用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

Yau_Cheung

好欣賞你俾你囝囝有咁多自由空間抖抖氣, 有時我覺得小學生仲忙過/辛苦過大人返工. 其實佢地得幾歲人仔咋.

原帖由 Yau_Cheung 於 09-9-11 17:18 發表
hi fyeung,

"上左小學,學校對寫字架要求嚴左,我+囡囡都在適應中.好彩一直有上開公文,佢做功課都爽爽手.希望可以一直維持落去." - 我都好慶幸有比囝囝學公文& enopi math, 學校 classwork、homework & spelling test ...

Hi Yau_Cheung

很同意你嘅做法,我是好希望給予小朋友自由和空間去自主學習的,亦覺得這做法下會培養出優秀的孩子。

暫時,我還担心仔仔有"偏學"的傾向(佢喜歡研究一樣東西時往往花好多時間的),他重數理而輕語文,因而我特意加强其語文嘅學習,興幸地仔仔都喜歡上老師們的課,我會不時review佢嘅情況!

原帖由 Yau_Cheung 於 09-9-11 15:50 發表
hi carina246 & 阿十,

carina 囝囝固然好勁, 阿十囡囡都唔弱。

我囝囝就暫時平日(Mon to Fri) 無活動, 活動集中係 Sat & Sun, 所以 Mon to Fri 放學 (4:00 pm 落校巴) 只係做學校 daily 中文功課 & 公文功課;Mon 仲 ...

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 09-9-10 20:44 發表
sumsumbb,

顧老師教中文作文, 係好掂, 佢會教小朋友就住條題目去觀察, brainstorm左一d野喇, 再用mind map既形式例出一d重點....初頭tt好驚顧sir的, 因為顧sir響佢心目中超勁惡, 後尾miss chung畀tt試堂, tt發覺原 ...

顧老師好耐以前教過阿仔幾堂PTH(代堂),教得幾好,從此佢見親我阿仔都撩佢玩,好好人咁,阿仔又幾鐘意佢,所以遲d我都想阿仔跟顧老師學作文,唔知最細是否要P.1才收?

阿仔今個暑假跟過Miss Chau,阿仔話可以同佢講中文...我覺得Excel幾好,起碼無得講中文,我係出面經常聽
到小朋友們哈哈笑,佢地唔太學術,都有phonics, reading(小朋友要輪流讀)、做工作纸,除此,就係玩多,如整嘢食、手工、捉棋、card game...都幾開心,我阿仔好鐘意返,無壓力嘛!
如果當學oral都OK,因為玩玩下就自然會講,而一班最多4人,總有機會講!

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 09-9-11 16:51 發表
hi carina246 & 阿十,

暫時我囝囝仲好鐘意公文。 我曾經問佢 cut 英文好唔好, 佢打死唔制, 問佢cut 中文佢又話鐘意叫我唔好cut, enopi math 佢更加話係佢既 favourite。由於學校workload 唔多, 所以佢仲係 learn wi ...

Yau_Cheung ,

你囝囝讀國際學校,所以仲可以應付,咁综合大家的表見,結論即係公文較適合幼稚園生和國際學校的小朋友讀!

上個week囡囡唔係好願做公文功課,我都唔想同佢拉剧,我同左公文老師講囡囡架情況,而家功課變左4,3,3,4,3,3.上左小學,時間分配真係好重要.

Yau_Cheung,

你有一個鐘閱讀時間,你就好啦!而家夜晚,9:30 pm之前已經要囡囡瞓,通常只有15分鐘左右講故仔時間.佢一直都好enjoy呢個時刻,d活動點cut都唔可以cut左講故仔時間.

各位媽咪:

誠徵公文式中文CD(AI及以上),如可廉讓或送出請PM本人,先謝!!

hi fyeung,

囝囝現在中文都係4,3,3,4,3,3 (每星期20張);英文就每日5張(每星期30張)。我有唸過英文都轉做每星期20張,但爸爸就覺得佢仲可以輕鬆地 handle 到,叫我唔好轉。

不過9月尾開始佢 Wed 放學後上 football,佢又好想學cello (應該會係Mon 放學後),所以我都會再cut 英文至20張,咁Mon & Wed 就唔駛做英文啦。

至於reading,係一定唔會放棄架,因為真係好重要。

囝囝現時10:00 pm 瞓,我都想改為9:30 pm上床,精神啲真係好好多架!

