用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Margaret's Co-Educational Secondary and Primary S ...
樓主: d2343130
go

St Margaret's Co-Educational Secondary and Primary School [複製鏈接]

tungtungma,
咁如果沙呂係一定得既,我都會揀沙呂,因為兩個細路始終都係$$$$問題!我自己就覺得,讀沙呂唔得至多再轉!
不過都要睇桐桐本身既性格!最緊要你了唔了解佢先?
瑤瑤成日俾老師話佢上課唔專心,如果佢讀津校,我好相信自己&個女都會好辛苦!
坦白講,我在英中做野,我d同事都勁唔buy呢類學校,佢地成日都覺得學生一定要讀,讀,讀!咁你自己點諗? 我自己要既係一個樂觀有自信,能面對問題,同我可以做朋友的女兒!

bb喊啦,遲d再傾!

sara,

tungtung都係適合活動教學果D, E+同佢做功課溫書, 都好傷感情下, 所以我先諗SM, 但又怕太開心, 佢又會更加lazy

原文章由 sara 於 07-10-30 19:31 硐表
tungtungma,
咁如果沙呂係一定得既,我都會揀沙呂,因為兩個細路始終都係$$$$問題!我自己就覺得,讀沙呂唔得至多再轉!
瑤瑤成日俾老師話佢上課唔專心,如果佢讀津校,我 ...

[quote]原文章由 himom 於 07-10-29 10:16 硐表

Himon,

Did you daughter had a lot of homework in P.5

朋友有2個女 (e加兩個女都中學大學) 大個派得唔好,去左九龍塘一個私校讀, 細個女抽到沙呂,佢當時經濟不太好, 細女比佢讀沙呂.

甘我好"8"地問兩間小學,邊間好? 佢第一句就話沙呂同果間私校無得比.佢話當時係無錢, 而個個親戚朋友都話"沙呂"好,又係名校,無理由放棄.

傾到最後佢都補充 "其實沙呂都好好.........但e+係兩間作比較"
佢say沙呂個校長好想將間學校搞到好出位, o林左好多idea出來, 但係d老師就跟唔到佢既步伐,(好多老師當係打份工,唔會同你o甘博!) 就走吓一個走吓一個. 所以我會將私->直-> 津 甘樣排.

就算入到名津喇沙,紅磚仔....如果讀唔上, 搵補習老師都貴過人幾倍=交左好多學費.  

原文章由 sara 於 07-10-30 19:31 硐表
tungtungma,
瑤瑤成日俾老師話佢上課唔專心,如果佢讀津校,我 ...

好同意, 我朋友個囡囡讀德望, 比完學費再加補習費真係令佢失哂預算, 而且仲大人同細佬都讀得好辛苦, 佢話晚晚幫囡囡查字典都查到手軟, 唔補習就唔駛旨意上得返中學.  所以揀學校真係要量力而為, 別人眼中既好學校, 都要親身了解多d, 睇吓應唔應付到先好決定.

原文章由 catcatmom 於 07-10-31 16:45 硐表
朋友有2個女 (e加兩個女都中學大學) 大個派得唔好,去左九龍塘一個私校讀, 細個女抽到沙呂,佢當時經濟不太好, 細女比佢讀沙呂.

甘我好"8"地問兩間小學,邊間好? 佢第一句就話沙呂同果間私校無得比.佢話當時係無錢, 而 ...

原文章由 G-Ma 於 07-10-31 18:38 硐表
好同意, 我朋友個囡囡讀德望, 比完學費再加補習費真係令佢失哂預算, 而且仲大人同細佬都讀得好辛苦, 佢話晚晚幫囡囡查字典都查到手軟, 唔補習就唔駛旨意上得返中學.  所以揀學校真係要量力而為, 別人眼中既好學校,  ...

剛才接個仔校車,個個家長報了男拔,問我點解唔報?一來我喜愛男女校,一向沒有想過個仔入男校,二來我倆公婆自問沒信心跟到,到時個仔又辛苦,我倆又壓力大(金錢上---補習費 和精神上)
那位家長話自已教不到,因學歷低,若入到先算。但我想這不是太麻木追名校嗎?
請問英華小學,SM隔離,是很好的學校嗎?最近很多人講?--又是名校!它明年轉直資,中文小學?

