用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 ...
樓主: 當媽
go

専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站 [複製鏈接]

Re: 専注力不足及過度活躍症(ADHD)兒童家長站

Hi,

食藥後上堂專心很多,但午飯完全冇胃口,所以藥力過後晚飯要他吃多些. 晚上脾氣會懹易發怒而矣.

我初時在中環XX佛大夏看兒科,很貴.後來好在公司醫生包埋Concerta.  現時試由  36 mg 減回 18 mg

(end)
"The children who need love most will always ask for it in the most un-loving ways"  {Quote}

Hi  *新希望* ,

食藥後上堂專心很多,但午飯完全冇胃口,所以藥力過後晚飯要他吃多些. 晚上脾氣會懹易發怒而矣.

我初時在中環XX佛大夏看兒科,很貴.後來好在公司醫生包埋Concerta. 現時試由 36 mg 減回 18 mg

(end)

*新希望* 寫道:

Ming_2007,

請問食左藥之後的效果如何? 你睇私家醫生 or 政府?

阿仔排緊瑪麗, 仲未排到........

係咪真係食藥會好些? 情緒如何?

謝謝!

[quote]
Ming_2007 寫道:

我的兒子9歲,食  36mg,週六及日我沒有給他吃。
但去年暑假停藥後 (因早上食藥後午餐胃口會很差),開學再食,頭幾天放學後他說日間有些頭暈及肚痛,晚上亦須多些時間才能入睡,但四、五天後便回復正常。
[/quote]
"The children who need love most will always ask for it in the most un-loving ways"  {Quote}

Pinus
你可以pm我你女睇

Blesshim,

我覺得要帶大當仔,真不是件易事,好像常在玩“人生交叉點”似的,常常不斷要自問:做、不做,準、不準,問、不問……。而今次“人生交叉點”的問題,便是食不食藥了?
至於,食藥對學業影響,反而是次要考慮。但眼見他和同學不斷的談電話、MSN、網上對陣,很怕因停藥所帶來的負面形象,令他失去朋友!
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

其實,藥物對大部分孩子是一定有效的。

但我反而覺得當想給孩子服藥前,應把焦點放在兩方面:
1.為何要孩子服藥?
例如:別人(學校、父母、親友)的包容度如何?孩子行為有否危害到自身安全?同儕間相處可以嗎?孩子本身對自我形象是否正面?等等………

2.評估風險:自己能否承受服藥所帶來的副作用。
看近一點,即時可見的副作用就是食慾不振。但看遠一點呢?無人能知,而治adhd的老牌藥Ritalin(利他能)都只是幾十年歷史。而不同的服用者,都會有或多或少的分別。再者,藥廠會因想推銷藥物,才會研究其成效?但誰人會撥款支持副作用的研究呢?

*新希望* 寫道:

有無d小朋友食藥後效果好好呢?
他有天賦的智慧,卻因一些障礙,而阻礙了發揮,我深信他如果得到適切的訓練和處理,把障礙清除或減少,他會更光更芒。
面對困境時沒有怨懟、自憐,只以「平常心」面對現實。樂觀是積極愉快生活的主要元素。

各位你好:

本人兒子剛在瑪麗評估有ADHD, 佢今年10歲, 醫生開左ritaline 10mg, 每日食3次, 每次食半粒. 為期1個月, 試

hi all,

我的小朋友(age : 8) 都是剛剛食ritaline 10mg, 每日食2次,每次食半粒. 為期1個月.食了一星期了,暫沒有醫生所說的現象.老師說她上堂專心了.稱讚她,她很開心.
其實我都担心長期食藥會影響其他,很希望這裡有經驗的媽媽能夠比意見.謝謝!!

當媽,

以我自己來說,我考慮了很耐,半年前醫生已建議囡囡食藥,我都拒絕了,後來問了朋友,老師,上網找資料.便決定試一試.
最主要是老師,學校社工提供了不少個案和資料,我與老公商量了,才給她食藥.
最大原因是囡囡考試默書,很用心去溫習,都取得不好成績.她很有挫敗感.
同老師,學校社工溝通了,就是她不專心的做卷,左望右望,以致不夠,時間.來不及做晒,另一方面是上堂游魂,故不明老師講書
所以她們認為要她上堂明白就要嘗試給她食藥.好等她不會浪費上堂的時間和學不到東西.基於為了囡囡學習問題,我才給她食藥.

