用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 發展遲緩B媽媽(part 1)
樓主: weiwai
go

發展遲緩B媽媽(part 1) [複製鏈接]

請各位幫幫手, 我依家要搵外傭湊BB, BB雖然10個月, 但只有4個月體能咋!!

如果請工人, 菲 、泰 定 印 好呢??
有咩要注意呢?? 唔知點算好!!

Ioi624 & annanna
多謝你們的意見及分享, 知道何文田楊震做得不錯, 我都有d安慰!!
我一定會monitor 住係唔係每日有30分鐘training!! 如果冇, 我又會發揮我投訴既本能.

annanna
我都係住黃埔的, 不過, 就冇老人家幫人拉, 所以都係會叫工人坐17號去帶囝囝返學, 坐shuttle bus 放學, 坐shuttle 係因為可以door to door!! 而且唔洗$$, haha!
你有冇報任永賢? 佢地既I 位都不錯, 本來我小朋友報左佢地既n1仲已經收左, 不過,因為有I 位, 所以我就放棄了.

Atty
你自己多唔多時間take care bb??
如果係我, 我會請菲菲, 最好係菲菲有小朋友, 仲要係佢本身自己最少有2個小朋友, 而且佢既小朋友最好係under 10 years, 本能上會係多d母愛, 而且要佢地之前都有take care 過bb. 仲有係菲菲最好本身有護士or 教師既學曆, 當然, 搵工人唔係你想有就有. 九成係講彩數!

我剛剛新請的工人走左路, 新請既會下星期到, 佢係本地完約, 希望一切ok.

另外, 你bb 只有4個月體能? 你有冇安排一d PT and OT 比佢??

聽人講,任永賢唔多好喎~ 可能佢地i 位好,不過普通位就麻麻啦... 協康個姑娘話,有個小朋友讀任永賢+e位,成日投訴小朋友唔ok,由全日,變左番半日,半日又話唔ok,變成1日番1,2個鐘,好似想迫你走,不過差在未出到聲咋....
我老公唔多鐘意佢個地點,太近發電站,影響健康喎~

循道放學真係有shuttle bus去黃埔?o係邊度落車o架?上次見完校長,有少少印象,不過唔sure,你可唔可以話我知呀?thanks~

原帖由 kennistong 於 08-12-2 10:32 發表
多謝你們的意見及分享, 知道何文田楊震做得不錯, 我都有d安慰!!
我一定會monitor 住係唔係每日有30分鐘training!! 如果冇, 我又會發揮我投訴既本能.

annanna
我都係住黃埔的, 不過, 就冇老人家幫 ...

kennistong,
想八卦下點解你住黃埔會坐17號巴士o既?我打算叫麻麻帶阿仔坐7b 咋....

原帖由 kennistong 於 08-12-2 10:32 發表

annanna
我都係住黃埔的, 不過, 就冇老人家幫 ...

Annaanna

任永賢係我之前請左一個私人既導師回家教囝囝時佢recommend 比我既, 不過, 可能係一年之前既事. 我都有d擔心, 因為佢地又轉了校長.
我就住係發電站附近 haha!!!

有. 即係平時黃埔去何文田, 土瓜灣果d,係去何文田的一間, 係返黃埔之前果個站到, 係何文田村果個站 (即係蔡公譜中學轉灣之后果站).

你係唔係都排左呢間既I 位? 普通位你有冇排到, 上次我同校長講起, 佢地都有d讀緊normal 位既學生, 都有d 有發展慢左, 佢地都有叫心理學家去評估, 仲幫佢地排緊I 位, 我估如果I 位老師有時間, 其實佢地都會照顧下d normal 位而有需要既學生 (我估咋, 唔sure)

你是不是通過cac的社工去排i位,or 係叫地區社工排I 位?? 如果你係地區社工排, 我估同我果一樣!!

我唔係排i位,係打算出年轉e位,所以要搵間包容性大d,有愛心o既幼稚園囉﹗
哦... 你講o既shuttle bus係黃埔新天地果架?我記得之前校長講過學校有shuttle bus呀.... 可能我記錯啦..... 因為我係9月頭見校長,話佢知黎陣1月評估,想轉e位,所以佢口頭講左收阿仔,不過叫我confirm晒d 野先再call 佢,所以連學校我都未參觀過,只係o係校長室傾左半個鐘左右咋....

原帖由 kennistong 於 08-12-2 14:40 發表
Annaanna

任永賢係我之前請左一個私人既導師回家教囝囝時佢recommend 比我既, 不過, 可能係一年之前既事. 我都有d擔心, 因為佢地又轉了校長.
我就住係發電站附近 haha!!!

有. 即係平時黃埔去何文田, 土瓜灣果d,係 ...

annaanna
我想問你, 係s位suggest 你轉出去, 定係你自己想轉出去呀?

哈哈哈,當然唔係s位suggest我轉啦﹗只係我同醫務社工反映完阿仔間s位,我主動提出轉e 位,所以要排期評估完先知結果﹗

原帖由 cecilau 於 08-12-2 15:03 發表
annaanna
我想問你, 係s位suggest 你轉出去, 定係你自己想轉出去呀?

Annaanna
係呀, 係黃埔新天地果架!!

你小朋友有幾大, 其實照你甘講+上我之前去見過, 佢地真係包容性大d, 你依家係唔係已在s位or 有其他政府的服務??

因為如果依家既policy, 有左I 位之后, 就冇了e位. 如果你小朋友唔係有學返緊, 你可以比佢去試下讀, 等佢習慣下.

仲有係, e位真係好難排的, 特別係九龍城區!!

annaanna

我估我同你既小朋友係一樣大!

