用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+boc+於+13-03-03+發表想請教

原帖由 boc 於 13-03-03 發表
Fyi
蜂膠丸:外國無咩聽過食蜂膠丸來治自閉。比較東方式,即有啲人話食靈芝蜜咁。

回覆:Kyle 的帖子

佢吃這丸醫鼻敏感姐:)

引用:佢吃這丸醫鼻敏感姐:) +

佢吃這丸醫鼻敏感姐:)
我未去到研究埋鼻敏感。不過都應該是和食物和環境致敏源有關。去做下測試會清楚啲,但鼻敏感要加驗環境致敏源,如塵蟎,貓毛,狗毛等。

我已請我同事幫我訂了兩個不銹鋼水壺!成$150人仔呀!我又唔識開淘寶account !

回覆:boc 的帖子

香港都差唔多,剛才去永安好多不銹鋼煲賣,但康寧有柄煲全港無貨。

只for 明火用,有冇photo ? 原來水壺香港有呀!請問那裡呀?

引用:我已請我同事幫我訂了兩個不銹鋼水壺!成$1

我已請我同事幫我訂了兩個不銹鋼水壺!成$150人仔呀!我又唔識開淘寶account !

...
我誤會咗你講係水壼 camelbak, 唔係水煲。真是九唔搭八。係呀,你見到人攞住果個壺便是我個仔,香港我未見過有人用。

我係睇外國網話呢隻壺好,從網上買咗一個,先發覺係大陸造,跟住我摷下淘寶,又有得賣,買回來後同我在外國買的一樣,所以未安心係淘寶買囉!

水壺巧煩要揾不銹鋼,唔漏水,小朋友自已識用既。有啲鋁壺要扭蓋。第一我唔鍾意鋁,鋁會引致老人痴呆,第二細佬仔要佢扭開蓋飲實倒瀉。

有你幫手我真係好好好開心呀:)你仔仔幾大呀?我兩個仔7&8歲呀:))

引用:有你幫手我真係好好好開心呀:)你仔仔幾大

有你幫手我真係好好好開心呀:)你仔仔幾大呀?我兩個仔7&8歲呀:))

...
係呢個自閉界都搞咗四年有多,讀個大學學位只需三年時間,所以有呢啲功力都唔奇。幫下人手,希望家唔駛花太多時間揾 ,已經可以儘快提供一個安全環境俾小朋友。

引用:有你幫手我真係好好好開心呀:)你仔仔幾大

...
辛苦你了,搏鬥咗咁耐,我仔五歲了。有位媽咪個仔十歲,pm 俾我想我幫手買魚油,諗起都替佢和自己擔心。希望大家都有回報。

回覆:低功能自閉症=腦葉酸缺乏症

我一路看這post,多謝你介紹及分享。我跟你買了Nordic nateral 的魚油丸給小兒,DHA含450mg,我跟指示每天吃兩粒,小兒吃了第三天,大便就有肚痾情況。是否份量太多,受不了呢?

回覆:man811231 的帖子

都話唔好跟指示,要由小份量開始,由一粒開始食番兩個星期,若情況良好便加多一粒,再食多兩個星期,又加多一粒,可以加到四粒。supplement 因人而異,唔好用西醫既方法幾多就幾多。同埋油唔適應會疴㗎!你停幾日,唔疴後再由一粒開始。

Thx,我再觀察下先

回覆:man811231 的帖子

食Supplement 要由細份量開始慢慢加大,千期唔好用西醫的方法幾多歲就食幾多的方法,西醫什麼都走shortcut. 我咁心急的人宜加都要常提醒自已唔好心急和多觀察反應來找出最佳份量,每人的最佳份量不同,我們要尊重每個個體囉!

今日去補番啲飯碗,嘩!一隻骨瓷飯碗要40幾蚊隻,綠色生活真是巧貴呀!

影D相來睇下啦!我really 非常辛苦!我先生又唔會體諒人果隻!難得係我奶奶對我極好!

引用:影D相來睇下啦!我really+非常辛苦!我先生

原帖由 boc 於 13-03-04 發表
影D相來睇下啦!我really 非常辛苦!我先生又唔會體諒人果隻!難得係我奶奶對我極好!

...
你想睇咩?

引用:影D相來睇下啦!我really+非常辛苦!我先生

原帖由 boc 於 13-03-04 發表

...
我都試過揾政府果啲什麼臨床心理學家來訴苦,無鬼用,係要自己學識點樣帶住條刺生活。想問你買高速榨汁機,貴夫人定德國寶好呢?

‹ 上一主題|下一主題