用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06 劍鳴 k2 同學仔 - II
樓主: ianmami
go

06 劍鳴 k2 同學仔 - II [複製鏈接]

Re: 06 劍鳴 k2 同學仔 - II

supergirl
車尾個白雪公主係咪好靚呢   

謙媽
今日去到KM老公已拖咗Carson出來, 乜都睇唔到    

Safarmama,
YES.  I'll go. See U soon! S LOVE S

Yin Yin,
你今日有冇送aaron返學校?
我1:25分見到有副成身骨幾有形的skeleton在門口影相,係你地嗎?  真形呀! cool!    

EvaFong88,

諾諾個同學做左D mud? 希望果個同學唔會係我個百厭仔?  唔好嬲, 唔好嬲!

另, 我個百厭仔話你今日幫佢同諾諾影左相?可唔可以俾個copy我留念? 我因為今朝行唔開, 所以只能叫個工人湊佢返學, 欣賞唔到其他同學仔女D精彩造型!  諾諾都幾型仔, 唔係好瘦啫!  

OnHo

OnHo,

你可唔可以pm email address比我, 我明早email你!

yuiyuibb & OnHo,
我話比你地知佢同學做嘜!
同學同諾諾講:我現在唔同你玩, 你明天唔好返學 !
我聽完眼都 , 有冇攪錯, 咁細個咁樣講, 今早同老師講左,個同學同諾諾講左對唔住.
好彩佢好快冇事, 昨晚就係咁話唔開心 :cry: , 我都唔開心無
端端比人咁講, 你估係球場咩
現在d細路都唔知諗嘜

Eva, 我都唔明白, 依家d 小朋友可以o甘的???? 6歲講黑社會. 4歲叫人唔好返學.... 好令人頭痛. 唔通我地的下一代一定同d o甘的人一齊成長.

尋晚我同ian 外出食飯. 有個2年班小朋友 蝦ian 同佢個friend. 仲教佢地用大母子好似李小龍o甘 pit 下個鼻. ian 去學我即時stop 佢.... 仲有佢叉起條腰去"空" ian. 最後仲追住ian 係o甘同佢嘈. 我唔可以control 人地d 小朋友. 不過自己即時好感慨點解依家d 人o甘樣....

ianmami,

我都好明你感受, 好似嗰同學咁,佢係慣左咁樣講野!
大佬呀! 你慣我唔慣!
有時諗多一事不如小一事, 但係個仔同你講佢唔開心唔返學,
唔通做亞媽唔理咩
佢唔反擊唔代表佢怕事, 而係亞媽會同佢講, 同學要互相愛護. 點知人地會咁同佢講!
總之我地可以做到就係教好自己個仔 , 但係我會叫諾諾唔好近佢咁多

EvaFong88 寫道:
但係我會叫諾諾唔好近佢咁多

eva,
其實有時我都好想同個囝講呢句, 但.........唉, 我內心都好大鬥爭, 好似連呢d小朋友既野都要control佢咁, 我知學壞容易學好難, 某程度上我地都要暗中幫佢地簡朋友仔, 但係我想做到婉轉d, 不過好采so far個囝都好似識揀, 好似呀"蟬"個個, 睿睿都係會講佢鐘意推人, 我問睿睿有無同佢玩, 睿睿都話我唔同佢玩, 佢推人既......今次諾諾呢件事, 你可以同佢講, 你個同學仔d"口頭蟬"唔係幾arm, 你唔洗唔開心, 佢鐘意講係佢既事, 學校唔係佢既, 唔到佢話事.

ianmami,
你唔好話小朋友啦, 我覺得呢代d年輕人(十零二十零歲個d), 都好唔掂, 不知所謂, 無大無細, 做事不負責任.....我見到呢d都好怕, 好怕自己個囝第日會好似呢d咁, 不三不四, 所以我對睿睿d品行執得好嚴, 要佢做錯事一定要say sorry, 要人幫手一定要say thank you.......好似軍訓.....yes sir yes sir  

yuiyuibb 寫道:
ianmami,
你唔好話小朋友啦, 我覺得呢代d年輕人(十零二十零歲個d), 都好唔掂, 不知所謂, 無大無細, 做事不負責任.....我見到呢d都好怕, 好怕自己個囝第日會好似呢d咁, 不三不四, 所以我對睿睿d品行執得好嚴, 要佢做錯事一定要say sorry, 要人幫手一定要say thank you.......好似軍訓.....yes sir yes sir  

我公司都有件, 仲要成日電人, 我好怕女人講野高八度!

