用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進
樓主: TWLI
go

九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進 [複製鏈接]

Re: 九龍塘宣道幼稚園2006K1家長請進

Sorry,計算錯誤,應該係(6-11/3)/6~=38.9%嘅可以轉到am.

TWLI 寫道:
如果網上留名係一個有效嘅隨機sample,而今年宣幼應該收2班am一班pm,那麼我估計應該還有超過半數收咗pm嘅可以轉到am(當然越多學生肯留名,估計就會更準)。不過我仍然不明白男多女少的玄機係乜!是否一般囡囡嘅表現比囝囝穩定故此早已名花有主......?

囡囡本來係未出現過既am session女生, 因我唔夠牙力說服唔到daddy, 13號冇去學校, Tue Ms Wu亦已來電確認放棄學位......好唔捨得。    

TWLI,
有個女生位出現唔知對你既統計有冇幫助呢!? 

TWLI 寫道:
Sorry,計算錯誤,應該係(6-11/3)/6~=38.9%嘅可以轉到am.

[quote]
TWLI 寫道:
如果網上留名係一個有效嘅隨機sample,而今年宣幼應該收2班am一班pm,那麼我估計應該還有超過半數收咗pm嘅可以轉到am(當然越多學生肯留名,估計就會更準)。不過我仍然不明白男多女少的玄機係乜!是否一般囡囡嘅表現比囝囝穩定故此早已名花有主......?
[/quote]

happypenguin,
唔好唔開心啦!喺度祝你囡囡有個非常開心,自信嘅校園生活.[quote]
happypenguin 寫道:
囡囡本來係未出現過既am session女生, 因我唔夠牙力說服唔到daddy, 13號冇去學校, Tue Ms Wu亦已來電確認放棄學位......好唔捨得。    

我今日都打過比胡小姐了,佢話要等8月先知喎,而家a.m.班full哂!

HI all,

change again, 1 more am but reduce 1 pm.
as my daughter can be changed to am.  
am class:
1. Wesley-Lam /林昊言 (Wesley)-- 男--OCT06--(Whampoa )
2. liguligu /Ryan--男--SEP13--( )
3.Y-3 / Ryan-----男---Dec--( )
4. alley_fun /TungTung--男--SEP15--(Tai Po)
5. Kin_Ma /KinKin--男--JUL30--(未定住處)
5. Lam Lam --女--APR26

pm class:
1. WailaamMon/Minnie Wong--女--DEC11--(Fanling)
2. Carmanlee /黃稱揚--男--AUG09--(葵涌)
3. JadeCheung/Kiki--女--JAN09--(將會係Diamond Hill)
4. SWAHLAM /Oscar Lam--男--MAY04--(黃大仙)
5. Fatherj/Raphael -- 男 -- SEPT26

So happy to see having more and more AM class here, and wish coming more and more
林昊言 (Wesley)-- 10月6日出世 Wesley video

Y-3,
多謝你,我都希望囡囡會讀得開心;但肯定無宣幼d老師咁nice咁鍾意小朋友咁熱情囉! (交表/面試都有多個老師同囡囡玩,連日前打電話嚟既Ms.Wu都好warm地問原因;真係鍾意宣幼d老師!) 

原來k1今年有4班,2班am+2班pm.. :wink:  :wink:

happypenguin,
宣幼老師的愛心早已得到不少認同,其實我也覺得自己很幸運,但願你在不久的將來,亦能遇上同樣的老師啦!   
Y-3,
多謝你,我都希望囡囡會讀得開心;但肯定無宣幼d老師咁nice咁鍾意小朋友咁熱情囉! (交表/面試都有多個老師同囡囡玩,連日前打電話嚟既Ms.Wu都好warm地問原因;真係鍾意宣幼d老師!) 

Y-3,
係咪真架?係點得番泥嘅消息? 我o係下面網站見到06年應該係2班am,1班pm woo.
http://embhsc2.hkedcity.net/kindergarten/179.html

Y-3 寫道:
原來k1今年有4班,2班am+2班pm.. :wink:  :wink:

Dear Happypenguin,
I can understand your feeling. We also give up the offer after May 13. Till now, I still agreed that Alliance Kindergarten is a very good kindergarten with teachers caring students very much. But we should know the reasons of giving up the offer. Then we will not feel unhappy anymore. As our decision, we have choosen another kindergarten which is very suitable to my son. As I had shared with parents here, the teachers of our choosen kindergarten are also very caring as Alliance Kindergarten and the teacher-student ratio is as low as 1:10......."through-train school"......so & so
If we know why we give up the offer from Alliance, pls. be happy. Here we would like to bless your daughter to have happy school life.

Y-3,

TWLI,
因為我大頭婽,要走多趟學校 所以順便問埋,胡小姐說今年會有4班k1.. am/pm各2班.
剛才見到好多小朋友,佢地個個望住我好奇怪咁,嗰個得意樣真係可愛,大家仲好守秩序tim,好彩忍得住冇撩佢地玩咋,唔係影響到佢地上課就唔係咁好嘞,同埋男女生都好平均架.驟眼仲覺囡囡多一D!?    
好想快啲開學呀~~     
TWLI 寫道:
Y-3,
係咪真架?係點得番泥嘅消息? 我o係下面網站見到06年應該係2班am,1班pm woo.
http://embhsc2.hkedcity.net/kindergarten/179.html

[quote]
Y-3 寫道:
[/quote]

Hi 各位準宣幼家長
我最後都係放棄左宣幼LU...但宣幼既老師,,又真係幾有禮貌,我無去交留位費..佢地都好有善打電話比我.問我係唔記得去交還是真的放棄學位...呢樣野值得讚.
我朋友個囡囡..昨天都收到宣幼電話,話宣幼仲有學位比個小朋友呀...
估唔到佢地仲有位再收生...

啱啱至知原來係2班am同2班pm,禁可以轉am嘅機會就少好多,除非有am嘅放棄。

TWLI 寫道:

[quote]
TWLI 寫道:
[/quote]

有d家長真係留幾間幼稚園位, 然後先至續間放棄.  我諗遲d可仲有位.

SWAHLAM
宣幼係最遲收生既一間幼稚園,家長如無心讀,係無必要霸住個學位架..
以我所知.就係因為呢間學校太遲收生..家長多數都搵到自己喜歡既學校而唔去宣幼交留位費,所以至會令自己學校收生不足咋..(這樣間接令未有學校收既家長多個機會)
相信去得此校INTERVIEW既..都會大部份被宣幼取綠.     
SWAHLAM 寫道:
有d家長真係留幾間幼稚園位, 然後先至續間放棄.  我諗遲d可仲有位.
‹ 上一主題|下一主題