用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS VS SJC(HK) 如何選擇
樓主: ballmui
go

DBS VS SJC(HK) 如何選擇   [複製鏈接]

sky_walk 發表於 17-11-21 21:43
雖然係精英,但7科加M1或M2,都會幾辛苦。
同中三比較,高中其實輕鬆好多。

王家爸爸 發表於 17-11-22 18:44
係...信你 ~~~

王家爸爸 發表於 17-11-22 18:44

真嗎?我冇呢d經驗。如果佢肯選7科加M1或M2我肯定支持

mcl203 發表於 17-11-22 18:56
係...信你 ~~~
中三需要學:中、英、數、IH(初中版既LS)四科,理化生三科理科,Business Fundamental、中史、RS、PTH四科文商科,加埋VA、音樂、體育總共14科。有啲學校仲有地理、經濟。
到咗中四,文理商只需要揀三科,少咗起碼4科,有啲學校無埋VA、音樂,少咗起碼6科,所以中四應該比中三輕鬆。

hkpapa852 發表於 17-11-22 16:19
有一點我比較欣賞DBS, 佢係少有會開辦APL既傳統名校之一

請問什麼是APL?

littlecath 發表於 17-11-23 07:37
請問什麼是APL?

APL: APplied Learning

修讀APL既學生,係4C+0X

因為APL既科目係屬於Category B
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 littlecath 的帖子

Applied Learning
http://www.edb.gov.hk/en/curriculum-development/cross-kla-studies/applied-learning/index-1.html

hkpapa852 發表於 17-11-23 08:12

肯定嗎?0X?

ppmmbb 發表於 17-11-23 08:25
肯定嗎?0X?
當然唔係一定, 但係今年以前, 絕大部份選修應用學習既學生, 主要都係4C+0X, 或者應該係 4C+APL

因為應用學習既科自升大學既銜接不如Category A既科目, 所以通常係對Category A科目信心不多, 又想學習個別技能既學生; 反之, 又能力既學生, 一係集一考好Category A既科目, 一係修多一個Category A既科目.

今年應用學習加入了新課程: 兩科俾NCS用既中文, 日後可能會有更多NCS係會修讀4C+?X+APL

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-23 08:12

明白了。多謝指教。

EarlySun 發表於 17-11-23 08:13
回覆 littlecath 的帖子

Applied Learning

明白了。多謝指教。

ppmmbb 發表於 17-11-23 08:25
肯定嗎?0X?
4C+APL最多可以+2X,不過讀得APL好少仲可以讀X(除非一線名校生貪得意讀)。好多時4C+APL既目標係浸大、嶺大、教大、公大呢四間。

王家爸爸 發表於 17-11-23 09:28
4C+APL最多可以+2X,不過讀得APL好少仲可以讀X(除非一線名校生貪得意讀)。好多時4C+APL既目標係浸大、嶺 ...
hkpapa咁講會令唔識的家長會以為揀咗 APL 就唔揀得 X,我聽過(只係聽過)有學生1X+APL。

王家爸爸 發表於 17-11-23 09:28
4C+APL最多可以+2X,不過讀得APL好少仲可以讀X(除非一線名校生貪得意讀)。好多時4C+APL既目標係浸大、嶺 ...
嚟緊可能會多D出現呢個組合:

3C+2X+APL (中文) + Category C (外語)

ppmmbb 發表於 17-11-23 09:35
hkpapa咁講會令唔識的家長會以為揀咗 APL 就唔揀得 X,我聽過(只係聽過)有學生1X+APL。
...
我聽啲朋友講,我仔學校唯一有讀APL既師兄放棄咗其中一個X,所以我估佢揀咗2X。

hkpapa852 發表於 17-11-23 09:38

3C+2X+APL (中文) + Category C (外語)
Category C 其實好多傳統名校學生都有讀。

hkpapa852 發表於 17-11-23 09:38

3C+2X+APL (中文) + Category C (外語),適合啲NCS。

王家爸爸 發表於 17-11-23 09:51
Category C 其實好多傳統名校學生都有讀。
好多傳統名校都有學生讀Category C, 不過每間既人數唔係太多..... 好多時都係個位數字.

hkpapa852 發表於 17-11-23 10:02
好多傳統名校都有學生讀Category C, 不過每間既人數唔係太多..... 好多時都係個位數字.
...
全港加埋都係得嗰300人報,平均每個 Category C 只有50人。

回覆 ANChan59 的帖子

可以pm我嘛,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題