用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 在SPCC讀了兩年了
樓主: 喇叭茶
go

在SPCC讀了兩年了   [複製鏈接]

劉仔仔 發表於 24-9-9 17:35
除咗學校Labtop,阿仔自己另外有電腦,所以諗緊可唔可以放喺學校locker但座位沒有charger
放喺後面charge ...

你意思係要用 / 帶兩部電腦?

B.B.BaBa 發表於 24-9-10 08:09
你意思係要用 / 帶兩部電腦?

我仔喺屋企本身已經有電腦
另外學校教學需求買了一部laptop
每天帶返學上堂

心諗既然屋企都有電腦可以login到google classroom做功課, 為咗減省書包重量,睇吓可唔可以留低部
laptop喺學校

校方絕對沒有要求用/帶兩部電腦

除咗學校Labtop,阿仔自己另外有電腦,所以諗緊可唔可以放喺學校locker但座位沒有charger
DELETE

DELETE

劉仔仔 發表於 24-9-10 10:31
我仔喺屋企本身已經有電腦
另外學校教學需求買了一部laptop
每天帶返學上堂

我相信細路會想電腦跟身, 多過家長怕佢重!

retriever 發表於 24-9-10 11:18
我相信細路會想電腦跟身, 多過家長怕佢重!

係㗎,加上用e-book,可以輕好多。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 24-9-10 11:26
係㗎,加上用e-book,可以輕好多。
我見佢地好少用e-book, 又唔用學校個locker, 個書包勁重.  好在我地用ipad, 唔係用電腦. 不過ipad如果加埋keyboard 套都好重.

cafeva 發表於 24-9-10 11:34
我見佢地好少用e-book, 又唔用學校個locker, 個書包勁重.  好在我地用ipad, 唔係用電腦. 不過ipad如果加埋k ...

嗯,十年多前兒子學校的教科書大部份是有e-book,可能是lB吧,同時用MacBook Air。

各處鄉村各處例。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

想請教一下,SPCC 男、女生在學業和活動表現兩方面是否各有發揮,抑或女生一般都表現較突出?仔仔高小,想了解男生在SPCC 的發展,聽聽用家分享。

mamagu 發表於 24-9-10 14:04
想請教一下,SPCC 男、女生在學業和活動表現兩方面是否各有發揮,抑或女生一般都表現較突出?仔仔高小,想 ...
小兒初中,冇參加任何活動,只專注學業,所以在活動方面答唔到你
學術方面,中文精英set大多是女生,但數學精英set又唔係特別多男生,歷史考試有人攞滿分,數學有人已經操DSE卷,真係大開眼界

好奇怪,據小兒通報,學術勁人真係好勁,普通的又真係好普通,所以學前人家長講,和自己比較,做好自己就得

唔知幫唔幫到你了解

mamagu    發表於 24-9-10 17:16

男仔高中時會好番 D,其實一般中學都係咁上下

retriever    發表於 24-9-10 15:35

我女讀中文小學出身,自幼愛閲讀,三年來英文作爲上課學習之語言,沒有問題。因爲成績也是不錯。但是,我在參加學校有學生在場的聚會時,明顯感到有學生在英文説話上的outstanding,真的和英文母語一樣。

想請教一下,SPCC 男、女生在學業和活動表現兩方面是否各有發揮,抑或女生一般都表現較突出?仔仔高小,想 ...

如果問SPCC初中男女生成績分佈,我諗最好方法就係睇下每年成績top 15%名單中男女生嘅情況。
單從名字定性別的話:
2023-24年度:
F1: 男46%;女54%;
F2: 男48%;女52%;
F3: 男62%; 女38%。
男生喺F3已經爬頭,可能因為中一及中二仍然文科佔多數,女生比較著數d, 但都唔係一面倒,直到中三開始分PCB, 男生超叻,所以總成績就反超前。
唔知實際係咪咁,希望其他家長分享一下。

mamagu    發表於 24-9-10 17:19

喇叭茶 發表於 24-9-10 15:25
如果問SPCC初中男女生成績分佈,我諗最好方法就係睇下每年成績top 15%名單中男女生嘅情況。
單從名字定性 ...
單從名字定性別未必準確, 我見好多女仔的名都好英下

你睇下SPCC 出男定女狀元多?
個人認為最叻果批係男生!

cafeva 發表於 24-9-10 16:44
單從名字定性別未必準確, 我見好多女仔的名都好英下

都係估下啫
睇埋中英名都唔肯定嘅,其實唔係好多,大約嘅百分比上落應該唔會好大啩?

fatman69 發表於 24-9-10 16:47
你睇下SPCC 出男定女狀元多?
個人認為最叻果批係男生!

雖然可能男狀元數目多啲,但令人最深印象嘅,始終都係古冰心同學

B.B.BaBa 發表於 24-9-10 14:28
男仔高中時會好番 D,其實一般中學都係咁上下

的確,男仔發力又唔同,睇自身能力

喇叭茶 發表於 24-9-10 17:09
雖然可能男狀元數目多啲,但令人最深印象嘅,始終都係古冰心同學
...

佢而家在HKU MBBS 都讀得好掂!
佢個妹都勁!
其實憂慮男仔定女仔邊邊好D係多餘!
記得中一時和家長交流,多人只期望穩守100以內!
第一次見家長,老師大多會問有冇補習?大家諗下點解?

喇叭茶 發表於 24-9-10 15:25
單從名字定性 ...
P 男仔可能好D,
CB 唔一定... 女仔背書能力較強!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