐘意作漫畫故事 , 因為有得畫畫 , 又可以作埋故事 , 一舉兩得。

其實我個女好想出自己寫既書 , 但係又唔知有咩方法可以實現 , 唔知有無高人可以指點下呢 ?

註 : 我試下問下個女可唔可以比個地址你地先 。(如果你有興趣)

若藍:

成績我會keep住佢往好的方向發展架, 我有一個想法, 成日都覺得剛上小一, 第一次測驗考試好緊要, 因為關係到老師的睇法, 最重要係堅定囝學習的自信心。唔知係咪好幼稚呢?

想起當初選校時, 囝都感受到我的煩惱, 有一日佢居然對我說:" 媽媽, 不管係什么學校, 只要能够教到我學習, 能讓我學明白就是好學校, 我唔知幾感動呢

我覺得你選小學係啱架, 因為最少你囡囡會中意呢間學校,首先有了第一好感再加上學校該她感到開心, 而不是逼着她在讀書, 所以你的決定一定係正確的, 事實乜都證明了呢一點。

原帖由 尹若藍 於 08-12-21 12:06 發表

grace_xian
所以成績好重要架 , 記得要 keep 住架 !

慈雲山都有好多好既中學 , 唔係一定要跳出去既 , 地區唔係一個最大既問題 , 適唔適合個小朋友先至係 point呀 , 唔好比個地區「焗」界左自己 , 「side」左個小朋 ...

原帖由 grace_xian 於 08-12-21 22:49 發表
若藍:

成績我會keep住佢往好的方向發展架, 我有一個想法, 成日都覺得剛上小一, 第一次測驗考試好緊要, 因為關係到老師的睇法, 最重要係堅定囝學習的自信心。唔知係咪好幼稚呢?

想起當初選校時, 囝都感受到我的煩惱 ...

grace_xian
第一次考試 , 我覺得係個小朋友對自己既肯定 , 啫係我用左咁多努力 , 可以得到點樣既成績 , 所以我都覺得第一次考試係好重要架 !

阿囝咁生性 , 實開心死你啦 !

我地由細到大都好尊重個女 , 有咩都會問下佢點睇或者有咩其他想法 , 希望可以比佢諗多 d 野 , 等個腦運用可以好 d 。 但係有時我地都會係「假民主」,啫係話我自己心裏面巳經有左一個答案 , 跟住一樣都會去問佢 , 如果佢既答案係同我個答案有出入 , 我就會嘗試引導佢去選擇我自己既答案 , 通常都成功 , 但係之前就要諗好多野 , 因為你要講到佢服你先得(有 d 咩好處 , 壞處等) , 如果唔係佢都係覺得我地迫緊佢 , 佢地會唔開心 , 唔願做 !

若藍:

嘻嘻, 我都有時會假民主架, 所以我囝都話媽媽話事啦, 可能因為佢細嗰, 大啲一定唔會咁
現時都開始駁咀駁舌啦, 但我耐心同佢解釋返佢又會理解囉~
但有時我EQ好低架, 溫溫下書忍不住會發脾氣呀, 唔知有無咩方法可以令我改善吓, 因為事後我自己經常後悔

我地由細到大都好尊重個女 , 有咩都會問下佢點睇或者有咩其他想法 , 希望可以比佢諗多 d 野 , 等個腦運用可以好 d 。 但係有時我地都會係「假民主」,啫係話我自己心裏面巳經有左一個答案 , 跟住一樣都會去問佢 , 如果佢既答案係同我個答案有出入 , 我就會嘗試引導佢去選擇我自己既答案 , 通常都成功 , 但係之前就要諗好多野 , 因為你要講到佢服你先得(有 d 咩好處 , 壞處等) , 如果唔係佢都係覺得我地迫緊佢 , 佢地會唔開心 , 唔願做 ! [quote]原帖由 尹若藍 於 08-12-22 10:16 發表

grace_xian
第一次考試 , 我覺得係個小朋友對自己既肯定 , 啫係我用左咁多努力 , 可以得到點樣既成績 , 所以我都覺得第一次考試係好重要架 !

