用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園Interview
樓主: 3pigmama
go

啟思小學附屬幼稚園Interview [複製鏈接]

今日聽完講座,雖然overrun咗45分鐘,但我覺得好有趣同獲益良多。我都幾認同講者既睇法,尤其是發展額葉既方法。
今日真係好多人,睇黎最少有二到三百人。佢地收生應該都差不多完成嘞。

想問下最後個批有offer交錢deadline係幾時? thanks

如果你係指大LOT D既好似係19/11 IN... 要24/11之前交留位費...
以今日出既SEMINAR既家長計.. 如果下年同今年一樣... 3班上午一班下午.. 我覺得收生已經差唔多夠人.. 因為今日出席既家長大大話話有成300人... 仲未計D有OFFER而冇黎既家長..
原帖由 ivypooh 於 11-12-10 21:05 發表
想問下最後個批有offer交錢deadline係幾時? thanks

回覆 421# wishwong 的文章

可唔可以分享一下有關個talk既內容呀, 我見到你話佢地有講到發展額葉既方法, 我本來想join, 但係趕唔到了...最後痛心的冇去到呀!!!

個講坐無得頂,家長獲益良多,無去走寶,對學校改觀,尤期對老師和校長表現和態度。

回復 425# raytkn 的帖子

搞到好後悔喇...我都想去, 但小朋友playgroup加上有另外一間都係心儀kg要交留位費, 我同先生冇法分身呀!

交完留位費也可以出席,遲到好過無到嘛。

原帖由 wishwong 於 11-12-11 00:01 發表
如果你係指大LOT D既好似係19/11 IN... 要24/11之前交留位費...
以今日出既SEMINAR既家長計.. 如果下年同今年一樣... 3班上午一班下午.. 我覺得收生已經差唔多夠人.. 因為今日出席既家長大大話話有成300人... 仲未計 ...

甘睇嚟都係涷過水

好難講到喎,, 因為好多時都係用小組DISCUSSION形式去講一D道理出理...引申出點樣為之活動教學,, 小朋友點可以真正學習... 基本上小朋友5歲前腦既頂葉先發展... 適合多D觸感既學習模式... 所以D咩閃卡既學習其實係冇用既..要俾小朋友多D自己去探索新事物...

原帖由 porporchi 於 11-12-11 00:45 發表
可唔可以分享一下有關個talk既內容呀, 我見到你話佢地有講到發展額葉既方法, 我本來想join, 但係趕唔到了...最後痛心的冇去到呀!!!

等埋下星期先算喇..
不過其實你到呢個STAGE先APPLY... 都係因為未有OFFER先博吓.. 冇需要咁緊張.. 因為啟小都應該唔係你TARGET... 平常心面對喇~~

原帖由 ivypooh 於 11-12-11 01:07 發表

甘睇嚟都係涷過水

回覆 4# raytkn 的文章

我依家明白點解小學收75,000元學費都有佢的價值.

IB 喺香港未普及..但外國已經有4X年歷史...相信唔係玩玩吓... 就睇吓你BUY唔BUY... 當然負唔負擔到都好緊要~

原帖由 3pigmama 於 11-12-11 16:43 發表
我依家明白點解小學收75,000元學費都有佢的價值.

如果小学学费系5万左右,这间学校会very porpular,我都觉得讲座好好

我都MISS 左個講座, 可以分享多D 嗎? 為何對老師和校長改觀?

原帖由 raytkn 於 11-12-11 00:49 發表
個講坐無得頂,家長獲益良多,無去走寶,對學校改觀,尤期對老師和校長表現和態度。

我以為系一般講座的形式, 原來有小組討論, 請問你覺得呢種活動教學是否跟我們一般認識的活動教學 (例如從遊戲中學習)差唔多?

原帖由 wishwong 於 11-12-11 16:30 發表
好難講到喎,, 因為好多時都係用小組DISCUSSION形式去講一D道理出理...引申出點樣為之活動教學,, 小朋友點可以真正學習... 基本上小朋友5歲前腦既頂葉先發展... 適合多D觸感既學習模式... 所以D咩閃卡既學習其實係冇 ...