我個仔排到s 位之前, 都排到e位呀. 不過e位的服務好煩的. 可能好多時都要同幼稚園請假呀. 仲要搵人帶出帶入, 都幾辛苦的.

不過你咁唔滿意而家個仔間學校, 咁就真係無計啦.

原帖由 annaanna 於 08-12-2 16:10 發表
哈哈哈,當然唔係s位suggest我轉啦﹗只係我同醫務社工反映完阿仔間s位,我主動提出轉e 位,所以要排期評估完先知結果﹗

我小朋友下個月就3歲半喇,所以09年9月入讀k1喇,雖然遲左1年,不過都係想佢打好基礎先上囉﹗
佢依家讀緊s 位o架,社工話,如果評估完適合轉e位,可以用番之前個日子排,我個排期日子係07年,所以如果轉得,黎陣o既開學日子一定有我份囉﹗

原帖由 kennistong 於 08-12-2 16:19 發表
Annaanna
係呀, 係黃埔新天地果架!!

你小朋友有幾大, 其實照你甘講+上我之前去見過, 佢地真係包容性大d, 你依家係唔係已在s位or 有其他政府的服務??

因為如果依家既policy, 有左I 位之后, 就冇了e位. 如果你小朋友 ...

Annaanna
你小朋友大過我的1.5 years, 我都覺得基礎好d先上會比較好!! 我都會看看他的情況, 如果留在i位比較好, 我會比佢讀多一年K1, 不過, 上次同校長講起, 佢recommend 重讀n1.

kennistong

唔好意思.,咁遲先覆,我點解唔要個位,係個老師態度好有問題,佢心態係停留係幾十年代咁.我地係來乞佢0的服務咁,我個仔其實只係言語上問題,好似總之要取她服務的,佢就標籤係好有問題咁,最攪笑係佢班房有一個波,我個仔轉左一至兩個圈,佢就即刻話我個仔係自閉,但我心知係評估中,醫生同埋言語治療師話佢唔會係自閉,我再問呢位老師,佢話,你地0的家長,係唔會知,係保密的,又不斷吹噓自己點掂,臨走我再問,佢都係咁講

我寫信去問下社工,即回覆話冇呢0的咁0既事,我對呢位老師巳沒有信心,所以唔要個位

may123

呢d 係我最擔心既地方, 我有問過社工, 如果我覺得兼收老師既能力有問題, 可唔可以complaint or 點反映. 當然, 官官相護既情形下, 佢就冇正面回應我, 只係同我講, 同學校反映.

不過, 又咁講, 我有問過評估既醫生, 太細既小朋友係好難去評估有冇自閉,醫生講過, 要小心d, 多d 觀察佢, 可能會有機會都唔出奇既。
當然, 我地要信任醫生既意見.

我覺得同社署投訴係絕對冇用囉﹗因為之前我同醫務社工講我o既不滿,佢比左個專接投訴部門o既電話我,打到去,又係果d 老x忽.....唉,講完又係咁,佢仲維護學校添.... 真係頂佢唔順﹗

请容我加入la。
我女儿刚满3岁,儿童脑神经科医生评估她有75%的发展迟缓。她10个月大时有严重的抽筋,当时在急症室里的医生花了很长的时间才找到方法静止她的抽经。 在医院照过MRI后,儿童脑神经科医生说她是与生俱来個右腦"生得唔靘"-不正常,Polymicrogyria (右脑多处有过细密的皱纹foldings)
这解釋了她抽经的起因。左右脑要沟通时有障外,引起了抽经。
她从前在我肚里时很乖,很静,极少的动。一出生就是全身软软的。她所有的baby reflex 都是好好的。就是渐渐的两大腿不往上提,抱着她时也不撑腿。花很多时间睡觉,很少有精神玩。
现在还不能自己坐,不能翻身,两大腿依然不能自己往上提起,莫讲说是爬了。
我家什么办法都使过,也不断的帮她发展。PT,OT,ST, 针疚,... you name it..她就是有她自己的速度发展。她的右手最能干,可以拿某些玩具放进口里咬上一小时以上是普通事。l两腿可以伸直。右边全身和手足较左边身和手足活动能力较大。
医生为她开了个伤残证。 我们早已接受了。
我们继续努力!

ndw,
你要加油呀. 訓練係唔停得, 亦唔可能期望做幾次會跟得番晒, 最緊要係樣樣都要有進步~~

kennistong & 其他媽媽,
尋日我去左上協康會搞關於感覺統合既talk, 只係短短2個半鐘... 我對阿女既情況同佢做緊既訓練有多左了解.

加上見到個講座入面有好多其他家長都面對著小朋友既不同問題, 我更加覺得原來我唔係孤軍作戰.

聽完你地講入學既野, 我都有最壞既打算... 因為我住新界西, D e位同s位都好多人排又冇人放棄咁... 亦唔多學校選擇, 所以都有少少好似無了期咁等..... 不過, 同老公商量過, 最worse既case係等阿女識行之後帶佢去報附近既N1先... 如果唔係, 分分鐘佢5-6歲都未入學....不過無論有冇e/ s位, 我都唔會輕易放棄依家佢既私人PT/ ST同OT既訓練. 頭6年係小朋友既黃金期, 係最大潛力不斷發展既時間.

原帖由 annaanna 於 08-12-5 12:59 發表
我覺得同社署投訴係絕對冇用囉﹗因為之前我同醫務社工講我o既不滿,佢比左個專接投訴部門o既電話我,打到去,又係果d 老x忽.....唉,講完又係咁,佢仲維護學校添.... 真係頂佢唔順﹗ ...

白紙點字會好一些
‹ 上一主題|下一主題