用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒學校 1C Homework
樓主: babybabymickey
go

1C Homework [複製鏈接]

想問下大家手冊寫的作文兩file係咪即係帶兩個吉的file返學校呀?我冇留意阿女有冇帶作文file返黎, 因為我不嬲放定一兩個在書包比佢隨時放工作紙. 所有工作紙我都filing了, 除左單(五), 其餘唔駛再帶返去麻?

好啦, 各位媽咪, 我都要休息啦, 今日真係好累. 祝各位小朋友明天順利!

加油,辛苦多兩日,加油

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-24 22:15 發表
想問下大家手冊寫的作文兩file係咪即係帶兩個吉的file返學校呀?我冇留意阿女有冇帶作文file返黎, 因為我不嬲放定一兩個在書包比佢隨時放工作紙. 所有工作紙我都filing了, 除左單(五), 其餘唔駛再帶返去麻? ...

Annafriend,

兩個file原有嘅工作紙要帶回給老師,再加單五寫作紙。到考試、測驗老師才派回溫習,以防遺失。上次九月三十日家長會吳老師講嘅!

原帖由 emilycsp 於 11-10-25 10:28 發表

Annafriend,

兩個file原有嘅工作紙要帶回給老師,再加單五寫作紙。到考試、測驗老師才派回溫習,以防遺失。上次九月三十日家長會吳老師講嘅!

上次唔係我聽1c班的, 我先生去. 我去左1B班的.  我巳自己file起哂啦. 死啦, 要交回邊幾張呀????

今日去接放學, 細女喊住落黎. 我行去細女排隊的位置, 細女仲喊緊. 有個同學仔攬一攬佢. 我咪問同學仔佢仲咩喊. 佢地都話唔知. 我想佢係咪唔識驚我鬧所以喊. 跟住放學時我聽見有個1A班的小朋友同大人講話英文難呀, 我唔識做呀. 我接左細女, 婆婆幫我手接大女. 我抱住細女問佢發生咩事. 佢唔肯講. 跟住我安慰佢唔識唔緊要, 下次再努力過羅. 跟住要佢落地行, 我見佢個樣好似肚痛o甘, 原來佢條腰痛. 我懷疑佢係緊張過度引起痛症. 而家返到屋企我開一陣disney比女女睇, 等佢地輕鬆下. 今日個英文測驗第一份7版紙, 第2份8版紙, 都幾多下.   岩岩細女走埋黎話比我聽佢冇事啦. 我就更加肯定佢頭先緊張過龍 . 雖然佢唔識, 但我覺得有點開心. 起碼知佢唔識原來都會緊張, 唔係話之你. 陣間又開始數學科同常識科溫習. 努力啦, 女女. 媽咪會支持你地架.

真係粗俗都要講句,痴線架,第一次就咁難,根本就係打擊小朋友同家長既信心。

原帖由 emilycsp 於 11-10-25 10:28 發表

Annafriend,

唔好意思emilycsp, 中文係有工作紙派返黎溫, 但係我唔覺有連file一齊派返黎呀? 我記得果時老師要求帶一個A4, 一個F4 file. 係咪用黎放中文工作紙呀? 我上次冇聽, 我先生又唔記得, 我真係唔清唔楚呀.

原帖由 klkkchan88 於 11-10-25 12:13 發表
真係粗俗都要講句,痴線架,第一次就咁難,根本就係打擊小朋友同家長既信心。

難唔難我就唔知呀, 我都係聽個小女孩一出黎就同個大人講. 大家程度唔同, 對我女女難唔等於對其他小朋友難. 我女女英文底係差架. 我自己聽女女講, 就覺得頁數多左d羅. 可能細女未做完就要收卷, 我吩咐過佢要盡量做哂麻. 佢好驚我鬧佢架. 我一接佢佢就攬住我啦, 其實我都比左好大壓力佢呀  .

唔係呱.......

做咁多, 會唔會唔夠時間做架...

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-25 12:05 發表
今日去接放學, 細女喊住落黎. 我行去細女排隊的位置, 細女仲喊緊. 有個同學仔攬一攬佢. 我咪問同學仔佢仲咩喊. 佢地都話唔知. 我想佢係咪唔識驚我鬧所以喊. 跟住放學時我聽見有個1A班的小朋友同大人講話英文難呀, 我 ...

