用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖傑靈女子中學家長交流站
樓主: 尹若藍
go

聖傑靈女子中學家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 KINSTY 於 08-12-24 17:05 發表
各位,
祝大家聖誕快樂!!

kinsty,
Merry Christmas,,,

今晚平安夜有咩攪作呀?

原帖由 尹若藍 於 08-12-24 15:08 發表

pinky
去玩三個禮拜咁正 ! 使唔使比錢 ? 定係學校資肋 ?去果度訓練 d 咩 ?

都有 d 影響讀書架 ! 佢成日睇睇果 d 書 , 對佢讀書幫助唔大 , 尋日同佢去左圖書館 , 借左兩本中國歷史既漫畫書 , 原來都幾好 ...

若藍
要架,,,4000元導師及日常費用,但hkis方面有
提供financial aid給有須要家庭申請,
學校無資助,全程英語交流,,,,

如果佢時間分配得宜,
那作為娛樂吧,總好過沉迷不良愛好
但我想用漫畫形式黎學中國歷史,
那未嘗唔係一個好方法,,,

原帖由 KINSTY 於 08-12-24 18:29 發表

若藍,
我呢排多左ot呀,所以都無咩時間上黎傾,有時上黎望吓架咋,今日平安夜巧多公司都早放,但我公司就無嘞!
我又要back to work啦!下次傾!! ...

KINSTY
我諗間間公司年尾都會好多野做架喇 ! 辛苦你喇 !
放兩日假去邊度玩呀 ?

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-24 18:52 發表

若藍

如果佢時間分配得宜,
那未嘗唔係一 ...

pinky
個價錢都 ok 啦 ! 我鐘意全程英語交流。

佢肯睇本漫畫多過本中歷書呀 ! 起碼佢會自己拎黎睇 !

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-24 18:52 發表

若藍

如果佢時間分配得宜,
那未嘗唔係一 ...

pinky
我仲想問下响暑假既時候 , 會唔會有其他 training camp 供低 form 既同學呀 ?

若藍

有無同女女去影下相,燈飾,
我地平安夜都無出去,
自己係屋企整下野食,

但除夕就會出去,
但各自活動,
相信去0既地方都會相近,
走果時..先約一地方集合走人

你地有無咩節目呀?

至於暑假,
低form同學係無咩training camp
除非本身你女女有參加屬會活動,
就有可能會有e類活動;
但到高form d就會多d呢類活動,
遊學團等,,,,
因為大個d會識得照顧自己多d吧,,,
惟有多d留意學校網

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-26 13:44 發表
若藍

有無同女女去影下相,燈飾,
我地平安夜都無出去,
自己係屋企整下野食,

但除夕就會出去,
但各自活動,
相信去0既地方都會相近,
走果時..先約一地方集合走人

你地有無咩節目呀?

至於暑假,
低form同學係無咩training cam ...

pinky
平安夜果日陪阿女出去教會 , 見到太多人 , 所以放低阿女之後 , 我就同老公番左屋企 , 到左差唔多時候就出去湊番佢。

你咁有慶至除夕玩倒數 ! 我死都唔會去 , 因為實在太多人 , 唔想迫 , 所以我都係留响屋企自己倒數就算喇 !

高 form 多好多野玩喎 ! 快 d 升高 form 就好喇 !

我見阿女而家做緊個針包 , 好似好細過 , 想問下我可唔可以自己買材料再做過呢 ?

若藍
記得上年同女女和佢同學,
4人一齊去食野,之後行去海傍倒數,
但行到重慶大廈己經行唔倒,
d人重不斷迫,真係好危險,,
所以今年我地2公婆只打算去食火鍋,拍下拖..
個女就去fans club function倒數

個針包,你想重做過?
可以既,只要材料相同就無問題喇,,,

總括今次exam
你女女覺得難5難呀?
暫時派左d券,你地是否滿意?

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-26 14:26 發表
若藍
記得上年同女女和佢同學,
4人一齊去食野,之後行去海傍倒數,
但行到重慶大廈己經行唔倒,
d人重不斷迫,真係好危險,,
所以今年我地2公婆只打算去食火鍋,拍下拖..
個女就去fans club function倒數

個針包,你想重做過?
可 ...

pinky
我個女果班就派左「maths」、「sci」、「eng oral ,listening」、「聖經」四科。當中以數學成績最好 , 仲有扣左兩分好唔抵既添 , 阿女竟然漏左兩個 $ , 咁就無左兩分喇 !  

咁你囡囡呢 ? 邊科最滿意呀 ?

原帖由 尹若藍 於 08-12-26 16:01 發表

pinky
我個女果班就派左「maths」、「sci」、「eng oral ,listening」、「聖經」四科。當中以數學成績最好 , 仲有扣左兩分好唔抵既添 , 阿女竟然漏左兩個 $ , 咁就無左兩分喇 !  

咁你囡囡呢 ? 邊科最滿 ...

若藍
佢派左4科,中、英、數、chemistry,
四科都滿意,當中最滿意中文,
因為中文佢一向唔係特別好架,
但今次真係好surprise,,,
數學同你女女一樣,
都係被扣同一樣既分 ,,

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-26 16:28 發表

若藍
佢派左4科,中、英、數、chemistry,
四科都滿意,當中最滿意中文,
因為中文佢一向唔係特別好架,
但今次真係好surprise,,,
數學同你女女一樣,
都係被扣同一樣既分 ,, ...

pinky
我覺得中文好難 , 有好多野要記 , 中文好難攞高分 。囡囡今次考得咁好 , 記得叫囡囡 keep 住呀 ! 加油 , 努力 !

