用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀德信小學的家長入來傾吓計 ...
樓主: catcatmom
go

有無讀德信小學的家長入來傾吓計 [複製鏈接]

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾

Dear all 早晨,

Toby 豆, 你覺唔覺SPI 好重呀?  我大女用緊, 學校冇locker, 我就覺得佢個書包超重, 肉痛個女仲要背住咁重做早會, 企半個鐘.  

catcatmom, 我都知9華唔係蠢, 真係15/16唔知點搞細仔學校好.  已經問過D 有细仔讀Tak Sun嘅 St Rose moms, 都話偏向揀old location, 寧可1/2 day, 怕新校多变數.  大家嘅target 都係9華 !  

Tks,

Tinkerbell

未放書入去都ok,但放左書都重架,無辦法啦,一有書既邊款書包都係會重,要背住做早會架,可唔可以放係地下先架,我仔小一咪好辛苦,佢地呢d人仔點背住企半個鐘呀.....

醒目開學勳章

Hi toby豆,

放心la,一到學校已可放係地下先排隊,到上課室先"背"返ga  

hidemode

咁都好d......放心晒   

唔該你呀........

HIDEMODE,
你個仔係咪轉下午班呀

醒目開學勳章

栗子媽媽,

係呀 ! 細仔轉下午班呀 !

DEAR ALL& Tinkerbell
德信程度我覺得好兩極,我個仔果班,有人英文,MATH或是
中文可以羅到100分,有D羅40分,將來正校D班得番一半,會精英好多,你囝囝讀德幼,一定入番,(自己人都5收?3RD都入番啦!),你5需要擔心.至於高班既程度我都要問番HIDEMODE,HIDEMODE請報料?

栗子係e班,你個仔呢
仲咪係寶來街上車
hidemode 寫道:
栗子媽媽,

係呀 ! 細仔轉下午班呀 !

catcatmom

吓......點解d成績相差咁多既     
你仔依家幾年班呀!!我想問幾年班開始會分精英班架......

toby
對唔住,我講DETAIL些,果科係中文TEST,有人羅好低分,有人好鬼高。係我個仔妆人地份卷既成績。亞仔都係衰到7X分。係考試時候,有人某科100分。亞仔升P2。

catcatmom

原來係咁,不過我都覺我有d人得四十幾分都算係幾差喎......
我仔今年升小一呀!!好開心認識你喎.....多多指教呀   

Hi 各位,

我諗現今之大抽獎計分法的確令所有學校之程度出現很大的差距.  我大女個班同樣有人考試測驗100分, 有人唔合格, 但最離譜竟然有一個攞3 分默書, 3x分中文,  咁樣點讀落去??
小朋友力有不逮, 做父母唔明點解唔幫手, 咁小朋友就算讀乜band學校都死啦 !  (因為個同學曾打电話問亞女功課, 話媽咪出街買嘢, 所以我估佢媽咪唔係忙揾食, 係冇緊張佢功課, 否則P1程度冇理由handle唔到!)       

我有一個friend, 大仔入咗La Salle, 細仔係屋邨幼園讀, 反正一定入到咪唔使搏命.  而家細仔讀小學, 追唔到因為屋邨幼園程度有大距離, 教到媽咪喊咁口.

係咪反璞歸真, 玩番以前之入學試, 升中試, 中三淘汰試仲均真.   將來亞女連會考都唔使考,  入到U都.. 唔知quali 其實去到边 ??  我幾個侄, 姨甥都係BK網上經常有人想入之地区名校畢業, 但有d 簡單vocab都唔識, 難怪咁多人 challenge 现今 educational system !!!  

Tks,  such a long message today.

Tinkerbell

咁果個家長都好有問題喎,咁低份都唔理個小朋友   

有無9月小一讀德信既家長呀.......
入黎傾下丫   

醒目開學勳章

Dear Tak Sun moms,

德小編咗班la,去最新消息look look  

sunday有冇去"chow's" open day 呀?? :
我去咗la

hidemode
I kiss you thousand times, 我周圍8,8到自己德信既大本營,都FIND OUT唔到,你真好!有你這個台柱開番出來,你大仔讀P5?功課深5深? SUNDAY,我無去"chow's" open day. 因去左朋友到.

hidemode 寫道:
Dear Tak Sun moms,

德小編

咁都搵得番出黎~~~~~   

醒目開學勳章

Dear catcatmom,

課本就同大部份官津小差不多,平時d worksheet、test同exam 出個d,通常要思考咁,就唔可靠死背書,一定要理解咗先,唔係好易答錯,P.4時,如平時嘅英默,例:Dict~Ch.1,除咗會抽d生字或句子默之外,會有一段書,但唔會照足課文,如Ch.1係學verb,就會默一段有Ch.1抽 出嚟嘅verb的文章,所以有d生字或人名係該課書冇嘅,但通常都係以前學過嘅 :

Hi Hidemode
thanks for your info.
亞仔由1A去2D班,大部同班同學唔見曬,去左第二班,BABA話無甘早分班.你囝囝去左邊班??

HI TAK SHUN MOMS
你地囝囝有無學琴,有D野想請教!
‹ 上一主題|下一主題