用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 詠斯媽咪
go

2年班家長 [複製鏈接]

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-11-26 00:27 發表
佢話佢改完交番俾老師, 但再問老師, 老師又話巳經俾番佢, 佢就以為係書包.  佢就係唔想欠交, 今晚臨訓佢仲有 d 擔心.

你個夢真係好驚, 但通常 d 夢係 opposite meaning.

...

仔仔今次都微微退步, 不過我都叫做滿意, 起碼唔係夢境咁失手先啦~  相反, 佢daddy就好不滿, 因為佢做漏左其中一小部份, daddy話依個係大錯喎, 有咩理由有時間覆卷都會做漏

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-11-25 16:26 發表
阿囡派咗數學試卷啦, 佢話 92 分, 佢話俾 d 題目"呃"咗佢所以攪錯咗.   但係佢反個書包都揾唔到份卷.  佢有 d 驚因為冇得簽名同埋聽日交番俾老師 .....

恭喜哂!!  

It was not
幻覺.
There has about 10 kids got 90+ marks, V
is one of them.
Majority of the class got 80+ marks, HT 今年就退步左lu.

Yesterday 派咗英文試卷in the classroom改正.
HT said he didn't see the total mark on the cover.
I guess the papers will be distributed either today or tomorrow.

原帖由 芸迪 於 09-11-26 09:26 發表
仔仔今次都微微退步, 不過我都叫做滿意, 起碼唔係夢境咁失手先啦~  相反, 佢daddy就好不滿, 因為佢做漏左其中一小部份, daddy話依個係大錯喎, 有咩理由有時間覆卷都會做漏 ...

HT’s problem is 粗心大意, all careless mistakes.
same as your son, 有時間覆卷都會做

原帖由 IrisCheng 於 09-11-26 09:36 發表

恭喜哂!!  

It was not 幻覺.
There has about 10 kids got 90+ marks, V囡 is one of them.
Majority of the class got 80+ marks, HT 今年就退步左lu.

Yesterday 派咗英文試卷in the classroom改正.
HT s ...

根據仔仔既口供, 佢話今次數學有22個同學攞A~

仔仔都有話對左英文考試卷, 又係話無寫總分, 佢話計完有6x分喎 唔係化, 希望佢今次計錯數, 或者仲有部分未派, 所以未計入去啦~

原帖由 IrisCheng 於 09-11-26 09:45 發表

HT’s problem is 粗心大意, all careless mistakes.
same as your son, 有時間覆卷都會做錯   

yes, 仔仔都係粗心大意

原帖由 芸迪 於 09-11-26 10:27 發表
根據仔仔既口供, 佢話今次數學有22個同學攞A~

仔仔都有話對左英文考試卷, 又係話無寫總分, 佢話計完有6x分喎 唔係化, 希望佢今次計錯數, 或者仲有部分未派, 所以未計入去啦~ ...

Sure仲有分未計......

Listening 10%
Oral 10%
Reading 10-20%
Day-to-day accessment 10%
Paper I+II 50-60%

回覆 1# IrisCheng 的文章

請問 P.1 是用那一套書本的?  我想知道(中,英,數,常)是用那一間出版社的.  又或者有冇邊位可以出讓比我呢?  因為我小朋友明年會入讀油基, 得閒可以同佢睇下.

禽日派左英文 & 常識卷, 常識考得唔錯, 但都係衰在粗心大意, 填充既詞語竟然只係寫左一個字, 唔記得寫第二個字 常識份卷, 仔仔只係用左10分鐘就完成, 佢超多時間覆卷, 咁都睇唔到, 真係激死~

英文卷就有少少失望, 溫書時話做10次都仲錯既grammar, 結果都仲係錯, 我都無氣啦~

原帖由 CHILLI_MAMA 於 09-11-26 20:50 發表
請問 P.1 是用那一套書本的?  我想知道(中,英,數,常)是用那一間出版社的.  又或者有冇邊位可以出讓比我呢?  因為我小朋友明年會入讀油基, 得閒可以同佢睇下. ...

Hi Chilli Mama,

歡迎你加入油基既大家庭~

中文 - 啟思
常識 - 朗文
數學 - 忘記了
英文 - 我地用story book, 無教科書

我個人唔贊成咁快就同小朋友睇定明年既書, 因為太早睇/學, 小朋友上堂時就會無左新鮮感, 會好悶, 自然就唔專心~  

同埋, 我覺得油基既學術程度都算淺, 唔需要太擔心~  反而, 我建議你同小朋友睇多d故事書/課外書, 打好基礎~

以上純粹個人意見~

琴日都派哂中,英,數,常嘅卷, 常識嘅成績不錯, 英&數亦幾好, 反而中文就比一年級退步了, 楊老師話全班嘅中文卷都好差喎, 我哋下次要努力D喇.

