用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 <<Part 36>> 之送舊迎新新氣象 ! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經 <<Part 36>> 之送舊迎新新氣象 ! [複製鏈接]

原帖由 正46 於 10-2-14 22:47 發表
SF,

大女同學由澳門帶來了新萄京蘿蔔糕, 都不錯, 落足料..

46,
澳門新萄京蘿蔔糕>>>>>嘩, 未食過喎, 係咪同港式蘿蔔糕差唔多 ?
澳門過年氣氛係咪同香港差唔多 ?

VV,

個細女成日要人陪佢打麻雀, 依0家同兩個姑姐同埋老婆打, 我就同大女一個上網, 一個打機.

原帖由 vivi_vivi 於 10-2-14 22:40 發表
46,

咁夜仲上嚟, 係咪唔駛返工好悶呢
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

2b,

所以您屋企人咪好幸福囉, 每年都食到您親身整既無味精蘿蔔糕
不過我都係慣左食home made ge 糕點, 食街外果d, 可能其他人真係覺得好好味, 但我始終都係like 食home 果D.....

原帖由 2bzmummy 於 10-2-14 22:53 發表

出便買既多數好味,今朝 HB 先講,起碼落足味(精)

太后,

你有冇睇尋日有線新聞呀, 有緣0既, 就算分開幾耐都會重聚0既...

原帖由 2bzmummy 於 10-2-14 22:49 發表

stitchfriends

點解您知道阿偉哥有 50 既 ?我未聽過 Betty 講喎 同埋 Betty 都無話企 99 果邊喎,我覺得做後輩既,邊度有得咁講架,始終都係父母 ...
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

原帖由 vivi_vivi 於 10-2-14 22:55 發表
46,

講起食糕, 我今日同老媽老爸拜年, 都食左好多糕點, 有蘿蔔糕、芋頭糕、年糕、羗汁馬蹄糕、仲有上海年糕。當然仲有自家秘製既潮式清心丸啦, 簡直食到咀不停呀。我今晚仲破左戒, 食左少少二表哥專程係家鄉帶嚟ge ...

vivi 您都唔係屋企,仲叫我去探您 ?

原帖由 vivi_vivi 於 10-2-14 22:55 發表
46,

講起食糕, 我今日同老媽老爸拜年, 都食左好多糕點, 有蘿蔔糕、芋頭糕、年糕、羗汁馬蹄糕、仲有上海年糕。當然仲有自家秘製既潮式清心丸啦, 簡直食到咀不停呀。我今晚仲破左戒, 食左少少二表哥專程係家鄉帶嚟ge ...

v v,
你食咁多糕, 實肥幾磅肉呀, 唔係嚇你.

原帖由 stitchfriends 於 10-2-14 22:59 發表

46,
澳門新萄京蘿蔔糕>>>>>嘩, 未食過喎, 係咪同港式蘿蔔糕差唔多 ?
澳門過年氣氛係咪同香港差唔多 ?

澳門好近咋,聽日買張船票去感受一下囉

原帖由 2bzmummy 於 10-2-14 22:49 發表

點解您知道阿偉哥有 50 既 ?我未聽過 Betty 講喎 同埋 Betty 都無話企 99 果邊喎,我覺得做後輩既,邊度有得咁講架,始終都係父母 ...

2b,
你唔記得前排 Betty 話偉哥50大壽咩 ?

2b,

我今年好遲先出門架.....

原帖由 2bzmummy 於 10-2-14 23:03 發表

vivi 您都唔係屋企,仲叫我去探您 ?

原帖由 vivi_vivi 於 10-2-14 23:00 發表
2b,

所以您屋企人咪好幸福囉, 每年都食到您親身整既無味精蘿蔔糕
不過我都係慣左食home made ge 糕點, 食街外果d, 可能其他人真係覺得好好味, 但我始終都係like 食home 果D..... :happy ...

vivi

今年有改變,我淨係負責洗切,蘿蔔係細 B 刨,落鑊到完工係 HB 操刀,我淨係係後邊指指點點
我又唔係好執著架咋,自己整係習慣左一年一次,我都一定有買美 x 既,用黎送人同自己食

原帖由 正46 於 10-2-14 23:02 發表
太后,

你有冇睇尋日有線新聞呀, 有緣0既, 就算分開幾耐都會重聚0既...

今日新聞嘛,我有睇到呀,仲睇到眼濕濕添 不過我同長老應該唔水等半個世紀掛

原帖由 stitchfriends 於 10-2-14 23:04 發表

v v,

食得是福 最緊要食得健康

SF,

我都係每樣淺嘗咋, 難得有咁多美食嘛, 仲要係老爸一路笑一路煎俾我哋食架, 老人家最鍾意見到我哋食得開心, 所以肥多少少都唔緊要啦, 最緊要一家人開開心心嘛

原帖由 stitchfriends 於 10-2-14 23:04 發表

v v,

原帖由 vivi_vivi 於 10-2-14 23:10 發表
2b,

我今年好遲先出門架.....

vivi 我去到新界東已經係 6 點過後

2b,

妳就好啦, HB 加埋細B 整溫馨蘿蔔糕, 羨慕水人呀~~~

原帖由 2bzmummy 於 10-2-14 23:10 發表

vivi

今年有改變,我淨係負責洗切,蘿蔔係細 B 刨,落鑊到完工係 HB 操刀,我淨係係後邊指指點點
我又唔係好執著架咋,自己整係習慣左一年一次,我都一定有買美 x 既,用黎送人同自己食 ...

原帖由 vivi_vivi 於 10-2-14 23:16 發表
2b,

妳就好啦, HB 加埋細B 整溫馨蘿蔔糕, 羨慕水人呀~~~

vivi 我地今年仲創左先河,連續整左兩晚,總共 6 底呀

情人節 鋪頭好熱鬧喎
格格返來囉
今次唔駛食白麵包0拿

醒目開學勳章

DEAR ALL:

各位虎人早呀!

初二開年呀!中午例牌返外家

2b:偉哥呀爸都吾係無喇喇,皆因佢個look似呀差,佢自己up話40幾都好多呀嬋追佢,呀奶處走計落都有成16年lu~佢2個都無晒感情,最近呀爺搵岩件,咪狂call佢返黎攪清手續比佢婚婚囉

betty

原帖由 bettylam 於 10-2-15 10:23 發表
DEAR ALL:

各位虎人早呀!

初二開年呀!中午例牌返外家

2b:偉哥呀爸都吾係無喇喇,皆因佢個look似呀差,佢自己up話40幾都好多呀嬋追佢,呀奶處走計落都有成16年lu~佢2個都無晒感情,最近呀爺搵岩件,咪狂call佢 ...

Dear Betty

2B 都係呀,勝在近,未有咁早落樓(真係落樓,因為係隔離座,如果唔係過年,肯定踢對拖鞋過去

原來係咁,所以話,好多野並非局外人所能理解既,最緊要當事人覺得適合舒服

大家午安好
‹ 上一主題|下一主題