用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 1 ...
樓主: greenapple1093
go

2017中學文憑試成績及入大學率 (更新1392 1/1/2019 11:05)   [複製鏈接]

回覆 hkpapa852 的帖子

記得咁清楚,厲害!

hkpapa852 發表於 17-8-10 10:44
未有科大時, 應只有2間大學, 其它仲係叫大專
科大成立之後開始有JUPAS, JUPAS開頭2/3年, 兩間理工, 浸會同 ...
記得咁清楚,厲害!

scwli 發表於 17-8-10 13:57
記得咁清楚,厲害!
因為我係啱啱轉制既白老鼠
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-10 13:58
因為我係啱啱轉制既白老鼠

每過幾年就有新一代白老鼠產生

hkpapa852 發表於 17-8-10 12:11
好似係叫HKPC: Hong Kong Polytechnic
叫 Hong Kong Polytechnic 之前叫 Hong Kong Technical College (HKTC),所以被人叫做電話公司。

王家爸爸 發表於 17-8-10 15:18
叫 Hong Kong Polytechnic 之前叫 Hong Kong Technical College (HKTC),所以被人叫做電話公司。 ...
HKTC呢個名真係無乜印象
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-8-10 15:20
HKTC呢個名真係無乜印象
其實係我老師既年代時候用既名,佢係HKTC畢業,然後再讀師範。

回覆 王家爸爸 的帖子

見到你們談論,好奇上網找到以下資料,Hong Kong Polytechnic 於 1972 成立,接收了之前的 Hong Kong Technical College。
1972年,你老師很具資歷。

https://www.polyu.edu.hk/web/en/about_polyu/facts_figures_development/history/index.html

多咀了,見諒。

王家爸爸    發表於 17-8-10 17:22

little_yolky 發表於 17-8-10 13:21
我哋無得睇報紙, 係收大信封。我屋企條村分兩段時間派信。朝早同學陸陸續續打電話嚟報喜, 死啦, 點解郵差叔 ...
收大信封真係超級開心!好懷念!現在聯招上網睇結果,雖說更有效率,但總覺得少了些甚麼⋯

emmyfok 發表於 17-8-10 16:03
收大信封真係超級開心!好懷念!現在聯招上網睇結果,雖說更有效率,但總覺得少了些甚麼⋯ ...
依家諗起就話懷念, 果時真係嚇餐死架。

依家乜都上網搞掂。我果時, 簽form都要去唔同office的, 有D科熱門, 易讀, 真係要通宵瞓街排隊架。D同系師兄師姐, 就預先mark定我哋去邊度幾點排隊, 買定時時食同維他奶俾我哋醫肚, 好nice架。所以依家成日話o camp玩咩happy corner, 真係嚇到我面都青埋, 我哋以前不論大細o camp都好正經的。

大o時組爸組媽神色凝重, 話要去遊行, 問大家去唔去, 去既一邊唔去既一邊。到發現係整人時, 係要你解釋當時點解決定去, 點解決定唔去架, 然後就大家一齊討論。真係唔知幾時開始D大學活動會變成咁。

通宵選科真係辛苦,當年自恃年輕,又以為八月凍極有限,點知去到半夜,凍到騰騰震

回覆 little_yolky 的帖子

三/四年制,同感

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 17-8-10 17:23

依家乜都上網搞掂。我果時, 簽form都要去唔同office的, 有 ...

我地cyber d,玩金魚缸!大電視即場直播每科仲有幾個位剩。睇住未到自己,但又剩返最後一兩個位,個心卜卜卜卜卜咁跳 (砌好晒時間,就唔到就無day off,好大件事啊

今年2017個Dse表排位排得非常有邏輯, 精準度十分高o
可惜勇於透明地去公布數據的中學不多o
要等埋所有中學的校務報告了!

樓主: THANK YOU SO MUCH.

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

係啦,唔多學校公佈jupas嘅

Charlotte_mom 發表於 17-8-11 09:06
係啦,唔多學校公佈jupas嘅
好多都收埋, 到出校務報告時先一齊公佈.
而且JUPAS第二輪結果都未出 (8月24日先出)

Charlotte_mom 發表於 17-8-10 20:59
我地cyber d,玩金魚缸!大電視即場直播每科仲有幾個位剩。睇住未到自己,但又剩返最後一兩個位,個心卜卜 ...

我Year 3果年砌到有兩日day off呀。不過, 最慘都係天地堂, 8:30然後中空到尾堂, 又無宿舎..........

little_yolky 發表於 17-8-10 17:23

依家乜都上網搞掂。我果時, 簽form都要去唔同office的, 有 ...

通宵選科系辛苦,但系都系一個特別回憶。當年同同學先去天外天食宵夜,再去篤波,玩夠就返去死死氣排隊。

simonwan 發表於 17-8-11 16:40
通宵選科系辛苦,但系都系一個特別回憶。當年同同學先去天外天食宵夜,再去篤波,玩夠就返去死死氣排隊。
...
玩完排隊都仲簽到?

我同學選日文, 凌晨12:XX要去排了, 我好D, 無揀, 所以可以4:00至去排, 排第一果個都係12:00出動, 但我都係排1X, 一定簽到, 所以佢白白瞓少四個鐘。當年係夾埋同系同學去排, 大家傾偈傾下傾下就天光, 都唔覺辛苦, 後生丫嘛。

回覆 little_yolky 的帖子

咪同你一樣,玩完三、四點開始排。

我地呢D hea 讀生,對 elective 無嘜要求,唔駛一定揀熱門科。

況且,我讀純理科,做實驗時間已經霸灑幾個下午,根本無嘜其他科岩時間揀到。讀理科好慘,又難讀,又花時間,又難畢業,出來又揾唔到工!
‹ 上一主題|下一主題