用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 開心迎小六^^
樓主: siulisa
go

開心迎小六^^ [複製鏈接]

靚太們
我下星期四要去羅成績表.  
你地洗唔洗家長去羅呀?
如果你地要去, 你地會問老師d咩呀?
我都諗唔到有咩問, 唔問又好似好蝕甘..

醒目開學勳章

原文章由 hhma 於 08-7-5 23:13 發表
靚太們
你地洗唔洗家長去羅呀?

我地今次唔洗家長攞!
你米問佢banding /p.6 會多咗d 乜配合佢地選校?
我自己比較跟 matthew 班主任熟,會問佢上堂跟同學之間嘅問題!(如佢之前比某同學針對,又會比老師了解吓佢家中行為,幫佢係老師心中加吓分 )

matthew 知道呈分試平均分,ok啦!但仍有進步空間
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

各位mother,

請響應舊書回收計畫, 交去以下地點啦!
宣明會~ 23942394
10蚊占店除外

hhma

我地無機會再見家長
成績 last day 派比小朋友
之後拜拜放暑假
無機會比我地同老師問野

你可以問下老師依家個仔d 成績
可以派入咩中學
再講你心目中的學校
叫老師 comment 下有幾大 chance
直接問 banding, 老師可能唔會講

係呢, 你地 p5 升 p6 通常會轉班主任嗎
我地全班直上, 所以唔可以投訴班主任

我仔同我公婆都唔 like 班主任
覺得佢祇管扮靚, 偏心女同學
經驗又唔夠, 亞仔自己都想轉班
但又唔知用咩藉口

靚太們
你地洗唔洗家長去羅呀?

hhma

我地無機會再見家長
之後拜拜放暑假
無機會比我地同老師問野

可以派入咩中學
再講你心目中的學校
直接問 banding, 老師可能唔會講

係呢, 你地 p5 升 p6 通常會轉班主任嗎
我地全班直上, 所以唔可以投訴班主任

我仔同我公婆都唔 like 班主任
覺得佢祇管扮靚, 偏心女同學
經驗又唔夠, 亞仔自己都想轉班
但又唔知用咩藉口

靚太們
你地洗唔洗家長去羅呀?

jazzmama
成績表會編埋班, 你如果想轉真係要e家出聲啦

zoey
記者好似幾好玩, 不過要過海太遠啦, 仲要係weekday我送唔到佢
原文章由 jazzmama 於 08-7-7 09:34 發表
hhma

我地無機會再見家長
之後拜拜放暑假
無機會比我地同老師問野

可以派入咩中學
再講你心目中的學校
直接問 banding, ...

[ 本文章最後由 joanneka 於 08-7-7 12:44 編輯 ]

Jazzmama

請問知吾知滴葯水放大瞳孔做得多, 會唔會吾係咁好?

原文章由 jazzmama 於 08-7-5 18:51 發表
Lisa

以我所知, 細朋友至要滴藥水放大瞳孔
因佢地表達能力問題
驗眼師好難check 真

一般大人 or 我地d 大細路
可以表達眼得清唔清楚
所以唔洗滴藥水

當場, 滴藥水一家驗得準d
不過, 通常配眼鏡都唔會配足度數
我 ...

Hhma
我係屋企樓下報

原文章由 hhma 於 08-7-5 22:19 發表
siulisa
我點解我唔見"小廚師班"既?

我又係次次吾知問乜好

靚太們
你地洗唔洗家長去羅呀?

原文章由 siulisa 於 08-7-7 13:48 發表
我又係次次吾知問乜好

我地今日派左 school report 喇, 唔駛見家長 !  

因上回測驗失手, 所以今次都力挽唔到狂瀾, 少少失望, 出年再努力 !  暑假備戰?!!  但排滿晒個時間表, 唔知有冇時間備呢 . . . !?

