用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

醒目開學勳章

中文無端端加左纸俾阿仔,1日10張嚇c我咩!

30316K23A2AERP3A
wachaK23A4AERP4A
sumsumbbK2A3AERP2A
princesshk2K24A ERP 7A
raycarbbK2A30 ERPAI190
lingchulingK32A605A150 
小豆媽K3 A1005A90EFL 2A
nataliemamaK32A60  
5354G1B170AIIERP'AII'40
fyeungK3A  
十月媽咪K3數D中BIIEFL "G"
JasmineK3 3A85 
scarecrowP1  ERP BI
Yau_CheungY2 中AIERP BI
(=P1)
wasabbP1 B120 EFL'D'110
AnsonrubbyP1DcutAcutEFL'I'
迪迪洛洛媽媽P1 AI 200ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽P3 AII 190ERP BI 190
LittlehipoP1D120AIERP BI
200012P2B50  
HeidiP2G100  
wasabbP4  EFL'F'180

easonkinki   k2        男       數3A       英7A
30316        K2        男        數3A        中2A        ERP3A
wacha        K2        女        數3A        中4A        ERP4A
sumsumbb        K2        男        數A        中3A        ERP2A
princesshk2        K2        女        數4A                 ERP 7A
raycarbb        K2        男        數A30                 ERPAI190
lingchuling        K3        男        數2A60        中5A150         
小豆媽        K3        女        數 A100        5A90        EFL 2A
nataliemama        K3        女        數2A60                  
5354        G1        女        數B170        中AII        ERP'AII'40
fyeung        K3        女        數A                  
十月媽咪        K3        女        數D        中BII        EFL "G"
Jasmine        K3        女                 中3A85         
scarecrow        P1        女                          ERP BI
Yau_Cheung        Y1
(=K3)        男                 中2A        ERP BI

wasabb        P1        男        數 B120                 EFL'D'110
Ansonrubby        P1        男        數Dcut        中Acut        EFL'I'
迪迪洛洛媽媽        P1        男                 中AI 200        ERP AII 20
迪迪洛洛媽媽        P3        男                 中AII 190        ERP BI 190
Littlehipo        P1        男        數D120        中AI        ERP BI
200012        P2        男        數B50                  
Heidi媽        P2        男        數G100         
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

我想問一個白痴問題: 請問如何加入update list架? 我copy & paste時, 佢話我個message太長. 請指教.

個人意見認為個表有間線會較清楚,如需修改,請copy & paste此有間線的表,多謝合作!

hi pkt,

幫你加左上個表啦! 如有需要,可提供你個小朋友既資料再幫你 update。

Have a nice day!

pkt               ??????????
easonkinkiK23A英7A
fyeungK3A  
(=P1)
200012P2B50  
HeidiP2G100  

Yau_Cheung,

麻煩你幫我up-dated.
囡囡升左B.
你囝囝返學點呀??囡囡間學校,P1無課外活動.我而家無cut k3參加架課外活動.到時若果handle唔到,先再諗.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-9-7 13:27 發表
個人意見認為個表有間線會較清楚,如需修改,請copy & paste此有間線的表,多謝合作!
pkt               ??????????easonkinkiK2男數3A英7A30316K2男數3A中2AERP3AwachaK2女數3A中4AERP4AsumsumbbK2男數A中3AERP2Aprincess ...

pkt               ??????????
easonkinkiK23A英7A
fyeungK3數B  
(=P1)
200012P2B50  
HeidiP2G100  

hi fyeung,

幫你updated左啦! 不過真係幾慢,有冇電腦叻既 mami 可以想想辦法?

囝囝好鐘意新學校,仲話希望做最乖嗰個令老師最錫佢,上星期有一天老師比左2個sticker 佢,一個係"good boy",另一個係"golden star",佢非常開心,仲好珍惜地貼左係佢本貼紙簿 tim。

囝囝學校每學生可選一項課外活動,every Mon or Wed 放學後進行,今個星期應該會知道有咩選擇?

囝囝宜家其他課外活動如常,不過囝囝好想學cello or double bass,有冇好介紹?

你囡囡鐘意新學校嗎? 功課忙唔忙?

原帖由 fyeung 於 09-9-7 13:38 發表
Yau_Cheung,

麻煩你幫我up-dated.
囡囡升左B.
你囝囝返學點呀??囡囡間學校,P1無課外活動.我而家無cut k3參加架課外活動.到時若果handle唔到,先再諗.

Hi Yau_Cheung

My info:
K2數4AERP6A

謝謝!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-9-7 13:27 發表

hi pkt,

幫你加左上個表啦! 如有需要,可提供你個小朋友既資料再幫你 update。

Have a nice day!

pkt               ??????????easo ...

Hi Yau_Cheung
唔該晒!

pkt               K2數4AEFL 6A
easonkinkiK23A英 7A
30316K23A2AERP 3A
wachaK23A4AERP 4A
sumsumbbK2A3AERP 2A
raycarbbK2A30 ERP AI190
5354G1B170AIIERP AII'40
fyeungK3數B  
十月媽咪K3數D中BIIEFL"G"
(=P1)
200012P2B50  
HeidiP2G100  

Yau_Cheung,

Oh, i'm so sorry! My daughter is studying EFL 6A. Pls forgive me.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-9-7 19:52 發表
pkt               K2女數4AERP 6AeasonkinkiK2男數3A英 7A30316K2男數3A中2AERP 3AwachaK2女數3A中4AERP 4AsumsumbbK2男數A中3AERP 2Aprincesshk2K2女數4A ERP 7AraycarbbK2男數A30 ERP AI190lingchulingK3男數2A ...

hi pkt,

Done.  You're welcome.

