用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 旅港開平商會學校 旅港開平商會小學 Part II
樓主: agneshwh
go

旅港開平商會小學 Part II [複製鏈接]

原文章由 Kittymummy 於 08-3-5 15:44 發表
15-30mins 有鬼用咩! 過兩日都唔記得晒啦! maths 我都無睇佢, 睇黎都無用, exam文字體咪一樣錯晒! 呢d真係要等佢開腦先得! 無得教! 中文dict我分step同佢溫, 通常默之前幾日已經開始叫佢寫生字 (eg: 星期四默一,二課 ...

kittymummy,
你會唔會全課課文中抽生字比佢默, or 只溫老師叫寫嗰d 生字呀?
明天又要中默, thomas 第6課都未溫過...如果要計考試分, 佢中英都衰晒.

哎呀! 我都係抽生字比佢咋, 咁鬼多!
thomas唔怕啦, 佢自己有分數, 總之exam無甩拖就得啦! 我話佢精到死, 明知平時默書唔計分就真, hehe !

原文章由 2fungs 於 08-3-5 18:48 發表

kittymummy,
你會唔會全課課文中抽生字比佢默, or 只溫老師叫寫嗰d 生字呀?
明天又要中默, thomas 第6課都未溫過...如果要計考試分, 佢中英都衰晒.

原文章由 Kittymummy 於 08-3-5 20:30 發表
哎呀! 我都係抽生字比佢咋, 咁鬼多!
thomas唔怕啦, 佢自己有分數, 總之exam無甩拖就得啦! 我話佢精到死, 明知平時默書唔計分就真, hehe !

死啦! 老板叫左個二世祖返來公司跟野, 向住我坐,
阻住我上網, 點算?
希望佢快d 醒覺, 反去讀書就好lu...
以後返工日子點過呢.....?

kittymummy,
你而家仲係唔係比kitty自已做功課, 你對過做齊就算呀?
會唔會同佢對埋d 功課架?
如果唔對, 會唔會勁錯返來?

係呀!都係kitty自己做功課, 我只係睇比有無做齊就算呀. 常識功課會比較錯多d, 工作紙有時會丙. 咪等佢自己慢慢改正, 我廢事佢依賴左我, 變左好似我次次同佢做功課咁!

原文章由 2fungs 於 08-3-6 18:53 發表

kittymummy,
你而家仲係唔係比kitty自已做功課, 你對過做齊就算呀?
會唔會同佢 ...

原文章由 Kittymummy 於 08-3-6 21:23 發表
係呀!都係kitty自己做功課, 我只係睇比有無做齊就算呀. 常識功課會比較錯多d, 工作紙有時會丙. 咪等佢自己慢慢改正, 我廢事佢依賴左我, 變左好似我次次同佢做功課咁!

...

如果我唔同THOMAS 同功課, 佢d 中/英字又醜又錯得多, 數又計錯晒, 積埋好多要改正, 我唔想比老師覺得我唔理個仔, 佢地都叫我多d 跟佢d野.

kittymummy,如果kitty d 功課錯得多,  你怕唔怕比老師唔好印象?

過多10日又放長假..., 放完好快又test.

咁kitty寫字(中/英)都無嘜大問題....
咁我又唔怕留唔好印象, 無交功課就話....
另外我有野想問下你意見, pls check pm, tks.

原文章由 2fungs 於 08-3-7 19:17 發表

如果我唔同THOMAS 同功課, 佢d 中/英字又醜又錯得多, 數又計錯晒, 積埋好多要改正, 我唔想比老師覺得我唔理個仔, 佢地都叫我多d 跟佢d野.

kittymummy,如果kitty d 功課錯得多,  你怕唔怕比老師唔好印象?

過多10 ...

kittymummy,

請問今個星期四要否中默?

