用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無讀德信小學的家長入來傾吓計 ...
樓主: catcatmom
go

有無讀德信小學的家長入來傾吓計 [複製鏈接]

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾

hidemode

我想問係咪每年既學生都會調亂架,唔會讀黎讀去都係同一班一呢??

Hi Catcatmom,

講 o黎聽吓, 睇下幫唔幫到

醒目開學勳章

Dear all,

我個仔去咗5E,係年年都調亂架,我同阿仔研究過,都唔肯定邊班係精英班,唔知有定冇,佢d同學仔就話無分,開家長會時再問

catcatmom,
我兩個仔都係學小提琴咋,你住咁遠,你囝囝咪要好早起身

Dear Hidemode & ALL
我問過D媽咪,佢地話小提琴好難掌握,但鋼琴易學好多,不過買左隻琴,仔仔唔彈就大PAN,係亞仔自己提出要学,唔係我羅尼煎,先借左電子琴比佢,好又話唔同MISS個隻,一直租住先,最近睇左幾琴,我林:B囝唔學,B妹都要學,其實B媽都想學,我细細個就好想學,無奈家窮無錢,又5係,係父母覺得有讀書讀,有飯食就MORE THAN ENOUGH      我细细個,老豆輸錢,輸親都一百蚊上洛,(30YRS 前喎!)    。
所以我有女一定要佢學琴,仔就唔一定比,學5學都得, 但我係音樂白痴,MUD都5識,咪問人羅,E+有幾隻考慮緊,如下既MODEL
TOYAMA2手$16K
YAMAHA U1-G HK$11K 3手
SAMICK 2手 2-5YRS HK$7K
OTTOTEIN 2手 2-5 YRS  HK$6K
WHICH ONE IS GOOD??PLS COMMEND! 
囝囝5:15 AM起身,E+SLEEP 左。    

Hi Catcatmon,

前年周圍去幫囝睇琴,小小愚見,作為参巧:

Toyama - 柏斯代理,國內製造, 16 K 我覺得唔低。
Samick 及 ottotein 未聽過琴行提過。
Yamaha U1 (我唔清楚多咗个 - G 有無分別), 如果U1 可學到 8 級,但通常价錢要 18 - 22 K

考慮香港天汽較潮   , Yamaha 及 Kawai 日本牌子比較適合, 亦較容易轉手 (我用 Kawai) 。但小心買琴, 因琴內部較複雜,我朋友買咗幾个月個琴 key 就打柴!       

Hi 各位,

我返黎報到 !  亞女今日開學,  德信細仔就tomorrow.    

Lunch time後再talk !

Tks,

砂糖
Many Thanks for yr info.
but I am going to buy Kawai, what do you think?

各位TAKSHUN MUN
開學啦!努力+油!

我想問有無一年班既家長係度呀~~~~~

Hi ! catcatmom,

i also bought Kawai cos the sound is more soft and the key is less heavy than Yamaha (i'm not expert but people gave me comment). I was told both was ok and just depended what kind of sound u liked.

努力+油 ah !!!

Hi Toby !

Yes ! any comment u would like to share with me !!!

砂糖

我想問下你仔仔讀邊班呀~~~~
同埋你係咪都係住長沙灣架????

Re: 有無讀德信小學的家長入來傾吓計

Tak Sun School (previously known as Tak Sun Anglo Chinese School) did have brilliant result 30 or 40 years ago.  However, I do not know how is its performance in recent years.

When I was a student of this school 30+ years ago, the morning session was an English primary school whereas the afternoon session was a Chinese school.  I attended the morning session.

I recall the subjects that I studied there, when I was only a pupil, included, among others, Health Education, Geograhpy, and even History (history was taught in P.6).  The History textbook that I used in P.6 was exactly the same book that I used in history subject when I studied Form 1!

Apart from bible and Chinese, which were in Chinese, all subjects in the morning session were taught in English.

There were also westerner teachers (please note that it was 30 or 40 years ago) in the morning session.

It is regretful that the school was changed into a pure Chinese primary school for reason unknown.

Hi Toby,

我們住在新界區,是不是有關校車問題?
我都頭痛,車程時間較長,遲 D 可能會搬出九龍。

唔係校車問題呀~~~
我有野想問你,你仔讀邊班呀????
你pm我啦......

Hi Toby,

my kid is in 1A. So, what's the issue you would like to know ?     

砂糖

你仔A班呀~~~~
咁無野啦.....我仔B班,如果同班就可以互相對下手冊,功課,睇下有無抄少左野咁囉~~~~

咁有無1B既同學仔係度呀?????

Hi Toby 豆, Hidemode 及 catcatmon

放鬆 D, 呀囝星期五返 o黎話要默書,我問佢,佢又話老師未開始教書,聽到我一舊雲,唯有叫佢自已問清楚老師!

反而我覺得奇怪,係學校買咗書但有 D 唔齊,仲未有,但已經好似要用堝 (eng - reading and writing). 明天打電話問吓先 !

Hi Hidemode,

早前見到一個P.6媽咪,佢話係有精英班 (或叫拔尖), 基本功課一樣,但有額外功課做 。

Hi Catcatmon

忘記咗講小提琴,早前囝囝都有興趣,但琴行 d 人話唔好,最好到 8 歲才學,除左太細難掌握,對小朋友身體發展唔太好。

全部都係聽返 o黎,details 未必太清楚,遲 d 八多 d再 post 上 o黎 !   

砂糖

我仔有個kinder同學都係讀A班,佢係時間表度寫左wed要dict.係咪????我諗寫低之後wed要dict.,唔係下星期就要~~但我仔果班就無.....
學校買書果陣係唔齊架,爭幾本架......你仲未去買咩????

Hi Toby,

係呀!係時間表到寫住 dict, 我諗係你所講咁樣!唔該晒

8 月買書o個日已經訂o左,但都o依家到未返,所以明日會打電話 問o下!

有無德信1B班既家長呀~~~~~~

‹ 上一主題|下一主題