用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016中學文憑試成績及入大學率(7/1/18 16:53 更新 #912 ...
樓主: greenapple1093
go

2016中學文憑試成績及入大學率(7/1/18 16:53 更新 #912)   [複製鏈接]

greenapple1093 發表於 16-11-7 22:26
"total number of graduates:169人  Degree Courses50%
Distribution of graduates taking degree 85人
HKU ...
資料從 觀塘瑪利諾書院 year book.每個觀瑪學生年年都有一本.校網未 upload.

greenapple1093  Thanks  發表於 16-11-8 20:08

回覆 little_yolky 的帖子

little_yolky 你覺得個餅有無語言偽術?

我認為畢業生去向分佈算是合理, 唔多似有用語言藝術.

我留意到原來培道有開辦"應用學習" (雖然得4個人讀), 同有2個考非中文科

反而可能個3322率可能有用"藝術"去做統計.  (之前睇錯咗個33222率, 不過有可能我計/估錯)

因為33222率係80.3%, 以153人計, 係122.86人. 如以123人計, 計出嚟係80.39%, 應會用80.4%

但如果以扣除應用學習個4個同唔考中文個2個, 即得番147人, 147人既80.3%, 係118.04人 (118/147=80.27%=~80.3%).

咁可能33222率係用咗少少藝術

little_yolky  33222係80.3%,唔係80.9%啊。  發表於 16-11-8 14:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

CSK
http://www.csklsc.edu.hk/sites/d ... mice/03_SR_1516.pdf
p.17

3322率: 44.9%

比上年好少少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聖言中學
http://www.singyin.edu.hk/images ... eport_2015-2016.pdf
P.9, 21

平均4+: 67.6%
Local degree: 66.27%
3大: 35.5%

greenapple1093  reference #337  發表於 16-11-8 20:27
greenapple1093  local degree: (99+24-11) / 169 = 66.27%  發表於 16-11-8 20:24

多年來沒有公布文憑試成績的

聖傑靈女子中學(St. Catharine's School For Girls)

校網有2016 dse result (今年開始向公眾交待成績了,)

http://www.scsg.edu.hk/achievements/DSE_result/2016.pdf

王家爸爸  英文、通識都比想像中差幾多下,應該只係B1B水平。   發表於 16-11-9 10:31

藍田聖保祿中學 (St. Paul's School (Lam Tin))

Annual school report 2015-2016, p.9-p.10

http://www.spslt.edu.hk/doc/Annual%20School%20Report%202015-16.pdf

greenapple1093 發表於 16-11-8 20:56
多年來沒有公布文憑試成績的

聖傑靈女子中學(St. Catharine's School For Girls)

呢個成績出黎,應屬於band 1a-b 既成績了

王家爸爸  印象中聖貓啲成績唔錯,但係公佈出來既英文同通識都無想像中咁好,應該只係B1B水平。   發表於 16-11-9 10:33
hkpapa852  應只屬B1B  發表於 16-11-9 09:48

greenapple1093 發表於 16-11-8 21:06
藍田聖保祿中學 (St. Paul's School (Lam Tin))

可惜自上年後, 藍田聖保祿中學既DSE成績和升學詳情, 只發佈給學生家長和校內的刊物.

唔知有冇人可以分享吓內容呢?

hkpapa852 發表於 16-11-9 09:59
可惜自上年後, 藍田聖保祿中學既DSE成績和升學詳情, 只發佈給學生家長和校內的刊物.

唔知有冇人可以分享 ...

其實係唔係 damage control 既行動?

通常透明度低咗,即係校長預見未來三幾年成績可能會唔見得人,所以先減低透明度,可以減少將來成績曝光之後既振盪。

王家爸爸 發表於 16-11-9 10:24
其實係唔係 damage control 既行動?

通常透明度低咗,即係校長預見未來三幾年成績可能會唔見得人,所以 ...
上年出咗狀元就即刻唔公佈成績, 不過今年3322率係比上年高咗少少, 所以...... 我唔知啦!

hkpapa852 發表於 16-11-9 10:26
上年出咗狀元就即刻唔公佈成績, 不過今年3322率係比上年高咗少少, 所以...... 我唔知啦!
...
其實大家唔會期望佢年年出狀元,唔公佈成績,會唔會另有原因?

王家爸爸 發表於 16-11-9 10:35
其實大家唔會期望佢年年出狀元,唔公佈成績,會唔會另有原因?
可能唔想俾我呢D八公攞佢D成績嚟評頭品足

王家爸爸    發表於 16-11-9 11:09

hkpapa852 發表於 16-11-9 10:58
可能唔想俾我呢D八公攞佢D成績嚟評頭品足
除咗評頭品足外,仲會得閒去入學講座、開啟日、遊戲日八下。  

hkpapa852 發表於 16-10-28 09:31
佢早兩日個網站都仲未update.....

不過, 以過往經驗,  網站既資料除咗3322率個版係正確無誤, 入U率個版既 ...
跟據 聖士提反女子(SSGC) 2016年個幾個表之數字: -
http://www.ssgc.edu.hk/home.asp?id=graduate

Percentages of graduates studying locally = 74%
Percentages of graduates taking degree = 76%
Local institutions (degree programmes) 3大 = 34%+13%+8% = 55%

所以3大應該大約是 0.74x0.76x0.55 = ~30.9%

而本地 Degree 學位大約是0.74x0.76 = ~56.2%

所以DSE成績應該冇英華女校咁好

聖士提反書院

http://www.ssc.edu.hk/images/document/SchoolReport2015to16_V2.pdf

P.14,15(英文,數學),19,20

聖保祿天主教中學
http://www.spss.edu.hk/aboutus/S ... 20Report%201516.pdf

P.16,17

4主科5+(中英數LS): ~26%/~50%/~30%/~32%
4主科3+(中英數LS): ~88%/100%/~94%/~96%
Local degree: ~66%
3大: (25%+23%+9%) x 66% =~37.62%

Snakesmall 發表於 16-11-9 17:15
聖士提反書院
佢中六有133人, 但得98人去考DSE, 咁其餘應該係去考IBDP, 點解無公佈IBDP成績?

回覆 hkpapa852 的帖子

133人係指本年度(16-17),今年的F6是第一屆IBDP學生

循道中學
http://www.mckln.edu.hk/school_p ... _Report_2015-16.pdf

PDF P.14,22

3322率: 80.9%
JUPAS degree: 55/114=48.25%
3大比例: (6+9+3)/114=15.79%
人均4+: 329/114=2.89
主科4+(中英數LS): 45%/52.3%/51.8%/41.8%

銘賢書院
http://www.cccmyc.edu.hk/doc/1617/school%20report%202015-16%20(web%20version).pdf

PDF P.27-30
33222率: 147/167=88.02%
Local degree: 96/167=57.49%
3大: (18+25+14)/167=34.13%
平均5+: 30.4%
主科5+(中英數LS): 25.1%/25.1%/38.6%/14.5%
‹ 上一主題|下一主題