G-ma,
Other forum  有家長說 that SM primary is band one now!
並且是校長親自講的,真的嗎?
請問SM在下年取消中一中央派位?

英華小學今年轉直資, 呢間一向係名校, 好似係英文小學, 勁難考

原文章由 Irisl@m 於 07-10-31 19:16 硐表

請問英華小學,SM隔離,是很好的學校嗎?最近很多人講?--又是名校!它明年轉直資,中文小學?

原文章由 tungtungma814 於 07-10-31 21:05 硐表
英華小學今年轉直資, 呢間一向係名校, 好似係英文小學, 勁難考

我識人個仔可2nd interview,身邊人都不信,因個小朋友很沒家教的!是是傳統小學?同男拔同級?

原文章由 tungtungma814 於 07-10-31 21:05 硐表

決定未呀!SM註冊幾時deadline?我估你很煩惱

This is not a English primary school.

咁又唔識呀, 以前係傳統小學, 明年轉直資唔知, 人地話男拔1st choice, 英華係2nd choice

未決定呀, 6號deadline 點算呀 我仲問緊周邊朋友意見

原文章由 Irisl@m 於 07-10-31 21:16 硐表

我識人個仔可2nd interview,身邊人都不信,因個小朋友很沒家教的!是是傳統小學?同男拔同級?

原文章由 Irisl@m 於 07-10-31 19:42 硐表
G-ma,
Other forum  有家長說 that SM primary is band one now!
並且是校長親自講的,真的嗎?
請問SM在下年取消中一中央派位?

How come there is banding for primary school?  Bandings are only assigned to P.6 students when they are allocated to secondary schools and only secondary schools will have banding depending on the % of students of different bandings accepted.  This is a well-known fact.

原文章由 gordon 於 07-10-31 21:32 硐表
This is not a English primary school.

剛看過英華小學WEBSITE,見TIME-TABLE看應是中小!THANKS!
我記得你小朋友已註冊SM!有沒有等近其他SCHOOL RESULT

We'll see the school result for this week's interview. the only school that may able to change our mind from St. Margaret's.

what's about u?

原文章由 Irisl@m 於 07-10-31 21:44 硐表

剛看過英華小學WEBSITE,見TIME-TABLE看應是中小!THANKS!
我記得你小朋友已註冊SM!有沒有等近其他SCHOOL RESULT

原文章由 gordon 於 07-10-31 22:51 硐表
We'll see the school result for this week's interview. the only school that may able to change our mind from St. Margaret's.

what's about u?

Which school?

SFA. this is a catholic school

原文章由 Irisl@m 於 07-10-31 23:38 硐表

Which school?

原文章由 gordon 於 07-11-1 00:30 硐表
SFA. this is a catholic school

TSL no 2nd interview! 我想入SM必然選擇!因英小is my
favourite

SFA全名勁,但我知讀得很辛苦。我有一親戚個女和2個朋友的小朋友在SFA讀都很吃力,最後都轉校!我估你小朋友一定好叻才會報
SFA

Don't feel sad even your child didn't make it for the 2nd in of TSL. My husband and I think that the teacher's English 發音 is very poor, very local. St. Margaret's has a better environment for learning English. So, don't doubt your decision.

My son is not very smart but he is just willing to learn and ask. and of course, we are catholic, that's why we apply this school. Actually, I am not really confident to follow his homeworks, projects and activities at school if he studies in SFA. Having informed that life is not that easy in SFA.

原文章由 Irisl@m 於 07-11-1 00:49 硐表

TSL no 2nd interview! 我想入SM必然選擇!因英小is my
favourite

SFA全名勁,但我知讀得很辛苦。我有一親戚個女和2個朋友的小朋友在SFA讀都很吃力,最後都轉校!我估你小朋友一定好叻才會報
SFA ...

原文章由 gordon 於 07-11-1 01:45 硐表
Don't feel sad even your child didn't make it for the 2nd in of TSL. My husband and I think that the teacher's English 發音 is very poor, very local. St. Margaret's has a better environment for learni ...

Gondon,
可能小朋友常常說不想讀TSL,及daddy較喜愛SM,因他 also feel that  TSL's teacher English 發音 not good!In fact,因TSL 好近屋企,我好喜歡,但 no chance for 2nd interview無計啦
我明天同個仔講入不到TSL, must say :YEH!
‹ 上一主題|下一主題