用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會
樓主: mamamui
go

大埔道崇真幼稚園07-08年畢業舊生會 [複製鏈接]

Jennie - 我地果個年代, 老師同d家長邊有咁神心丫, 欠功課咪打手板囉!

SnowB - 你女好叻,知道丙 >丁.小女完全5 識分d甲乙丙丁. 佢讀E班, 我叫佢做阿戊.

May - Owen 好叻叻! 進步左好多!

mamamui

原帖由 mamamui 於 08-9-19 15:46 發表
我地tt舊生聚會又黎啦 !  

日期 : 2008年 10 月1 日 (星期三)
時間 : 下午 4 點 至 7點 (3:30 p.m.已交場)
地點 : FORUM CAFÉ (包半場)
(長沙灣深盛路八號名車博覽館一樓一三三號)
(荔枝角mtr, 長沙灣廣場出口,碧 ...
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

原帖由 Jade 於 08-9-19 10:11 發表
早的.

昕昕學校派咗冬季校服訂單, 加埋都成 8舊.

我希望快d 收到冬季校服訂單, 還記得上年凍得好快, 許多校服趕不及起貨

原帖由 snowB 於 08-9-19 16:39 發表
小女做中文作業,老師比 “丙”。
我話:下!丙?亞女你比 d 心機寫喇!
亞女話:丙好好 la, 又唔係丁,丁先至最差。
亞媽訓低左!

...

你班中文老師要求好高wor~~~  有d 似小女 X 班主任

原帖由 Jennie 於 08-9-17 14:36 發表
connie>>我間學校只得p1 仔至有得上網check 手冊. 下年阿女就c 梗呀啦!!    阿女話assembly 佢地係企響禮堂, 企到腳仔都累晒至有得上課室.

每天陪女返學, 佢入學校時, 都會叫佢比心機/ 努力/加油 ...

assembly 要佢地係企響禮堂, 企到腳仔軟 點上課 !
我女吃飯後坐在 hall Weekly Assembly , 舒服到釣魚仔(想入瞓) 真係好好笑
呀女話飯盒好味, Oct 都繼續訂飯先 ~~呀媽也要適應期:;pppp:
學校有陪Lunch, 呀女叫我5 C 去陪食, 佢話在班吃得好Happy

大家的小朋友由 K1仔 升到 P1仔, 傾了幾年都係呢樹啱傾d, 就好似返娘家咁

YYJC

呀女22/9 第一次英文默書, 10個英文字都好簡單
茵茵識到朋友仔會好d 架, 5 C 擔心

小囡學校都派咗飯單, 但小姐依然企硬, 一餐都唔肯試....

要買個大小小嘅飯袋, 可以星期五袋埋琴書番學, 的琴書放埋落書包就好重.

上到小學, 老師就手緊好多, 咩都執得好正. 想攞高分就難好多.
...你們不要憂愁,因靠耶和華而得的喜樂是你們的力量.(尼 8:10)

原帖由 ConnieBaby219 於 08-9-20 11:22 發表
YYJC

呀女22/9 第一次英文默書, 10個英文字都好簡單
茵茵識到朋友仔會好d 架, 5 C 擔心

默書派返成績啦, 100分
下星期到英文, 希望一樣咁好成績
佢學校係好傳統嘅學校, 係需要時間適應, 唯有氹吓佢
好彩現時功課唔多, 半小時內做完
Hailey咁醒, 默書一定掂

May, Connie,

真不慚為我們永遠榮譽康樂會會長, 咁快已經有咁多人一齊報名, 可見兩位號召力真係勁! 真係好想快d 到10月1 日傾餐飽!

時間 : 下午 4 點 至 7點 (3:30 p.m.已交場)
地點 : FORUM CAFÉ (包半場)
(長沙灣深盛路八號名車博覽館一樓一三三號)
(荔枝角mtr, 長沙灣廣場出口,碧海藍天門隔離)
費用 : 約HKD 80 /人 (大小同價, 3歲以下不收費)
人數 : 40人或以上

形式 : 歡樂暢聚 3 小時 + Tea Buffet +飲品 + 波波池
請各位盡快報名啦 !

