用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~
樓主: love-baby
go

62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~   [複製鏈接]

回覆:62,65網家長一齊交流叩門消息同情況~

我朋友111入唔到石鍾山,現在非常討厭石小的處理方法,更加後悔選它!每次見她,都鬧石小引她入局。

我朋友111入唔到石鍾山,現在非常討厭石小的處理方法,更加後悔選它!每次見她,都鬧石小引她入局。

tammyhw  Why??  發表於 13-6-16 13:01

純粹個人感覺,不喜勿插~
浸聯係我小朋友第一間面試嘅小學,要收20蚊面試費,有交表就有得interview~
半個鐘處理一組20個面試嘅小朋友,時間已包括埋排隊等候~經小朋友簡略轉達:會問每個小朋友名字,歲數,舉手回答平日活動,再只選舉手中的一名小朋友說故事~完結~
小朋友各獲得一粒糖,落來即走得~
表格一早註明明天已可即時有result,而且只show號碼,不會再電話通知~
感覺:20蚊真係無所謂,但半個鐘都無in20個小朋友...可以in到d咩呢?而且只選一個小朋友說故事,又可以了解到咩呢?第二日就可選擇出十幾個入讀小朋友,加30個後備,真係咁簡單咁快就可選出嗎?定係選咩學生都無所謂,又或一早已有入選名單?!
這校非我首選,所以也沒有吃不到的葡萄,如對這樣的流程,家長又有什麼感覺呢~

回覆:Haileyng 的帖子

恭喜你小朋友入到你理想小學~
我並沒有質疑浸聯教學方針,因我唔了解~我只想說佢非我首選,我一直首選係仁立,仁紀也是即興才交表叩埋,但昨日見織到仁紀面試嘅安排同友善,被受尊重嘅感覺,面試嘅認真,真係對此校深感喜愛~或者你無親身感受過仁紀面試,你先會覺得我地係吃不到的葡萄吧~

kswiss  你說的對, 仁紀真是一間好好既小學. 希望你小朋友有機會入讀.  發表於 13-6-16 20:32

肯見每個申請人也不太差吧!

回覆:bmuimami 的帖子

恊和太子,新舊油天,都個個見。
人地過 500 at least
都冇收報名費。

引用:恭喜你小朋友入到你理想小學~ 我並沒有質

原帖由 love-baby 於 13-06-16 發表
恭喜你小朋友入到你理想小學~
我並沒有質疑浸聯教學方針,因我唔了解~我只想說佢非我首選,我一直首選係 ...
算吧!只可說無緣。大家明天一定會更好。我唔再in啦!close file! 如果仁紀收,我一定會讀,唔得便比錢讀私小了!另你小朋友好叻,有雙仁面試。加油!

回覆:kc_united 的帖子

多謝你~其實我係在職媽媽,無參觀過任何一間小學,都只係網上睇各家長嘅分享,所以面試係我真正第一次踏足該小學,和對小學嘅第一感覺~並無惡意批評~

引用:Quote:原帖由+conniew117+於+13-06-15+發表

原帖由 matthew_mama 於 13-06-15 發表
Connie...未必的。。可能收

今日仁紀老師好nice n warm...
多謝你既安慰,今年幫阿女交左17間叩門,最後得9間可以面試,有一間撞期無去,下星二見埋荃官就完晒,跟住就等運到。都已經知道4間無機會,有3間得派彩。

心裡都準備好返原校升讀,其實本身間學校唔錯,只係多咗妹妹先要家姐去叩門面試搏一搏。經過今次叩門過程,都見識不少,見過咁多間,感覺最好係仁紀,真係有心去接見佢哋認為有潛質成為佢哋既小朋友及家長,本人真係好愛,自問老公同我面見部分真係好差,都唔會有太大期望。既然已盡力,結果係點都控制不了。

祝各位都好快等到心儀學校既消息,加油呀!

回復 matthew_mama 的帖子

其實好多学校也like d全職媽咪

回復 love-baby 的帖子

請問你覺得何小係點?功課量多唔多?因為冇人講此校,所以問下。

回復 matthew_mama 的帖子

說得很合理

In 左仁紀的小朋友,你地有無考乘數?

回覆:hoyshc 的帖子

仲未開始讀,唔係好肯定同清楚~但聽同學仔媽咪話:好多功課,老師教得有心,有20幾個推薦升何中嘅機會~

我們去年也是扣門大軍其中一員,扣思源同浸x。
思源,逐個小朋友考中英認字,畫畫,單獨問問題,先選45個出來2nd round 見家長,從中挑選15個,果一刻心諗,就算輸左都無話可說,只嘆技不如人。過程清清楚楚,明明白白。
浸x,和你們今年說的過程一樣,小朋友出來一問已冇行,甘求其,可以考倒啲咩?背後點評估誰勝誰敗?一諗就明白,心想自己冇任何“後援“,馬上打定輸數。冇20元事小,請假陪人做show先火滾

回覆:sysmama 的帖子

好彩,我最後無拎假去interview

回復 love-baby 的帖子

多謝你, 因為我囝叩門入咗何小, 所以可能是同學仔

回覆:hoyshc 的帖子

Hi~咁你決定俾囝囝讀何小嗎?如果有機會成為同學仔...大家可以保持聯絡,有個照應

引用:純粹個人感覺,不喜勿插~ 浸聯係我小朋友

原帖由 love-baby 於 13-06-16 發表
純粹個人感覺,不喜勿插~
浸聯係我小朋友第一間面試嘅小學,要收20蚊面試費,有交表就有得interview~
半 ...
十分認同! 我本身是基督教徒,荃灣網基督教學校比天主教學校少,但想自行多5分,唯有選呢間學校搏一搏。結果當然20分也抽不到。去到抽獎階段呢間學校照放第一,諗住111起碼叩門有D誠意啦!是那校長話咁先顕示得有誠意!

我上年已收到風要擧手講故事,我天真地心諗每人講一part故事,若一組小朋友抽幾個講,點都拎到小小分。可怕的是,一組十多廿個小朋友上到去,俾佢最多十五分鐘面試時間,原來只有一個小朋友有機會講故事。我個仔只有初時擧手答了條無聊的碎頭碎尾問題,講故事環節舉了手也沒有被「寵幸」,結果當然落選!

學校一早收了各人的portfolio及資料,若有心要寵幸某些人,自然會獲得講故事的資格。可憐其餘幾百個小朋友聲都冇發過便變成了大咖喱啡。怪不知我見到有幾個小朋友見完落番黎時擁著父母痛哭。

一間基督教學校是這樣的選學生嗎?可能我是另一間教會,見識少啦!

引用:我朋友111入唔到石鍾山,現在非常討厭石小的

原帖由 Haileyng 於 13-06-16 發表

...
公平D 啦!扣門位得18個,但111扣門的人應該唔止18人,一定有人扣唔到,是未?

‹ 上一主題|下一主題