阿囝咁生性 , 實開心死你啦 !

我地由細到大都好 ...

原帖由 grace_xian 於 08-12-22 11:26 發表
若藍:

嘻嘻, 我都有時會假民主架, 所以我囝都話媽媽話事啦, 可能因為佢細嗰, 大啲一定唔會咁
現時都開始駁咀駁舌啦, 但我耐心同佢解釋返佢又會理解囉~
但有時我EQ好低架, 溫溫下書忍不住會發脾氣呀, 唔知有無咩方法 ...

grace_xian
我 EQ 都好低架 , 不過就好少會發脾氣 , 如果我自己覺得唔係咁開心 , 我就會即刻唔温住 , 行出廳一陣 , 等自己無咁唔開心先 , 之後就會問佢 :「你仲想唔想温」, 如果想既話 , 我就會繼續温(但係唔會講番之前唔開心既野 , 會夜晚先同佢傾計 , 因為唔可以不了了之。) ; 如果唔想 , 我就會同佢講 :「咁我地休息一陣」, 等大家條氣順 d 先 , 小朋友都會有情緒或者脾氣 , 大家咪互相就下囉 ! 關係都會好 d 。

原帖由 尹若藍 於 08-12-21 14:09 發表

Pinky
其實呢篇文章 , 校長都有讚過阿女 , 我所講唔高分既係 , 寫黎寫去都係得六七十分 , 咁耐以黎阿女最高都係得八十一二分 , 仲係試過一兩次(全年) , 所以我都唔係好明 , 阿女都寫得幾好丫 , 我覺得個分數可以高  ...

若藍
其實每篇文,經老師批改後
通常最後都有個評語架,
咁咪知道點解有e個分數囉,,
全年有1,2次有8字頭已經gd喇,,
會5會老師想同學有更多0既進步空間呢,,,

原帖由 尹若藍 於 08-12-21 17:53 發表

pinky
好丫 , 問完講埋比我聽得唔得呀 ?

其實會唔會學校巳經「暗中」「拔」左或者「補」左而唔話比我地聽呢 ?

若藍
唔出奇架,,,
學校唔分精英班,
就係唔想家長將同學分類
要做到人人平等0既,,,

e,,,,睇黎你eq都幾高,
我覺得假民主e個情況都會出現
但最緊要係有理的,
所以都會解釋/分析好耐
不過都係想個女好姐,,,
最後通常都會自願去做,,,

我覺得e點好重要,
如果做得唔好,
會好影響大家0既關係,,

若藍
問左個女未呀?個網址呀!

各位,
我今日巧down,公司野之餘,仲有係....個囡話派左3份卷,但3科都肥,我都唔知而家可以典做......

所以今日簡直係想死的....
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-22 14:51 發表

若藍
其實每篇文,經老師批改後
通常最後都有個評語架,
咁咪知道點解有e個分數囉,,
全年有1,2次有8字頭已經gd喇,,
會5會老師想同學有更多0既進步空間呢,,, ...

pinky
佢地 d 作文通常都係堂上作 , 好少會拎番黎 , 所以我無乜睇過佢响學校寫果 d 野 , 平時都係睇佢自己寫既野 !
可能我要求高掛 !

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-22 15:06 發表

若藍
唔出奇架,,,
學校唔分精英班,
就係唔想家長將同學分類
要做到人人平等0既,,,

e,,,,睇黎你eq都幾高,
我覺得假民主e個情況都會出現
但最緊要係有理的,
所以都會解釋/分析好耐
不過都係想個女好姐,,,
最後通常都會 ...

pinky
係呀 ! 係呀 ! 呢個方法我用左好多年喇 ! 真係「好使好用」 !  「萬試萬靈」 !

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-22 15:09 發表
若藍
問左個女未呀?個網址呀!

pinky
你等等 ! 要傾架罵 !
‹ 上一主題|下一主題