用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情 ...
樓主: 臻媽
go

NET12/14/16 選小集中討論區(2010年9月入讀小一)*入學情報站* [複製鏈接]

其實這世界有太多變數,不要太擔心吧!只要盡了力就好!

做得"好", 向前望.  每位家長都希望幫小朋友鋪條好路, 待他有一個較好的環境成長. 大家努力呀!

原帖由 angelsecond88 於 09-12-1 15:38 發表

我係擔心幫個仔決定錯誤,影響佢一生.不過我唔會後悔,因為已經冇得返轉頭喇
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

原帖由 bbmm-mom 於 09-12-1 16:01 發表
其實這世界有太多變數,不要太擔心吧!只要盡了力就好!

真係太多變數, 柴米收左都未開心完
就收到消息馮校長做到 2 月唔做
都唔知轉個咩校長, 擔心

大家好,我想加入你們一起討論可以嗎?其實我一直都有留意你們的消息,因爲前段時間比較忙沒有發表留言。
我個仔仔都系今年報小學,ROUND 1報佐培喬不過失敗佐,唯有寄望大抽獎了。唔知你們對大抽獎的排位有什麽見解呢?

醒目開學勳章

依過往幾年的情況, round 2 甲1&乙1都放培僑 (小西灣) , 中籤機會幾乎全中, 但年年對手入表情況唔同, 你照放甲一&乙一吧....

另我個人意見(只作參考), 如想穩陣d, 乙2&乙3(net 16)放次熱之好學校--如 愛秩序灣官小 / 救世軍(中原慈善基金)/明德...會好d吧, 咁排位中首3志願的機會較大吧!!

原帖由 Ivy-Cheung 於 09-12-2 10:49 發表
大家好,我想加入你們一起討論可以嗎?其實我一直都有留意你們的消息,因爲前段時間比較忙沒有發表留言。
我個仔仔都系今年報小學,ROUND 1報佐培喬不過失敗佐,唯有寄望大抽獎了。唔知你們對大抽獎的排位有什麽見解呢? ...

原帖由 臻媽 於 09-11-29 01:38 發表
只係有D人唔作實地考察/深入了解, 盲目追捧名校(當區...甚至跨區), 而一D有心有力的學校就唔放在眼內吧!!! 我個人來說, NET 16 我很喜歡培僑呀, 所以同學仔有幸ROUND 1 以15分入到我都很開心, 此校15分都唔係必入,  ...

臻媽,
多謝你的分析, 第二輪我會繼續的.
你12網喎, d 同學仔咪跨區讀培僑囉.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 Ivy-Cheung 於 09-12-2 10:49 發表
我個仔仔都系今年報小學,ROUND 1報佐培喬不過失敗佐,唯有寄望大抽獎了。唔知你們對大抽獎的排位有什麽見解呢? ...

我15分亦係派唔到培僑, 你幾多分呀?

仔仔同班有2位同學仔都被培僑取錄(手持15分).  每年家長部署不同, 以前較易入的小學, 今年好似難咗好多   

[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]

回覆 27# 臻媽 的文章

醒目開學勳章

^-^ 仔仔學校喺北角, 所以net 12/14/16...甚至觀塘都有呀!!!

原帖由 kikiboy 於 09-12-2 13:53 發表

臻媽,
多謝你的分析, 第二輪我會繼續的.
你12網喎, d 同學仔咪跨區讀培僑囉.

醒目開學勳章

12/12/09 下午 東華三院李賜豪有小一講座, 我都計劃去睇睇, 你都不防去去!!!

原帖由 CLEANLO 於 09-12-2 17:13 發表
我是18網的,本來不作跨區打算的. 但湊開囝囝的姨姨明年唔可以再湊了, 故我打算第二輪在甲部試下幫囝囝選灣仔區學校,如果成功,  那麼我便可以返工放工時順道接送, 那便不用再請人了.
我知太熱門的學校我一定唔得, 所 ...

我都收到風....仲好似因為..... 未能確實....好似好大單...

原帖由 EMT 於 09-12-2 10:07 發表

真係太多變數, 柴米收左都未開心完
就收到消息馮校長做到 2 月唔做
都唔知轉個咩校長, 擔心

原帖由 edf 於 09-12-2 22:51 發表
我都收到風....仲好似因為..... 未能確實....好似好大單...

發生咩事呀? 欲言又止嘅.

請問是甚麽大單嘢呀?我亞仔都有舊同學因喜歡馮校長至揀這校的!

總之校長會走, 至於原因恕我不能說, 因涉及只是我聽到的消息, 也涉及他操守, 在未經證實是之前, 我不想攻擊他,大家可考慮的是, 若轉校長, 大家是否仍喜歡該校呢?

原帖由 edf 於 09-12-3 09:42 發表
總之校長會走, 至於原因恕我不能說, 因涉及只是我聽到的消息, 也涉及他操守, 在未經證實是之前, 我不想攻擊他,大家可考慮的是, 若轉校長, 大家是否仍喜歡該校呢? ...

知唔知由邊位接任 ?
轉左都唔知是禍是福
唯有多祈禱

總之校長會走, 至於原因恕我不能說, 因涉及只是我聽到的消息, 也涉及他操守, 在未經證實是之前, 我不想攻擊他,大家可考慮的是, 若轉校長, 大家是否仍喜歡該校呢? ...

你啱嘅, 未證實嘅嘢真係唔好亂講, 對當事人好唔公平. (雖然我小朋友唔會讀呢間學校)

雖然仔仔並不是被柴米取錄. 但你做得對的, 對整件事情未完全了解及來龍去脈, 不便公開, 對校長本人是公平一點.

臻媽:
THX! 第二輪我一定會再揀培橋,甲部我只會填甲1,甲2、3不打算填了。能被我抽中當然好啦,聽講明德今年都好多人揀(不過他不是我心頭好,我無諗過揀佢)。其實我自己心目中的有想法的,唔知你有咩意見,我見你好似做過好多資料搜集的,第二輪我打算咁樣排法
1、甲1:培橋
2、乙1:培橋
3、乙2:救世軍韋理夫人
4、乙3:勵志會梁李秀娛
5、乙4:救世軍中原慈善基金
唔知咁樣會唔會太冒險,去年我個朋友將中原慈善基金放第七都入到,但系今年好似多佐人報。

原帖由 臻媽 於 09-12-2 12:18 發表
依過往幾年的情況, round 2 甲1&乙1都放培僑 (小西灣) , 中籤機會幾乎全中, 但年年對手入表情況唔同, 你照放甲一&乙一吧....

另我個人意見(只作參考), 如想穩陣d, 乙2&乙3(net 16)放次熱之好學校--如 愛秩序灣官小  ...

我都系得15分,乜培橋唔系冇宗教的嗎?想問下你知唔知培橋今年第一輪一共有幾多少報?我淨系知道過100個。

原帖由 kikiboy 於 09-12-2 13:55 發表

我15分亦係派唔到培僑, 你幾多分呀?
‹ 上一主題|下一主題