其實,食藥與否,真的是要自作衡量?但各位一定要堅信自己的決定是正確,決定了就不應三心兩意、胡思亂想,為自己增添不必要的憂慮和罪惡感。食藥或不食藥,不是一生一世,即選了食藥,在某時機下是可嘗試停用,相反,如沒食藥,在某情況下,又可能會試食,是很大的自由度,切莫把自己推入死胡同裡。

如現在子女是食藥,但又怕有副作用的話,你們便找出該藥物可能會帶來的副作用{Ritalin(利他能)和Concerta(專司達),前文有詳細說明其藥理和副作用,請自行翻閱},多點留意孩子有沒有相關反應,若有再作決定吧!

我個仔有adhd + asperger, 我地一家最初對用藥物都有担心, 但唔食藥根本唔可以專心上課,由小一開始食ritalin (18mg)到e+小三, 我所睇到嘅side effect係胃口差, 感覺會比較down, 但藥效過去後會回復正常

我睇過好幾本書所講, 食藥唔係萬能但必要時用藥的確係正確做法, 不過用藥唔係唯一方法, 必須從三方面去做 :
1. 教育家長 / 老師對此症嘅認識 (有左認識唔會對患者心存偏見, 唔會對自己過份自責)
2. 對患者進行行為治療 / 教育 (冇秩序嘅生活唔係做成此症嘅原因, 但對患者重組有秩序嘅生活會幫助他們認識那些是好行為, 經過長期協調令他們盡力做到自控)
3. 用藥

希望大家繼續努力

當媽,

冇食藥之後第一次英文科評估得 34/50分, 以往是45分以上!  看得出係因為冇心機. 字體潦, 連班別/學號也沒有寫!  不知道是不是冇食藥而影響?

仲等埋中/數去看看是不是要再吃藥. 學妳話, 真係人生交叉點!  因月尾考試了, 不想再有差池.

但一點要講, 在家的時候, 脾氣較前控制得很好, 不知在學校時, 是不是一樣.  但做功課就真好似比吃藥時心散!  咁又點理解呢?

"專注不足/過度活躍症(香港)協會" 成立左啦:

http://www.adhd.org.hk/index.htm

3月10日星期六有個家長交流會, 大家有無興趣 ?
(協會網站再 click "最新消息"就有資料)

大家努力!
新學期, 新希望......... : >

blesshim,

首先,你要留意:

1. 藥物不是只對ADHD的患者有用,遽聞外國有普通人在考試期時,都會吃這類藥物來提神。所以,切莫太倚賴和歸功於它。弄清楚服藥、還是不服藥,不要給自己和孩子有錯誤或無所適從的感覺或觀念。

2. 服用任何藥物(特別是高劑量),如停是否可以即停,還是要漸漸減少劑量,到微量才停呢?還有,身體機能上,明明定時會接收到定量的藥物,但一時間全不收到,生理上會否有所反應呢?所以若要停藥(特別是高劑量),最好盡量徵詢精神科醫生意見。

3. 若服了Strattera是會把藥效存於體內一段時間,固當停藥時,相信它的效用不會即時消失。

4. 我不知道你的決定如何?但想給你建議,可否心裡定一底線,如去到底線才考慮轉變現況吧!而我的底線便是當我兒去到情緒失控、無同學跟他玩,才再會再作考慮。

5. 其實,對當仔選擇服藥而有tics的副作用,我從沒後悔,卻只怪自己忽略concerta對孩子有tics的副作用反應和他是concerta的不宜服用者。(因我諸事百掛,從關心esweet孩子近況時,才找出問題。而一直以來,我都是盡量在這裡長篇大論去回覆各位,因為我想雖好像只回答一人問題,但其實他人看了,多少都有感同身受的感覺。因我想事事多些人知,多些人留意。)你不要過分擔心,不如穩定心神,頭腦清晰,才會決定英明。

6.現今直資中學,特別是轉非派位直資的中學愈來愈多,條條大路通羅馬,一切盡力而為便可,不要為自己和孩子增添太多壓力。

我有興趣去八掛下

*新希望* 寫道:

"專注不足/過度活躍症(香港)協會" 成立左啦:

http://www.adhd.org.hk/index.htm

3月10日星期六有個家長交流會, 大家有無興趣 ?
(協會網站再 click "最新消息"就有資料)

大家努力!