小朋友成日都會錯埋 d 唔應該錯既野 , 有時真係比佢地激死 ! 不過呢個情況阿女就越大越少喇 ! 唔知幾時先可以無曬呢 ?

你女女maths都要加油努力呀!
係喇,,,,d細路係成日都錯埋d唔小心ge野,粗心大意....
最抵死就係同你女女一樣,都係無左''$'',佢話其他units都無唔記得寫,可能因為''$''係寫係答案的前面,所以唔記得 真係比佢激死

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-26 20:49 發表
你女女maths都要加油努力呀!
係喇,,,,d細路係成日都錯埋d唔小心ge野,粗心大意....
最抵死就係同你女女一樣,都係無左''$'',佢話其他units都無唔記得寫,可能因為''$''係寫係答案的前面,所以唔記得 真係 ...

pinky
其實我個女個 maths 好弱架(小學到而家) , 今次係好彩炸 !
我個女唔鐘意數學 , 因為成日都要計 。今次考試有姑姐幫佢温 maths , 可能會好 d , 姑姐仲話黎緊果 d 「三角」仲難呀 !
囡囡而家玩緊咩樂器呀 ? 睇下有無得交流下先 !

若藍

數學最緊要明日當中概念,
做得多就無問題喇,
我女就情願做數都唔想背野...

3角...都唔太難
姑姐你5好"客"車厘子喇...

我女無學樂器,佢5鍾意
佢0既興趣係舞蹈,
em,,,,,同d優美姿態有關0既野,
玩方面,佢比較鍾意ice-skating,,

e方面,無得交流添,,,,,,

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-27 15:23 發表
若藍

數學最緊要明日當中概念,
做得多就無問題喇,
我女就情願做數都唔想背野...

3角...都唔太難
姑姐你5好"客"車厘子喇...

我女無學樂器,佢5鍾意
佢0既興趣係舞蹈,
em,,,,,同d優美姿態有關0既野,
玩方 ...

pinky
我個女就同你囡囡掉番轉 , 情願背野都唔願做數 !

點解無學樂器 ? 學校唔係規定架咩 ? 我地 F.1 全部都要學樂器喎 ! 鋼琴都可以 , 木童笛就唔得喇 !

ice-skating 我個女都好鐘意架 ! 不過爸爸覺得危險 , 所以唔會成日比佢去囉 , 佢都不知幾唔開心呀 !
穩日約埋你囡囡一齊去玩下先 。

係架,學校一開始都要學生去學,
但講真,如果學生好唔鍾意,
學校都唔會太強迫0既,
係到music 考試時,
咪叫古箏同學教佢玩首歌仔,
又比佢過到關,,,

佢一知你女女鍾意滑冰
好開心,話要找機會同你女玩喎,
因為佢d同學唔太鍾意e樣活動,
所以好多時都無人陪,
試過成個上午自己去滑,
等到下午先上堂,
不過宜家無再學lu,,,

原帖由 pinkiesalbe 於 08-12-28 15:00 發表
係架,學校一開始都要學生去學,
但講真,如果學生好唔鍾意,
學校都唔會太強迫0既,
係到music 考試時,
咪叫古箏同學教佢玩首歌仔,
又比佢過到關,,,

佢一知你女女鍾意滑冰
好開心,話要找機會同你女玩喎,
因為佢d同學唔 ...

pinky
咁真係要睇下幾時喇 ! 我個女只係玩個幾堂炸 , 所以好屎架 , 到時記得照顧下佢喎 !

我今日去旅行社睇 , 嘩 ! 貴到飛起 , 我地只係想去韓國玩下 , 但係都要成 7 千幾蚊呀 ! 而家要考慮下去唔去 ! 就算去都要等到年初三、四倒先去得 , 因為果陣時會平 d  。

HI All :
你地新年去邊度玩呀 ?
有無咩好介紹呀 ?

hihi~若藍,pinky,
巧耐無上黎喇,放左幾日假,洗左巧多$呀!!

中史漫畫?都巧喎...有咩介紹呀?

我個囡都係話中史難過世史,我都想幫下佢!!

過年有咩計劃呀?我地成家就打算去韓國過新年,我第一次去咋,巧期待呀!
我個b女已經在2004年10月6日出世喇!好開心呀

原帖由 KINSTY 於 08-12-29 17:03 發表
hihi~若藍,pinky,
巧耐無上黎喇,放左幾日假,洗左巧多$呀!!

中史漫畫?都巧喎...有咩介紹呀?

我個囡都係話中史難過世史,我都想幫下佢!!

過年有咩計劃呀?我地成家就打算去韓國過新年,我第一次去 ...

KINSTY
嘩 ! 真係好耐無見你喇 !

果本中史漫畫我都好鐘意睇 , 可以知道更加多既歷史背景 。果本中史漫畫個名係「漫畫中國歷史故事」, 主編係「高敏」, 不過係簡體字 , 我有少少唔明 , 但係睇前睇後就可以估倒 。我而家就租左兩本 , 第一冊同埋第四冊 , 不過我唔知有幾多冊喎 !

我都想去韓國呀 , 不過睇完價錢之後 , 就覺得好似太貴 , 同去日本差唔多 , 所以而家可能會去其他地方玩 , 你有咩好介紹呀 ?

你去韓國個 plan 幾多錢呀 ? 我睇果個要成 7 千幾蚊呀 ! 又話「海嘯」之後會平 d 既 !
‹ 上一主題|下一主題