用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 油塘基顯家長天地
樓主: hermanpapa
go

油塘基顯家長天地 [複製鏈接]

ksw,

能在在這裡互相分享和交流,其實是一種緣份,每個小朋友在學校的際遇都不同,回家告知家人亦可能不同,所以我們才在這裡互相分享,希望在這裡知得更多........在這裡看到的知料如覺有用可作參考, 如覺不對看過就算吧不必太在意........何必一定要追究到底誰是真呢.......平常心吧.......為我們的小寶貝努力......

*****其實我好榮幸可以在這裡認識大家亦好感謝hermanpapa開這個topic 比我這個師奶係到間中講下廢話 ..thank you

原文章由 ksw 於 07-7-19 18:42 發表

我真不知道你料真啲定我料真啲.最後結業頒獎這天我小兒説他2b同學全級第一上台拿將.但他升去3b班.而且每年狀元紅都找他做代表.

吓!學生相我都吾知要影tim ,影幾多張呀?
原文章由 onon530 於 07-7-19 21:31 發表
有無人知呀??
想問下影學生相, 背景有無指定係咩colour? 係咪都要影到校章? 因為明天同亞仔去影la~

無指定背景顏色, 只要穿著整齊校服, 没有提及要校章, 但一般攝影 師見你穿著校服往攝影都會影至見校章.

另學校在開學後會安排攝影公司到校影相.

原文章由 onon530 於 07-7-19 21:31 發表
有無人知呀??
想問下影學生相, 背景有無指定係咩colour? 係咪都要影到校章? 因為明天同亞仔去影la~

一年級及新生要交三張給學校.

原文章由 winglamcarmen 於 07-7-19 23:44 發表
吓!學生相我都吾知要影tim ,影幾多張呀?

我子2D 升 3E, 據他說大部份同班同學升 3D (前半班)及 3E(後半班), 而成綪不是很好的(5個左右)升往 3a及3b,  他是有列出全班及全級名次的, 故我猜測 3年級應是沒有精英班了. 但 4 及 5 年級的 F 班則一定是精英班(以舊年計).

二年班是無"午飯媽媽",但今早問過小女有關問題,因小女個班去年都有個新同學,小女答覆如下:
1)班房近門貼有一張表,展示每個小朋友個個月食什麼餐(分a,b,c三款),個個新同學見其他同學食飯前會去看看個表佢都會去看,其他同亦會幫助新同學,小女個班d同學都好熱心去幫同學,所以你都不需要太憂心
2)老師會要求小孩吃完一半以上的飯盒,吃完所有蔬菜.
3)小女個班逢星期三是水果日(健康日),個日小朋友不可吃其他小食,只可吃水果當小食

***phoophoo 希望以上知料對你有用

原文章由 phoophoo 於 07-7-19 22:05 發表
小虎豬媽媽:

非常多謝你的回覆, 但我的小朋友是插小二想知情況是否一樣? 另外想請問飯盒質素可以嗎??

謝謝您

hermanpapa,

thank you.....:
原文章由 hermanpapa 於 07-7-13 21:08 發表

那便好,好像12日的明報有一個專題報導一些特殊學習教育問題,可去圖書館借閱,希望有幫助。

Thank you mingddmm!

原文章由 mingddmm 於 07-7-20 00:39 發表
無指定背景顏色, 只要穿著整齊校服, 没有提及要校章, 但一般攝影 師見你穿著校服往攝影都會影至見校章.

各位,

請問學校有沒有講明要什麼size? 我都想跟孩子剪個靚髮去影相

謝謝!

原文章由 mingddmm 於 07-7-20 00:39 發表

應該係 passport size.

其實係學校影好d架!開學後會安排全班影,只需要$10,又不用担心顏色和size。

原文章由 mamailoveu 於 07-7-20 15:29 發表
各位,

請問學校有沒有講明要什麼size? 我都想跟孩子剪個靚髮去影相

謝謝!

唔該晒!因為買書當日, 我有問過有關安排, 但佢地無講清楚。

原文章由 Xiao-K 於 07-7-20 16:53 發表
應該係 passport size.

其實係學校影好d架!開學後會安排全班影,只需要$10,又不用担心顏色和size。

小虎媽媽
其實我想法和你一樣.不要太介意平常心大家交流下.
原文章由 小虎豬媽媽 於 07-7-19 22:10 發表
ksw,

能在在這裡互相分享和交流,其實是一種緣份,每個小朋友在學校的際遇都不同,回家告知家人亦可能不同,所以我們才在這裡互相分享,希望在這裡知得更多........在這裡看到的知料如覺有用可作參考, 如覺不對看 ...

小虎豬媽媽,

您的資料非常有用, 唔該晒~~

謝謝

Hi 大家好,我個女今年升K3, 九月開學後便開始要選校了,我心目中是油塘基顯,在學校網址上有介紹學校設施及學習生活等等.但不是十分詳盡,我覺得小朋友反學一定要開心,不要太'填鴨式',想請問以下問題 :
1. 油塘基顯學習環境如何? 學校設施足夠嗎 ?
2. 學校會有很多家課嗎? 平均每天有幾樣 ? (以小一為例)
3. 老師是否留意小朋友在校的生活 ?
4. 如果我不等小一派位,自行到學校投考可以嗎 ? 如果可以,應該 何時為適合呢 ?

Thanks a lot

各位基顯家長 :
小兒都係今年會係基顯讀小一, 我有小小問題想請教, 如果小朋友有病要食藥, 學校會唔會幫你餵呢, 因為小朋友咁細, 唔會自己識依時吃藥的。

hi hi
各位今年九月讀小一的媽咪....你的小朋友做左學校份讀書報告未呀....可能係第一份小一的功課...我個囡做既時候特別緊張...

Hi Kwok330,

Really !! Do you know his/her name. If you see his/her parents next time, invite them to join our forum.

原文章由 kwok330 於 07-7-14 20:50 發表
CutieAngel......

我樓上個小朋友....好似升2C...

Hi emonmama

I borrowed story books from library last Sunday.  My kid seems enjoys in reading, of course, the simple one that can read by itself.

Cheers
mamailoveu

原文章由 emonmama 於 07-7-23 17:47 發表
hi hi
各位今年九月讀小一的媽咪....你的小朋友做左學校份讀書報告未呀....可能係第一份小一的功課...我個囡做既時候特別緊張...

我未同亞仔去借呀! 只申請了借書証, 佢有很多節目...我就有d壓力   

原文章由 emonmama 於 07-7-23 17:47 發表
hi hi

原文章由 onon530 於 07-7-24 18:52 發表
我未同亞仔去借呀! 只申請了借書証, 佢有很多節目...我就有d壓力   

唔好覺得咁大壓力呀...凡事輕鬆d 啦....
‹ 上一主題|下一主題