OnHo,

check email !

對唔住--串錯個名 :tongue:

我覺得依家D小朋友大多太自我為中心; 又可能多數是獨生的關係, 所以都不太懂與人相處, 有什麼不如意就會發脾氣.
其實在大人或小朋友世界裏都有諾諾同學仔這類人; 反而我覺得教懂小朋友怎樣面對和舒解他的不快比向老師投訴為上策. 老實呀;同

Carson_MUM, yuiyuibb, EvaFong88, 我依家明白一樣野. 之前bk 有個friend 教我... 唔可以阻止佢去同d 唔好的小朋友玩, 只係不斷教個仔分黑白... 比佢地去簡.... 人生我估係o甘. 我yu 叫佢唔好佢yu 要. 不如教佢分同比佢明白好過啦...

我昨晚第一次要同囡囡溫習, 真係好辛苦 諗起第日上小學, 真係唔知點算   

eva fong>> 你知唔知班入面有個小朋友叫囝囝做爸爸? 佢仲要我囡囡做媽媽   我問囡囡點解佢咁叫, 佢話因為在操場玩果時, 我囡囡成日叫佢唔好咁, 唔好咁,所以佢叫我囡囡做媽媽

TINGMUM 寫道:

Yin Yin,
你今日有冇送aaron返學校?
我1:25分見到有副成身骨幾有形的skeleton在門口影相,係你地嗎?  真形呀! cool!    

aaron 是搭校車架, 不過我都有在1:25左右在學校出現過, 但只不過是我工人幫aaron 帶漏了d 野, 我送返去學校就走了, 出現了都不超過1分鐘, 我是戴了紫色眼鏡及穿紫色孕婦dress  

yinyin, 你做物個日都戴眼鏡, 是否你本來是帶隱形眼鏡ka? 依家要戴眼鏡

xxl

溫書ga 野慢慢來, 如果平時功課ok, 而2, 4 佢溫習紙都ok, 不要太緊張la, 學校不會出太深的.

Carsonma
Carson 冇事吧!

Ianmami
我仔星期日一早去了畫班之後入了西貢lunch 已開始發脾四不合作, 再出tst 買禮物之後去tea 又是很不合作, 我老公同d 朋友都頂佢不住, 後來我帶去佢去了party, 佢地都擔心我一個人handle 不了,  不過出期地party 佢又好開心同好投入, 多謝你!!!

我都好累架, 晚上睡得不好, 因此轉戴眼鏡好d , 我有成1000度架,同埋居士叫我生之前戴眼鏡順利d.

yinyin, thank you for comforting me! In fact I only revised the songs and story books with her ... still it took over 2 hours

yinyin, 睇唔出你成1000度近視wow.... aaron 個日好乖. 佢個日著紅色衫right? 佢同我工人講問佢係ian mami 定係工人...    

all,

How did you find the service of tailor LXX when you went to buy the uniforms last year? I had a very bad experience this week I called them up in the week of 16 Oct about the availability of the winter uniforms. The lady simply asked me to call again in early Nov. Then I received the notice from school on 25 Oct about changing uniforms in mid Nov. Then I immediately went to the shop on Saturday (29 Oct) and most of the sizes of the uniforms were sold out already They did not even have a sample for my girl to try the fitting and bluntly asked me to buy the ones which I believe are too small for my girl.

xxl,

i went to the shop same day with you but evening time, the sales attitude is very bad, always asked me to buy the size they have stock, but i dont think it is fit for my son, my son was not patient to try one by one, eventually i've made the order for school jacket & winter uniform, but dont know it fits or not.

eva fong>> 你知唔知班入面有個小朋友叫囝囝做爸爸? 佢仲要我囡囡做媽媽   我問囡囡點解佢咁叫, 佢話因為在操場玩果時, 我囡囡成日叫佢唔好咁, 唔好咁,所以佢叫我囡囡做媽媽

xxl,
佢地仲好似有哥哥&弟弟,之前諾諾都有講,不過再問佢就唔講
‹ 上一主題|下一主題