各位, 有興趣請去交流一下啦 !

http://www.adhd.org.hk

專注不足/過度活躍症(香港)協會將舉辧「新春團拜、家長交流會」,敬希踴躍出席為盼!     

*     *     *    *     *     *     *     *     *    *     *     *     *    *
日期 :  2007年3月10日 (星期六) (農曆正月廿一日)
時間 :  下午 2:30 – 4:30
地點 :  啓業社區會堂

交通路綫如下:
地鐵 -- 彩虹站A2出口,向坪石邨方向走一個街口左右,到達"彩石里",即"聖約瑟中/小學"門前過天橋... 前行2分鐘到。

有意參加
新學期, 新希望......... : >

請問有無託兒服務?

esweet 寫道:
請問有無託兒服務?

冇、如果自己睇得掂個小朋友都可以帶去、妳最好打電話去確實吓先。

當媽,
Nicky 要停藥呀!  醫生主動停藥, 因為Nicky過份吸收d藥, 所以要停.
轉咗"s"字頭個隻藥後, 所有老師都話Nicky無以前禁聰明, 仲無記性tim.   老師寫咗封信比醫生.  醫生話可能過份吸收以致更加唔專心, 而家等Nicky2個月後覆診再睇下點比藥佢食.
醫生話Nicky太細, 等大小小比返"r"字頭個隻藥.  但我話之前有副作用, 佢話大d可能無架啦.

Dicky食"c"字頭個隻幾好, 好乖, 不過有手振, 正話連眼都有振.   醫生比咗2粒'36', 話試下先, 如果一樣手振, 禁就要一樣吃返45wor.
露 絲 :-)

露絲,
你有何打算?
有什麼可幫到你.
停藥後,有機會會'反彈',即是會差了一點,所以,要有思想準備.

露絲 寫道:
當媽,
Nicky 要停藥呀!  醫生主動停藥, 因為Nicky過份吸收d藥, 所以要停.
轉咗"s"字頭個隻藥後, 所有老師都話Nicky無以前禁聰明, 仲無記性tim.   老師寫咗封信比醫生.  醫生話可能過份吸收以致更加唔專心, 而家等Nicky2個月後覆診再睇下點比藥佢食.
醫生話Nicky太細, 等大小小比返"r"字頭個隻藥.  但我話之前有副作用, 佢話大d可能無架啦.

Dicky食"c"字頭個隻幾好, 好乖, 不過有手振, 正話連眼都有振.   醫生比咗2粒'36', 話試下先, 如果一樣手振, 禁就要一樣吃返45wor.

當媽,
我會継續找老師, 輔導主任, 注校社工緊密聯絡, 因為唔吃藥做功課快過吃藥.  在校, 老師話吃藥與否都無咩唔同, 那即是未見效果先見壞處.   所以我都想停藥.
因為吃了藥 Nicky好似無思想禁, 完全唔明我講咩, 又答唔到所有人講咩.  吃藥係為咗專注問題, 而家不單只幫唔到, 反而更唔專注.   係......吃藥後.....佢係好silence, 行為小咗, 不過令到其他方面退步...那唔化算.
在沒吃藥的日子, 我會盡量趕返d成績, 比佢吃返多d飯, 大隻返d, 在校不時留意佢既動向, 一有問題即與社工聯絡.   上學期學行為, 下學期社工會幫佢學怎樣專注d.  
過2個月後, 我會叫老師寫返問卷交返比醫生.  醫生再作打算.   到時可能吃返'r'字頭個隻藥.
當媽 寫道:
露絲,
你有何打算?
有什麼可幫到你.
停藥後,有機會會'反彈',即是會差了一點,所以,要有思想準備.

[quote]
露絲 寫道:
當媽,

[/quote]
露 絲 :-)
‹ 上一主題|下一主題