用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 低功能自閉症=腦葉酸缺乏症
樓主: Kyle
go

低功能自閉症=腦葉酸缺乏症   [複製鏈接]

請問你囝囝係邊間做腸检查啊?

引用:請問你囝囝係邊間做腸检查啊?

原帖由 張敏軒 於 13-09-06 發表
請問你囝囝係邊間做腸检查啊?
Dr Leung ying kit

請樓主看一看我PM

回復 Kyle 的帖子

我都想買,請問樓主知唔知道呢隻魚油用邊度既魚做架??
自從前年開始我已經唔敢食北太平洋既海產.....
.

隨貧隨富且隨喜,不開口笑是痴人

引用:回復+Kyle+的帖子 我都想買,請問樓主知唔

原帖由 栢樹爸爸 於 13-09-09 發表
回復 Kyle 的帖子

我都想買,請問樓主知唔知道呢隻魚油用邊度既魚做架??
魚油通常來自north Arctic Ocean 不是north Pacific Ocean. Nordic natural 經常做測試,佢地聲名其魚油無detectable 重金屬。

因我不是其sales, 您咁驚,就唔好吔!或改食阿麻籽油。

回覆:au2109 的帖子

唉!我都想知,邊樣食咗進步得快啲。你又講得太少好難俾意見,如而家做咁啲咩治療。

靚太,一般我的建議是由驗食物敏感開始入手,介糖,奶,gluten, 和致敏食物,介除一切垃圾食物,食大量蔬果,常飲芫茜湯來排毒,可以的去針灸和加密集訓練。之後可加魚油、葉酸。

Kyle 發表於 13-9-9 12:30
靚太,一般我的建議是由驗食物敏感開始入手,介糖,奶,gluten, 和致敏食物,介除一切垃圾食物,食大量蔬果 ...

我就算要帶佢去驗都要草錢~因為我地屋企乜錢~草2個月比佢去驗~
旦糸去驗之前我都唸住同佢戒左奶糖味精先~
依家食緊魚油~不過都糸冇進步~
女女4歲語言理解仲糸停留糸1歲之前~依家連坐~吾好~吾準~依D簡單指令都一知半解~
語言淨糸得太空話完全冇意思既發音~
有時見到佢4歲一個字都吾識講同理解真糸好沮喪~
*依家日日番緊S位全日再加每星期一次言語治療~

咁介奶同試咗葉酸先,好可能有腦葉酸吸收問題。同一時間儲錢驗食物敏感。重金屬應該係一個問題,換走家居可疑物品,和加濾水先。

Kyle 發表於 13-9-10 00:56
咁介奶同試咗葉酸先,好可能有腦葉酸吸收問題。同一時間儲錢驗食物敏感。重金屬應該係一個問題,換走家居可 ...
葉酸可以糸邊到買?我有唸過比乙醯肉鹼同蘋果果膠佢試下~
iherb又吾識睇佢D英文產品資料~

回覆:低功能自閉症=腦葉酸缺乏症

引用:想知道有無人聽過呢間全面性腦效能分析以腦

引用:Quote:Kyle+發表於+13-9-10+00:56+咁介奶同

原帖由 au2109 於 13-09-10 發表
葉酸可以糸邊到買?我有唸過比乙醯肉鹼同蘋果果膠佢試下~
iherb又吾識睇佢D英文產品資料~
...
顧X培嗰啲

回覆:why-me 的帖子

Iherb:
Thorne research 5mthf 1mg
Now apple pectin
Now Acetyle L carnitine.

唔好去顧小培呀!見到顧小培我會彈出嚟!可能前世同佢有愁。

引用:Iherb: Thorne+research+5mthf+1mg Now+app

原帖由 Kyle 於 13-09-19 發表
Iherb:
Thorne research 5mthf 1mg
Now apple pectin
仇先啱!

回覆:eerr 的帖子

生物療法用好多西藥,呢樣我有保留,西藥某程度係毒藥,短時間食可接受,但Dan doctor 常要人長時間食就唔多好,對肝腎負荷好大。

另外Supplement 大量長期食對身體有無反效果呢?係藥廠既招數還是有必須呢都要清醒地不時問下自己。

引用:生物療法用好多西藥,呢樣我有保留,西藥某

引用:Quote:原帖由+Kyle+於+13-09-19+發表生物療

原帖由 eerr 於 13-09-19 發表
我仔之前評自閉,而家似ADHD多啲,fatjaimama  post嘅資料有提到有人排毒療程之後過渡為ADHD,唔知咩原因? ...
唔知你講邊個fatjaimama. 但有聽過會過渡為ADHD. 原因應該係排完毒後,依然鉛高,鉛比水銀容易從環境吸入。ADHD =中鉛毒,autism = 中水銀,鉛毒。

以前醫生要我攪低仔的血鉛水平,仔一向1.9 unit. 攪完廚房啲用具,濾水後就低番去到1.1 unit. 醫生話高過1.4 表示從環境吸回來的太高,是ADHD 主兇。

引用:Quote:原帖由+eerr+於+13-09-19+發表我仔之

回覆:eerr 的帖子

應該無人叫fatjaimama.

‹ 上一主題|下一主題