原帖由 pkt 於 09-9-8 10:01 發表
Yau_Cheung,

Oh, i'm so sorry! My daughter is studying EFL 6A. Pls forgive me.

Yau_Cheung,

Thank you!
我都戥你開心,你囝囝set左目標要做最乖個個.
囡囡好鐘意小學,我問佢點解,佢話因為有2個小息,真比佢激C

樂器我無咩好介紹,囡囡只係彈琴.而家跟左老師1:1,佢仲主動左要彈,無以前JMC咁得過且過.
功課唔多,尋日只係中,英,英數,15分鐘搞掂個種,可能都係初期,所以未有壓力,而且每日有50分鐘係學校功課輔導,希望佢可以係學校做完,返屋企我同佢溫習,咁就最理想.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-9-7 13:58 發表
hi fyeung,

幫你updated左啦! 不過真係幾慢,有冇電腦叻既 mami 可以想想辦法?

囝囝好鐘意新學校,仲話希望做最乖嗰個令老師最錫佢,上星期有一天老師比左2個sticker 佢,一個係"good boy",另一個係"golden star",佢非常開心, ...

fyeung,

哈哈, 你唔講, 我都無為意, 原來每日上完第八堂, 係有50分鐘做功課時間啊...不過阿女話...有d老師話要留番響屋企做, 唔好響學校做晒的, 你女有無講過? 我都唔明, 明明15分鐘做晒既野, 偏偏又要留番d返屋企做, 真係....無野講!

今晚同老公商量過喇...決定公文中會係我地第一科cut既科目....而家係差在, 究竟讀埋今個月就cut, 抑或完成左個BII至cut呢?! 不過...應該九成九上埋今個月就cut喇...由於阿女已經有一定既識字量, 但佢最大既問題係唔肯講...所以我地打算搵d普通話班畀佢上, 以oral為主既, 教聲調, 拼音為次既普通話堂畀佢上...而最重要既係...唔駛再做咁多公文功課! 可以留番少少時間睇書 & 多少少時間練琴!

原帖由 fyeung 於 09-9-8 13:15 發表
Yau_Cheung,

Thank you!

樂器我無咩好介紹,囡囡只係彈琴.而家跟左老師1:1,佢仲主動左要彈,無以前JM ...

想問升k2的家長:
我仔仔而家計緊加數,剛開始英文,自從計+2開始,成個月日日做功課都好慢仲成日問我:唔做得唔得/咁多功課要做架/做埋呢頁唔做住得唔得,
聽到我個人都發火,今日終於忍唔住好恨咁片佢,我係咪應該同佢減張數?
而家做緊每日10張
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

hi easonkinki,

如果係語文科 (中/英),每日10張真係好多, 尤其開學後。

原帖由 easonkinki 於 09-9-9 00:49 發表
想問升k2的家長:
我仔仔而家計緊加數,剛開始英文,自從計+2開始,成個月日日做功課都好慢仲成日問我:唔做得唔得/咁多功課要做架/做埋呢頁唔做住得唔得,
聽到我個人都發火,今日終於忍唔住好恨咁片佢,我係咪應該同佢減張 ...

回覆 26# Topaz 的文章

多謝各家長嘅意見!
Thanks

hi fyeung,

囝囝都係2個小息,一個早上,一個下午。我睇個時間表,第一堂一個多小時就到早上小息,學校供應茶點(通常係水果),再上第二堂個多小時就到午飯時間,午飯可自備餐具較環保,再上第三堂又係個多小時就到下午小息(可自備小食,囝囝多數都係帶水果),跟住circle time/golden time後就放學。

開學後我都有啲壓力,每日返屋企除左check公文功課,又要check 學校手冊&學校每日功課(中文),又要同囝囝 reading (囝囝愛讀故事書,佢會自己讀;但一些學術既書 e.g. animals, planets, volcano, thunderstorm, sea creatures, etc 佢就鐘意同我一齊睇,遇佢唔明既地方我就解釋比佢聽。)

conclusion : 超忙!!!

下星期開始學校仲有每星期 language (英文)& 數學功課 and weekly spelling test,希望應付到啦。

原帖由 fyeung 於 09-9-8 13:15 發表
Yau_Cheung,

Thank you!

樂器我無咩好介紹,囡囡只係彈琴.而家跟左老師1:1,佢仲主動左要彈,無以前JM ...

hi 阿十,

如果真係唔夠時間睇書&練樂器, 要cut 一科都無辦法。如果都係太忙,我都會考慮cut 英文。

可以留番少少時間睇書 & 多少少時間練琴!

原帖由 十月媽咪 於 09-9-8 23:07 發表
fyeung,

哈哈, 你唔講, 我都無為意, 原來每日上完第八堂, 係有50分鐘做功課時間啊...不過阿女話...有d老師話要留番響屋企做, 唔好響學校做晒的, 你女有無講過? 我都唔明, 明明15分鐘做晒既野, 偏偏又要留番d返屋企 ...
‹ 上一主題|下一主題