我囡個 daddy 都係好多評語, 唔係對阿囡講, 係對我 comments 阿囡 d 成績 ......

原帖由 芸迪 於 09-11-26 09:26 發表

仔仔今次都微微退步, 不過我都叫做滿意, 起碼唔係夢境咁失手先啦~  相反, 佢daddy就好不滿, 因為佢做漏左其中一小部份, daddy話依個係大錯喎, 有咩理由有時間覆卷都會做漏 ...

叫阿囝下次小心 d 啦.  careless mistake 真係唔抵啦.

原帖由 IrisCheng 於 09-11-26 09:45 發表

same as your son, 有時間覆卷都會做錯   

Hello, Chilli Mama,

數學係新亞洲出版社.

Agreed with 芸廸, 唔駛咁勤力同咁大壓力呀.
仲有十幾年書要讀呀.

原帖由 芸迪 於 09-11-27 09:38 發表

Hi Chilli Mama,

歡迎你加入油基既大家庭~

中文 - 啟思
常識 - 朗文
數學 - 忘記了
英文 - 我地用story book, 無教科書

我個人唔贊成咁快就同小朋友睇定明年既書, 因為太早睇/學, 小朋友上堂時就會無左新鮮感,  ...

我阿囡都係中文最差.   大家一齊 add oil !

原帖由 EppieL 於 09-11-27 11:25 發表
琴日都派哂中,英,數,常嘅卷, 常識嘅成績不錯, 英&數亦幾好, 反而中文就比一年級退步了, 楊老師話全班嘅中文卷都好差喎, 我哋下次要努力D喇.

睇番阿囡份今日派嘅中文試卷, 得六十幾分, 好差..... 大部份係唔識生字, 小玉寫咗小王, 小丸寫咗小九, 抄都抄錯.  作文更加嚇死人.  唔知佢係唔夠時間定係求求其其完成就算.  其他科都有九十分以上, 就係中文好唔掂, 有乜方法 improve ?  Help !

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-11-28 02:29 發表
睇番阿囡份今日派嘅中文試卷, 得六十幾分, 好差..... 大部份係唔識生字, 小玉寫咗小王, 小丸寫咗小九, 抄都抄錯.  作文更加嚇死人.  唔知佢係唔夠時間定係求求其其完成就算.  其他科都有九十分以上, 就係中文好唔掂, ...

仔仔都係中文最差, 但比小測進步左好多~

不過, 仔仔真係超級粗心大意, 竟然唔記得寫句號, 咁就扣左2分

仔仔篇作文整體都可以接受~  但佢其中一句 "我好開心呀, ....." 真係嚇死人

原帖由 CHILLI_MAMA 於 09-11-26 20:50 發表
..............  因為我小朋友明年會入讀油基, .............

hi CHILLI_MAMA

Congratulation that your kid is admissable to this family in the 1st round.

原帖由 EppieL 於 09-11-27 11:25 發表

hi EppieL
congratulation that your kid got good results in the examination.   

just talking about 中文卷成績, any idea what is the highest mark in your class?  understood that the highest in our class is 88.

原帖由 貓頭鷹3號 於 09-11-28 02:29 發表
睇番阿囡份今日派嘅中文試卷, 得六十幾分, 好差..... 大部份係唔識生字, 小玉寫咗小王, 小丸寫咗小九, 抄都抄錯.  作文更加嚇死人.  唔知佢係唔夠時間定係求求其其完成就算.  其他科都有九十分以上, 就係中文好唔掂, ...

Now I have to greet your girl as VS (Very Smart).  Congratulation

HT droped 10+ marks from last year中文科exam.
If you have the way to improve
中文, please let me know too.

原帖由 芸迪 於 09-11-30 09:45 發表

仔仔都係中文最差, 但比小測進步左好多~

不過, 仔仔真係超級粗心大意, 竟然唔記得寫句號, 咁就扣左2分

仔仔篇作文整體都可以接受~  但佢其中一句 "我好開心呀, ....." 真係嚇死人 ...

How come both your son and mine are so alike: due to 超級粗心大意, 都係中文最差

‹ 上一主題|下一主題