THOMAS 同我講而家有D鍾意 普通話 喇!
有時會問我D字普通話點講o忝!

kittymummy & 各位响度的mami,
如果搵到鬼佬教英文, $300/hr, 值唔值呀? (1 hr / week = $1200)
係未perfer 大d 先呢?
(雖然我冇$$....., 但想聽下大家意見 )

唔知要唔要呀! 等我今晚問下kitty先....
$300/hr 唔駛, 尖沙咀只係$200. 如有興趣, 你pm我啦!

原文章由 2fungs 於 08-3-11 13:44 發表
kittymummy,

請問今個星期四要否中默?

THOMAS 同我講而家有D鍾意 普通話 喇!
有時會問我D字普通話點講o忝!

kittymummy & 各位响度的mami,
如果搵到鬼佬教英文, $300/hr, 值唔值呀? (1 hr / week = $1200 ...

原文章由 Kittymummy 於 08-3-11 15:40 發表
唔知要唔要呀! 等我今晚問下kitty先....
$300/hr 唔駛, 尖沙咀只係$200. 如有興趣, 你pm我啦!

私人上門喎!

咁就要呀!係唔係老外先?

原文章由 2fungs 於 08-3-11 17:05 發表

私人上門喎!

2fungs, 中默.. fm wk6 ~ wk18:

wk 6 :1~3,5,6,8 生字 + 課外讀默
wk 8 : 第一冊詞 + 第10課1~3段
wk14: 第14課詞語 + 17課課文
wk16: 第18,19課詞語 + 背默18課 + [金] 字部的字
wk17: 第21,22課詞語, 21課課文2~3段
wk18: 第2冊詞語, 23課課文

原文章由 Kittymummy 於 08-3-12 17:14 發表
2fungs, 中默.. fm wk6 ~ wk18:

wk 6 :1~3,5,6,8 生字 + 課外讀默
wk 8 : 第一冊詞 + 第10課1~3段
wk14: 第14課詞語 + 17課課文
wk16: 第18,19課詞語 + 背默18課 + [金] 字部的字
wk17: 第21,22課詞語, 21課課文2~3 ...

唔該晒!

有冇收到學校通知取功課?

尋日我去左見校長呀.......

有呀! 明天拎功課!
校長搵你做嘜呀?

原文章由 2fungs 於 08-3-13 15:49 發表

唔該晒!

有冇收到學校通知取功課?

尋日我去左見校長呀.......

各位,

小兒在校成績不錯,想下學年插三年班, 已往開平考試, 但他卻說試卷很深, 尤其是數學.  請問各位此校課程是否比其他小學教得快? 例如數學是否教快半年呢?  多謝賜教..

各位媽咪:

請問知不知道開中每年收幾多開平小學既學生架? 要逹到甚麼要求呢?

hi queeniengyy,

1. 要呀, 不過你地可以帶水壺, 返到學校先入水.
2. 供應商會比餐具同餐墊你地. 餐具日日要帶返屋企洗, 而餐墊可以放係學校.
3. 有呀.
4. 學校話唔可以over $ 5.

原文章由 queeniengyy 於 08-6-22 11:49 發表
Hi, 你哋好, 我囝囝今年會入開平讀, 有啲野想請教:
1. 係咪要帶水返學嫁?
2. 食飯洗唔洗帶餐墊同餐具嫁?
3. 你哋有冇比零食佢哋帶返學呢?
4. 有冇比錢佢地返學買野食嫁?
唔好意思, 咁多問題! ...

我又唔覺好深喎 ! 反而佢學校d 中文比較深同埋要求高左d...

原文章由 CCheng 於 08-6-24 13:55 發表
各位,

小兒在校成績不錯,想下學年插三年班, 已往開平考試, 但他卻說試卷很深, 尤其是數學.  請問各位此校課程是否比其他小學教得快? 例如數學是否教快半年呢?  多謝賜教.. ...

據我所知, 全級20內, 有機會去開中interview. 我睇左幾年佢收大約15人左右 (其他可能覺得太遠or choose 比開平更好的中學).

原文章由 doristse305 於 08-6-24 22:48 發表
各位媽咪:

請問知不知道開中每年收幾多開平小學既學生架? 要逹到甚麼要求呢?

‹ 上一主題|下一主題