已報名名單 :
may - 2 大1小
yellow - 1 大 小
queenie - 2 大 2 小
yy - 2 大 1小
save - 2 大 1 小
zzss - 1 大 小
mamamui - 1 大1小
Cheerful - 2 大 1小

我個女都係一樣, 唔知甲乙丙丁代表咩. 即時話咗比佢聽, 佢都好似唔係太介意自己拿, 甲定乙, 只係在乎駛唔駛改正.

Owl 3, 咁快要打針? 我女果班連針卡都未收., 琪琪打針順利嗎?

阿女學校真係好著重中文, 每星期的中文堂多個英文堂, 而且教得好快, 呢三個星期, 日日都係番半日, 已經教咗4課書.

我都有好強烈的感覺, 始終呢度娘家啱傾d!

我個女剛過了六歲生日, 現在還是半隻牙都未掉下來, 是否不正常呢?

Cheerful12,

放心啦! 我仔仲有幾日六歲半, 現在都是未換過一隻牙.
補祝Cherry生日快樂
一切皆隨緣,萬般自在不用愁。

Hello Jennie,

都好明顯唔係幼稚園的要求,筆畫都執得正左,都好o既,等亞女知道寫好 d, 佢寫字都係求其o架 la。

本週的功課好多, 我們星期六用了個半鐘完成功課,都花了不少時間做改正及擦左寫過。chloe 要做幾耐呀?

snowB

原帖由 Jennie 於 08-9-19 16:46 發表

你班老c 嚴咋???
[img align=right]D:\others\babyK.jpg[/img]

亞女昨日有少少焼, 瞓咗一日好好多. 今朝返學先醒起學校已經冇餵藥呢回事, 立即分好一支支叫亞女食完 lunch 自己食藥. 真係好多野要適應.

phebe 2大1小
原帖由 Cheerful12 於 08-9-20 22:26 發表
May, Connie,

真不慚為我們永遠榮譽康樂會會長, 咁快已經有咁多人一齊報名, 可見兩位號召力真係勁! 真係好想快d 到10月1 日傾餐飽!

時間 : 下午 4 點 ...

原帖由 snowB 於 08-9-22 09:23 發表
Hello Jennie,

都好明顯唔係幼稚園的要求,筆畫都執得正左,都好o既,等亞女知道寫好 d, 佢寫字都係求其o架 la。

本週的功課好多, 我們星期六用了個半鐘完成功課,都花了不少時間做改正及擦左寫過。chloe 要做幾耐呀?

sno ...

星期五chloe 都係半個鐘至9個字都可以做晒...係o個本弟子規要家長一齊做, 就煩d. 有d 佢響學校做o左呀啦.

記得默書溫埋標點呀!

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

原帖由 mamamui 於 08-9-22 09:50 發表
亞女昨日有少少焼, 瞓咗一日好好多. 今朝返學先醒起學校已經冇”餵藥”呢回事, 立即分好一支支叫亞女食完 lunch 自己食藥. 真係好多野要適應. mouth:" />  

要個小朋友記得食藥又真係唔係易事....
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

我見好多小朋友都開始默過, 亞囡果間10月先開始, 但一默就10幾句句子, 話易唔易話難唔難

至於功課..囡校都幾鬆吓, 總之唔太醜全對就有甲or A再加貼紙OR 公仔CHOP.  學校話要小朋友自發, 自律同愛上學, 呢幾個月係最重要, 所以會鬆少少喎!

10月開始測驗, 你哋有無咩心水點溫...幼稚園時我無咩同亞囡溫, 只係做習作...唔知小學work 唔 work?

KEEP 住100分.

你囡囡是否同somimi 仔仔(toto)一班?
原帖由 YYJC 於 08-9-20 19:19 發表

默書派返成績啦, 100分
下星期到英文, 希望一樣咁好成績
佢學校係好傳統嘅學校, 係需要時間適應, 唯有氹吓佢
好彩現時功課唔多, 半小時內做完
Hailey咁醒, 默書一定掂 ...

原帖由 save 於 08-9-22 15:44 發表
KEEP 住100分.

你囡囡是否同somimi 仔仔(toto)一班?

唔知呀, 唔記得問佢添
‹ 上一主題|下一主題