用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 37>> 之大考,暑假,您準備好未呀 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 37>> 之大考,暑假,您準備好未呀 ! [複製鏈接]

原帖由 stitchfriends 於 10-6-23 00:13 發表

布媽,
我今日將你阿媽嘅情況講比我阿媽聽, 嚇C 佢, 要食足5年中藥.
係咪中醫叫你阿媽唔駛再日日飲藥, 所以你阿媽一個月只煲一, 兩劑中藥飲當保健 ? ...

stitchfriends

而家好多中藥係藥粉, 仲要早午晚3劑服用添 不過您試諗下而家好多老人家要食降血丸, 降血脂丸諸如此類的西藥.....食足十幾廿年啦, 我父母起碼咩西藥都唔使食, 身體又好, 食得瞓得, 老人家平日無事做, 現代的電藥煲又方便, 唔使看火, 煲夠一碗自動停火, 已經好好多啦.  凡事無不勞而獲, 要耐性加恆心去換健康我覺得絕對值得

大家早晨好

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-6-23 09:35 發表
大家早晨好

長老今日竟然係回完貼先嗌早晨既

原帖由 2bzmummy 於 10-6-23 09:40 發表

長老今日竟然係回完貼先嗌早晨既

今日天氣麻麻, 驚bk隨時唔妥嘛

醒目開學勳章

dear all:

午安~

TKS!46哥,已經比左e-mail呀女睇,佢收到晒...

尋晚係bk玩左好爸爸勳章,中左

betty

原帖由 bettylam 於 10-6-23 13:20 發表
dear all:

午安~

betty

Dear Betty

您就好啦,係呢間舖識左 46 兄呢盞明燈

長老,

你講得好0岩呀, 讀大學主要係訓練學生0既思維能力,
況且, 有幾多個後生仔會一早知道自己適合做呀,
孫中山都棄醫從政啦.

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-6-23 09:24 發表

其實家下所讀那科都未必係做那行啦
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

BB,

你個女識諗0架啦, 放心啦...

原帖由 bettylam 於 10-6-23 13:20 發表
dear all:

午安~

betty
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

太后,

好少贊人0架, 多謝晒!

原帖由 2bzmummy 於 10-6-23 13:35 發表

Dear Betty

您就好啦,係呢間舖識左 46 兄呢盞明燈

原帖由 2bzmummy 於 10-6-23 08:48 發表

您每日放工去探伯有,通常幾點返屋企呀 ?煲藥唔使幾小時掛,同埋扭扭用 30 min 應該係可以同煲藥同時進行架。。。。見到伯有咁既例子,您更加應該要愛惜身體,不如買一個電子藥煲 ? ...

2b,
通常7點20分離開醫院, 返到家差不多8點啦, 洗埋頭沖涼都接近9點至食飯, 食埋生果成9:30 啦.

洗碗, 煲水沖茶, 收衫摺衫洗衫掠衫, 接近11:00 至做完, 扭半小時呼拉圈, 透氣15分鐘後至坐低同你地傾計, 如果唔上網, 我會早D 瞓.

我比 HB 收買人命就真, 有時好忟發火 , HB 至幫手煲水沖茶, 洗碗咋.

原帖由 2bzmummy 於 10-6-23 08:50 發表

都話小病是福,可能伯有一向都身體壯健,所以聽到食 5 年中藥,就話嚇 C,講真有得醫又有乜所謂呀

2b,
我有買電子藥煲, 通常煲一劑藥又番煲大約需時3.5 - 4個鐘.

伯有一向都身體壯健,所以聽到食 5 年中藥,就話嚇 C>>>>係呀, 我阿媽身體幾好架, 以為捱得, 體力透支太厲害囉, 佢擔心要煲藥好困身, 周圍都唔去得, 我話出咗院先買電子藥煲.

原帖由 布甸仔媽媽 於 10-6-23 09:33 發表

而家好多中藥係藥粉, 仲要早午晚3劑服用添 不過您試諗下而家好多老人家要食降血丸, 降血脂丸諸如此類的西藥.....食足十幾廿年啦, 我父母起碼咩西藥都唔使食, 身體又好, 食得瞓得, 老 ...

布媽,
我父母身體都算幾好, 只係阿媽要食降血壓藥 (唔係太高喎), 唔駛食其他西藥, 老豆係鋼條, 無聽佢講病過喎.

我E + 至知健康真係好寶貴.

早晨!

早晨

今日長老倦勤小休,吩咐大家唔水通緝佢喎

原帖由 正46 於 10-6-23 20:44 發表
長老,

孫中山都棄醫從政啦.

...

所言甚是,所以我一向都不會左右兩位公子讀咩科架。。。。

原帖由 stitchfriends 於 10-6-23 23:46 發表

2b,
通常7點20分離開醫院, 返到家差不多8點啦, 洗埋頭沖涼都接近9點至食飯, 食埋生果成9:30 啦.

洗碗, 煲水沖茶, 收衫摺衫洗衫掠衫, 接近11:00 至做完, 扭半小時呼拉圈, 透氣15分鐘後至坐低同你地傾計, 如果唔上網 ...

每個人的生活習慣都不一樣,不過既然飯後都要做家務同運動,點解要急於係飯前入浴呢 ?煲水沖茶又點解會係每天晚上的指定動作呢 ?臨睡前要飲茶 ?我家通常喝開水,不過我諗好多人都係會朝早泡茶 。。。。
您咁辛苦不要將一些唔太操勞既家務分配俾小朋友啦,例如收衫摺衫,洗碗等等 。。。。

原帖由 stitchfriends 於 10-6-23 23:55 發表

2b,
我有買電子藥煲, 通常煲一劑藥又番煲大約需時3.5 - 4個鐘.

伯有一向都身體壯健,所以聽到食 5 年中藥,就話嚇 C>>>>係呀, 我阿媽身體幾好架, 以為捱得, 體力透支太厲害囉, 佢擔心要煲藥好困身, 周圍都唔去得, 我話 ...

您用乜鬼野電子藥煲呀,要 3.5 - 4 hr.。。。。用明火都係 1 hr. 左右咋,咁您放工要去醫院探伯有,不如麻煩 HB 煮飯既時候順手幫您煲落中藥 ?

前人所講既小病是福,不無道理,起碼有些警號先至會有所醒覺,識得珍惜健康的重要性

good morning

今早大水到呀

原帖由 正46 於 10-6-23 20:44 發表
長老,

孫中山都棄醫從政啦.

...

我咪係人辦, 以為自己啱做會計, 讀哂course考哂paper, 兼做佐7年同工種職位, 點知原來自己係阿四人才, 好彩俾我轉到份好工

原帖由 2bzmummy 於 10-6-24 08:42 發表
早晨

今日長老倦勤小休,吩咐大家唔水通緝佢喎

唔該哂2b, 噚晚食完藥, 家下zzz醒精神好佐點
‹ 上一主題|下一主題