Annafriend,
唔好意思咁遲覆!因打了五次都send唔到,現在再試希望得啦!
首先老師派回兩個file,一個A4有單四:學校生活工作紙三(寫作)和單二:中國的節日工作紙三和四(寫作)。
另外F4file: 單元二和四寫作工作紙。
十月二十七日帶回單五寫作工作紙!

anna,

今次小女都話難, 佢話有一題係有幅圖和同4條線ONLY, 佢話有個同學同老師講5識, 老師話5問得, 佢就開始喊, 但我冇問係邊個, 小女仲話CHECK卷時見到隔離位同學5知錯左咩(因為我冇心聽,只係想知佢識5識), 聽落好似幾難, 真係要到派卷先知結果了!

明天有兩科, 大家努力呀! 我希望今晚5駛溫到11點啦!

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-25 12:05 發表
今日去接放學, 細女喊住落黎. 我行去細女排隊的位置, 細女仲喊緊. 有個同學仔攬一攬佢. 我咪問同學仔佢仲咩喊. 佢地都話唔知. 我想佢係咪唔識驚我鬧所以喊. 跟住放學時我聽見有個1A班的小朋友同大人講話英文難呀, 我 ...
Bernice

唔該你呀! 我都係已經FILES哂添!
原帖由 emilycsp 於 11-10-25 12:52 發表
Annafriend,
唔好意思咁遲覆!因打了五次都send唔到,現在再試希望得啦!
首先老師派回兩個file,一個A4有單四:學校生活工作紙三(寫作)和單二:中國的節日工作紙三和四(寫作)。
另外F4file: 單元二和四寫作工作紙。
十月二十七日帶 ...
Bernice

我都係FILES 哂了!
原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-25 12:19 發表

唔好意思emilycsp, 中文係有工作紙派返黎溫, 但係我唔覺有連file一齊派返黎呀? 我記得果時老師要求帶一個A4, 一個F4 file. 係咪用黎放中文工作紙呀? 我上次冇聽, 我先生又唔記得, 我真係唔清唔楚呀.mouth:" /> :bash ...
Bernice

老師有派番兩FILES, 星期四應只是帶番兩"吉"FILES 和單元五工作紙

今日SCARLETT竟然話英文唔難, 佢足夠時間識做...咁都好至少大CHANCE合格

難唔難可能因人而義,但數量多就肯定,唉,對唔住,可能我激動咗小小,我替我囡心痛,咁細要受咁大壓力

最唔想發生的事又發生了,女女昨天晚上突然發燒,所以今天冇返學冇測驗.真可惜!女女都温完英文,雖然知道佢麻麻地都想比佢試吓做,但現在只可以休息.明天也不知道?

原帖由 joanseto 於 11-10-25 14:00 發表
最唔想發生的事又發生了,女女昨天晚上突然發燒,所以今天冇返學冇測驗.真可惜!女女都温完英文,雖然知道佢麻麻地都想比佢試吓做,但現在只可以休息.明天也不知道? ...

安慰嘅係今次唔計分,影響相對較細,好好比囡囡休息下,飲多d水

回覆 418# klkkchan88 的文章

今次測驗是影響較小,比她們一個練習,如果是考試,真是怎樣辧?還有的是謝謝你。

原帖由 QOOGIRLZOE 於 11-10-25 13:08 發表
anna,

今次小女都話難, 佢話有一題係有幅圖和同4條線ONLY, 佢話有個同學同老師講5識, 老師話5問得, 佢就開始喊, 但我冇問係邊個, 小女仲話CHECK卷時見到隔離位同學5知錯左咩(因為我冇心聽,只係想知佢識5識), 聽落好 ...

呢個咪我個女羅. 我頭先問佢係咪同老師講唔識. 佢話我諗左好耐都唔識麻, 所以我咪喊羅. 佢話佢有兩題冇做呀. 我話兩題唔算多同埋你唔可以問架. 我細女習慣做練習成日走黎問我. 我話你要習慣考試測驗時係唔問得老師架. 終於發生呢件事啦. O甘都好, 老師話佢好過我講呀. 佢係好緊張, 佢驚冇做任何一題呀.
‹ 上一主題|下一主題