原帖由 fyeung 於 09-9-15 00:33 發表
上個week囡囡唔係好願做公文功課,我都唔想同佢拉剧,我同左公文老師講囡囡架情況,而家功課變左4,3,3,4,3,3.上左小學,時間分配真係好重要.

Yau_Cheung,

你有一個鐘閱讀時間,你就好啦!而家夜晚,9:30 pm之前已經要囡囡 ...

wah!你地小朋友上o左小學真係忙好多呀!又要返全日又要返公文又要學課外活動,自從學埋公文英之後我都同仔仔cut左畫畫,一來佢好多日都好忙咁,唔想佢日日都要去學野,怕佢太辛苦
我有一個陳B仔一個陳B女仲有一個陳大B!

My son is K2 now, he start Kumon English on April (i.e. K1).  Now he is studying 2A.  But his teacher thinks his handwriting is too slow.  He gots 10 pages homework a day.  For writing 10 pages of about 3-4 sentences per page, the sentence like "The woman is cleaning the kitchen.", he took about 70-80 mins to finish.  To myself, it sounds reasonable for K2 child.

Dear all mami,
Can you share how to train your kids to write faster and neatly?

十月媽咪,fy-yeung & all moms,

好耐無見,因為我公司之前upgrade電腦,唔知點解搞到上唔到bk. 仲以為以後都無得同你地傾計tim!
事隔幾個月,你地小朋友都係小學生la! 而我囡囡都k3啦,現在正忙於幫佢報小學!
睇左一兩pages, 知道你地都在cut Kumon! 相信一上小學真係大勢所趨! 係呢,你地小朋友現在係邊間小學呀?
我囡囡而家都讀 3科,雖然佢仲好enjoy, 不過都真係無mug時間做. 因為佢番全日,同時又有join課外活動! 佢上星期病左幾日,停左幾日無做kumon. 之後真係趕得好辛苦...

醒目開學勳章

princesshk2,

好開心見返你,咁耐無見,以為你放棄左!
你囡囡的進度如何?考小學有乜心水?

原帖由 princesshk2 於 09-9-17 17:21 發表

好耐無見,因為我公司之前upgrade電腦,唔知點解搞到上唔到bk. 仲以為以後都無得同你地傾計tim!
事隔幾個月,你地小朋友都係小學生la! 而我囡囡都k3啦,現在正忙於幫佢報小學!
睇左一兩p ...

me too.我都好掛住你!!好耐無見你啦!
你同SumSumBB都要努力加油,考到心儀學校!

我囡囡同阿十囡囡都入左GH.上左小學真係忙左好多,朝早6:20 am起身,6:40 am上車,7:30 am到學校,上堂到2:55 pm,返到屋企差唔多4:00 pm.

休息下食下野,5:00 pm左右開始做功課,6點幾我返到屋企,可以同佢check下,做公文,做練習.7:30 pm左右食飯,8點幾溫下書,9:30 pm瞓.瞓之前仲要練下琴及講故仔.
非學術性架課外活動我無cut,我都唔知點取捨,反正weekend都有時間上,就比佢enjoy下咯.

原帖由 SumSumBB 於 09-9-17 22:13 發表

好開心見返你,咁耐無見,以為你放棄左!
你囡囡的進度如何?考小學有乜心水?

原帖由 dandau 於 09-9-17 16:03 發表
My son is K2 now, he start Kumon English on April (i.e. K1).  Now he is studying 2A.  But his teacher thinks his handwriting is too slow.  He gots 10 pages homework a day.  For writing 10 pages of abo ...
你仔仔同我仔一樣升k2,呀仔剛剛才學埋英文由7A開始,學校只教到寫A~C,但你仔仔已寫句子,好叻架啦!我仔只識讀我無比佢寫過英文生字,好似我仔而家做數學有時都做9個字至1個鐘,但10頁有成140條加數對4歲幾的小朋友已經好多,我唔會要求佢做得好快,只係期望佢每日完成功課就ok

原帖由 fyeung 於 09-9-17 22:37 發表

我囡囡同阿十囡囡都入左GH.上左小學真係忙左好多,朝早6:20 am起身,6:40 am上車,7:30 am到學校,上堂到2:55 pm,返到屋企差唔多4:00 pm.
...
你地女女幼稚園讀邊間?GH每月學費幾多?你地女女好叻呀

easonkinki,
fyeung個女讀S.C., 我個女讀KCS的啊! 而GH, 我眼見既, 真係收好多S.C.學生呢! 反而KCS, 全級只得我女一個咋....我女有時會話....做乜嗰陣我考到你都唔畀我讀S.C.啫, 你畀我讀, 我而家咪會有好多朋友仔囉! 嘩...阿女, 你舖話法, S.C.三千幾蚊學費, KCS....每個月760蚊咋, 慳幾多呀!