Siulisa

網上check 到資料 :
視域眼科保健中心眼科視光師施政恩指出,不少眼鏡店僅提供近視、遠視、散光、老花、弱視、色弱等常規檢查,只有少數會提供「放瞳孔眼底測試」。放瞳孔前需滴麻醉藥水,待二十至二十五分鐘麻醉藥吸收,始能夠進行眼底檢查,過程需要四十五分鐘至一小時。麻醉藥水有輕微的副作用,檢查後眼睛會矇查查四至五小時,增加有害紫外光進入眼睛機會,有些人甚至會感到頭痛、惡心、或者畏光。

原文章由 siulisa 於 08-7-7 13:44 發表
Jazzmama

請問知吾知滴葯水放大瞳孔做得多, 會唔會吾係咁好?

醒目開學勳章

原文章由 jazzmama 於 08-7-7 16:00 發表
Siulisa

視域眼科保健中心眼科視光師施政恩指出,不少眼鏡店僅提供近視、遠視、散光、老花、弱視、色弱等常規檢查,只有少數會提供「放瞳孔眼底測試」。放瞳孔前需滴麻醉藥水,待二十至二十五分鐘麻醉 ...

matthew 都係細個5歲先係醫院 check 眼滴過放大藥水!佢 check 過一次跟進咗一年,e+ 都close 咗 file,只需去普通眼鏡舖 check 就ok!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

我仔唐哥入左第一志願 "胡兆熾中學"
其實呢間好唔好嫁,  comment 下

原文章由 jazzmama 於 08-7-7 16:00 發表
Siulisa

視域眼科保健中心眼科視光師施政恩指出,不少眼鏡店僅提供近視、遠視、散光、老花、弱視、色弱等常規檢查,只有少數會提供「放瞳孔眼底測試」。放瞳孔前需滴麻醉藥水,待二十至二十五分鐘麻醉 ...

放大瞳孔是for 5歲前的小朋友,因他們不太懂回答驗光師的問題,怕驗出來的結果不準確, 一般很少需要,另我知如大人做激光時,第一次驗眼也是要滴眼放瞳孔,因醫生要知很準確的度數。
我大仔於5歲第一次驗眼也是要滴眼放瞳孔,但他的反應很大,之後一個星期都要太cap帽之餘,行街要望地下因怕陽光。

Congraulation
想問下係邊區架?
anyway 派得第一自願, 都好開心.

原文章由 jazzmama 於 08-7-8 10:17 發表

Ho Man Tin
佢跟家姐入到
佢亞媽開心到c
話有家姐睇住...唔怕學壊  

原文章由 joanneka 於 08-7-8 11:02 發表
Congraulation
想問下係邊區架?
anyway 派得第一自願, 都好開心.

hhma,

我都係星期四去學校見班主任羅埋report card.
我諗住問~
1. 阿囝是屬band 幾?
2. 可以選那些中學?
3. comment 一吓自己心儀d中學?
4. 阿囝於下年呈分試應該係那些地方要改善?
5. 如果可以一定問班主任,學校是band幾?

靚太們
你地洗唔洗家長去羅呀?

Siiulisa,

係呀,我就係怕佢嫌練琴辛苦而唔願學落去,
所以我一路都係屋企附近的琴行租古箏黎
練習就算,驚一旦買左部古箏返黎佢學學下
又三分鐘熱度話唔學時,個古箏又變左做陳
列品呀! 不過我都諗住考完級試後問清楚
阿女既意願係點,事關升上小六係會好忙,
佢平日做功課又慢呑呑,未必可以每日抽到
時間練習囉!!

InMaMa

原文章由 siulisa 於 08-7-5 17:05 發表
InMaMa: 冇話小朋友啦, 比著我都叫救命, 每日要練
一小時, 開咗學的話真係好難抽到時間

我同事果仔都係入左第一志願"何文田官立" 超開心!

原文章由 jazzmama 於 08-7-8 10:17 發表

醒目開學勳章

我只知係九龍區警察總部後面 (亞皆老街)
‹ 上一主題|下一主題