我諗講座辦得成功與否,, 講者既"功力"好重要... 就正如一間學校辦得成功與否, 老師好緊要...
既然學校搵得呢位講者講腦教學, 我相信學校都係BUY呢套理論同會實踐..
好明顯.. 同我想法既一樣... 要小朋友對學習有興趣.. 以前既舊式教學法已經唔WORK...
講者用咗好多活例子去說明....我地家長成個過程都有參與討論...好多時講者要我地全體表達自己睇法... 係"全體",,,而唔係傳統既舉手起身答...然後話你聽對與錯...例如如果你認為論點1係正確, 請舉手... 全場人士都可以表達... 呢種方法好處係對錯都唔會只係發生O係一個人身上... 同樣... 學生以前答問題,, 舉手都未必有機會答... 因為老師只會叫其中一個小朋友起身答... 答岩只有一個小朋友開心... 久而久之,, 小朋友次次舉手都冇機會答.. EITHER佢以後都唔舉手.. 或者索性唔等老師叫就叫個答案出黎... 跟手又俾老師話唔守規矩... 惡性CYCLE.. 學生越大就越驚答問題... 有SEMINAR有位揀就越坐越後... 咁點樣主動學習?  講者提議.. 每問問題都唔好立即講答案... 等多人表達之後先講答案... 到時EVEN有人答錯.. 都已經唔記得邊個答咩. 亦可以鼓勵表達自己見解.. o係講座裡面... 小組討論完畢.. 講者會問"請小組指出自己認為邊個組員岩岩發表得最長時間???"等等問題... 大家指出之後,, 講者就會請大家拍掌多謝呢位組員等等..由於4-6個一組... 有好多人其實都獲得掌聲同鼓勵... 好多類似既野發生,, 家長都變得好輕鬆... 亦認識咗一D家長... 成個過程..好明顯家長唔止係"聽".. 仲會"做"同有真正既"參與"... 有"真正學習"... 如果我只係聽.. 我肯定唔會而家都記得咩係額葉, 頂葉, 枕葉同佢地係有咩巧能.... 一個人"留心"上堂,,, 並未必能否真正"學習"到....
聽完個講座... 我心裡面真係好希望自己小朋友都可以O係同一個模式既環境下學習....我諗學校都係想家長體會到呢點.....對我自己黎講.. 佢地達到咗目的...
我見到有家長.. 另一半黎唔到... 特登錄音俾佢聽番...
又見到有家長.. 自己已經有一個小朋友o係啟小讀緊K2,, 而家個細既將會入K1都黎聽.. 因為佢話上年冇呢個TALK.. 想黎聽吓..睇吓對教小朋友有冇得著....

原帖由 katie0208 於 11-12-12 09:25 發表
我以為系一般講座的形式, 原來有小組討論, 請問你覺得呢種活動教學是否跟我們一般認識的活動教學 (例如從遊戲中學習)差唔多?

如果咁平... 又有成幾千人APPLY..我諗我個細仔會冇機會讀到...
其實而家D名校PN都五千幾銀一個月... 計起上黎..啟小都唔貴喇....
原帖由 michelle_lxh 於 11-12-11 22:01 發表
如果小学学费系5万左右,这间学校会very porpular,我都觉得讲座好好

原帖由 wishwong 於 11-12-12 10:52 發表
我諗講座辦得成功與否,, 講者既"功力"好重要... 就正如一間學校辦得成功與否, 老師好緊要...
既然學校搵得呢位講者講腦教學, 我相信學校都係BUY呢套理論同會實踐..
好明顯.. 同我想法既一樣... 要小朋友對學習有興趣 ...

你好勁呀! 可以講得番咁多內容! 陳sir既活動方法真係會令人記得d內容!  你講既老師問小朋友問題, 小朋友用咩方式答,都係我最深刻印象的部分!

Thanks for your detailed explanation! I regret to miss this seminar. Cos I thought it will be too theoratical and scientific (= boring for me). I did browse on internet about this topic before. Not much handy information and cannot imagine it can be so practical.

It seems to be useful on teaching at school and home.

大家聽完個講座....就係咪散左band喇? 有無機會同到老師或校長講野呀?
‹ 上一主題|下一主題