原帖由 easonkinki 於 09-9-18 01:17 發表
你地女女幼稚園讀邊間?GH每月學費幾多?你地女女好叻呀

嘩, 真係好耐無見你喇, 我同其他媽咪一樣, 以為你quit左公文啊, 原來無quit到之餘, 仲讀晒三科....做三科真係幾花時間架, 莫講話幾日無做到, 就算一日無做到, 第二日要補番前一日嗰三份, 都已經想c 喇! 所以完全明白你女病完要追番d公文, 係幾咁痛苦啊!

囡囡而家好番晒未? 係喎, 輪到你地報小學喇喎, target咩學校呢? 大家嗰個都係女, 睇下我同fyeung有無野可以幫到你?!

原帖由 princesshk2 於 09-9-17 17:21 發表

睇左一兩p ...

fyeung,

搞乜你06:40上車, 可以06:20至起身架? 我地06:37上車, 但我要阿女06:00起身 (而家轉左校巴, 可以瞓晏15分鐘, 嘿嘿)...你阿女唔駛食早餐呀? 定係你阿女食得好快趣? 我家小姐朝朝慢慢嘆個早餐, 真係.................想畀佢瞓晏d都唔敢啊!

好開心自從轉左全日班之後, 架校車都好準時返到唻, 由之前返半日班嗰陣, over 兩點至返到唻, 咁我預計全日班之後, 起碼都四點至返到啦...點不知....每日大約15:45左右就到....若然可以keep住係咁, 咁我d公文就唔駛咁愁喇!

原帖由 fyeung 於 09-9-17 22:37 發表

...

十月媽咪,fy-yeung & sumsumbb,
我都好開心再遇番你地. 我甘耐無上黎, 仲以為你地唔記得我tim!
有你d既支持, 我唔會放棄kumon架!
十月: 請問你地講既S.C., KCS同GH即係邊間呀?
囡囡好番law, 有心!
我暫時報左St Pau Co-ed, DGS, 港大同播道, 不過因為囡囡係超細女,所以機會好微... 仲打算報埋真光同St. Stephen.
請你地俾d tips我啦!
sumsumbb, 你有咩心水呢?
至於囡囡既kumon, 等我番去check清楚再報上黎煩你地同我update啦!
而家要出街做野, 遲d再傾過! Bye bye先!

醒目開學勳章

原帖由 princesshk2 於 09-9-18 11:28 發表
我都好開心再遇番你地. 我甘耐無上黎, 仲以為你地唔記得我tim!
我暫時報左St Pau  ...

S.C.: St. Catherine's International Kindergarten
KCS: 蘇淅幼稚園
GH: Good Hope

我報了6,7間學校,主要集中在九龍至將軍澳區,你是否住HK?我見你報的多數係港島区小學...所以我們所選的好唔同,唯一共同有報的是播道。

我阿仔一間都未開始in,但佢身邊的同學朋友仔好多都已in了多間!

princesshk,

等你update左d資料, 我地再幫你update個表!

你講嗰堆學校, 我當年淨係報左DGS, 香港真光 & 播道...其餘幾間我無報過呢!

DGS聽講今年面試形式有少少改變, 但變成點, 暫時未收到風!

真光...上年阿女話, 有記憶題, 解難題, 情景題等等!

記憶題: 老師向小朋友講一堆無厘頭既物件, 然後小朋友要複述番老師既說說!

難解題: 阿女話老師畀左張紙佢, 唔可以摺的, 要諗方法將張紙放入個窿入面!

情景題: 你知唔知道, 多拉A夢個百寶袋入面有乜野?

播道....家長&小朋友會分開面試, 小朋友幾個一組, 被安排入課室見老師, 其間會考認讀中英文生字, 計一兩條簡單既數, 用英文OR普通話介紹下自己, 仲有玩LEGO砌老師指定既物件! ....至於家長題, 必問既會係....1) 如果你小朋友返屋企話畀你聽, 佢響學校畀同學仔蝦OR打, 你會點處理? 2)點解要揀我地間學校?  (仲有一條的, 不過唔記得左)

原帖由 princesshk2 於 09-9-18 11:28 發表
我暫時報左St Pau  ...
‹ 上一主題|下一主題