用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 91校網結果討論區
樓主: donnelgirl
go

91校網結果討論區 [複製鏈接]

小肥30,

謝謝您的分享,很有共鳴,只是我仍在谷底未有力氣.
對梁小真是不太認識,可否分享多些?例如宗教教育和對新校長的認識?

醒目開學勳章

我係一呂舊生, 但已經搬左去tko住(net 95), 小朋友過幾年升小一, 你地覺得我應唔應該比小朋友考番一呂讀? 20分機會大唔大?

現在一呂及沙呂20分都要抽籤, 所以機會是有的, 大與小都有安排, 一呂是好學校, 可以考慮, 不過TKO天主教都好好!

原帖由 塵大聞 於 10-6-18 12:36 發表
我係一呂舊生, 但已經搬左去tko住(net 95), 小朋友過幾年升小一, 你地覺得我應唔應該比小朋友考番一呂讀? 20分機會大唔大?

培基有2nd IN

要2nd interview??? 叩門真不易, 希望大仔可叩到好學校, 到細仔三年後唔洗再煩..............
原帖由 zoechan2005 於 10-6-18 13:52 發表
培基有2nd IN

依家派到邊間呀?

原帖由 lindajacky 於 10-6-18 14:42 發表
要2nd interview??? 叩門真不易, 希望大仔可叩到好學校, 到細仔三年後唔洗再煩..............  

my girl will 2nd interview on next Tue, how about you.....

原帖由 zoechan2005 於 10-6-18 13:52 發表
培基有2nd IN

你令我想起六年前,大仔派唔到一呂及沙呂等熱門學校,派到梁上(當時還有上、下午校),扣門又失敗,我覺得係因為自己面試表現不好,對阿仔有虧欠,在餐廳吃晚飯時喊了起來。
不過,賽翁失馬,焉知非福。阿仔呢六年,遇到好多好老師,佢地都好關心學生,好主動同家長溝通。學校通識教育亦辦得不錯,學生既時事常識都算豐富。
由於學校有為學生拔尖補底,學生整體學業水平不錯,尤其是數學科。朋友在區內band 1中學任教,佢比較過報考該校既梁小全級第50名學生及一呂排第60名學生,兩人既教育局成績次第係相若。不過,在梁小考第五十名,應該要比在競爭激烈既一呂考第六十名容易得多。
阿仔六年來在校有唔少發揮機會,佢讀得好開心,同學仔都好乖好勤力。
我地除左感謝學校,亦感謝神既安排,讓佢可以享受六年快樂既小學生活。
阿仔下個月升中放榜,佢信心十足,希望神繼續帶領。
原帖由 小肥30 於 10-6-18 11:15 發表
本人是新國民,不過經常留意各家長意見,能否在這分享小兒小一派位經驗(7年前).

小兒小一派位與各位家長心意一樣選擇(1)一呂;(2)胡上,結果派往梁小,兩夫妻心情直揷谷底,與selina1109家長心情一樣,為可其他同學仔能派 ...

实在很感谢你们一班很有心的梁小家长,告诉我们梁小的真实情况,到目前为止,我都没听到任何比较负面的批评,有的,就是它不够出名而已,但每个人都赞里面的老师有爱心,这个已经很难得,再加上学术程度好,就更让人放心。现在反而是担心上学时间太早和太多功课。

原帖由 sleeping-beauty 於 10-6-18 16:57 發表
你令我想起六年前,大仔派唔到一呂及沙呂等熱門學校,派到梁上(當時還有上、下午校),扣門又失敗,我覺得係因為自己面試表現不好,對阿仔有虧欠,在餐廳吃晚飯時喊了起來。
不過,賽翁失馬,焉知非福。阿仔呢六年,遇到好多好老師,佢地 ...

原帖由 sleeping-beauty 於 10-6-18 16:57 發表
不過,賽翁失馬,焉知非福。阿仔呢六年,遇到好多好老師,佢地 ...

沒錯,舊事已過,一切都變成新的了!

祝願小朋友今年升中派位心想事成!

簡直就是一支特強的強心針呀!!!
感謝你 sleeping-beauty!!!:loveliness:

再次感謝你小肥!
好吧,就讓我哋呢班準小一生係梁小呢6年裡創佳積!!!!:loveliness:

原帖由 小肥30 於 10-6-18 17:19 發表

沒錯,舊事已過,一切都變成新的了!

祝願小朋友今年升中派位心想事成!

呀...忘了祝你的囝囝派了理想的中學!!!

都係星期二,下午,我女同老公要請假!

原帖由 joeymak 於 10-6-18 16:53 發表
my girl will 2nd interview on next Tue, how about you.....

暫時只試禧年同胡上, 我插小三的, 禧年巳收! 明天見胡上, 好緊張呀!
原帖由 Namson 於 10-6-18 15:04 發表
依家派到邊間呀?

We are also to arrange holiday, this time have 71 child,  good luck ar....

原帖由 zoechan2005 於 10-6-18 18:00 發表
都係星期二,下午,我女同老公要請假!

agree,我都係諗住搞掂個大,兩個細唔駛煩!

原帖由 lindajacky 於 10-6-18 14:42 發表

大家都努力!
原帖由 joeymak 於 10-6-18 18:03 發表
We are also to arrange holiday, this time have 71 child,  good luck ar....

I remember you, you have 3 child, and elder kid study in P.C. right??

原帖由 zoechan2005 於 10-6-18 18:10 發表
大家都努力!

原帖由 kako 於 10-6-18 12:10 發表
小肥30,

謝謝您的分享,很有共鳴,只是我仍在谷底未有力氣.
對梁小真是不太認識,可否分享多些?例如宗教教育和對新校長的認識?

我們得力在乎平靜安穩,只要自己有信心,必與小朋友共同渡過困境,晴天必然會很快見到.

另外因新校長往年轉任,認識不深!雖要請教其他梁小家長.

副校長和各主任同是基督徒,宗教教育只是一般教學方法,沒有特別.但師生之間感情甚佳!

與小朋友好好享受這六年小學生活才是動力來源.
‹ 上一主題|下一主題