用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 官塘福建家長站~Part 2
樓主: tinetinew
go

官塘福建家長站~Part 2   [複製鏈接]

原帖由 PoPofamily 於 11-3-22 15:05 發表
"話時話,敢問有何方法令內向女兒積極參與興趣班?少女心事難捉摸!"
這年紀少女close friend 重於一切。有冇老友一齊入福中?
1.有就要媽媽大聯盟,各自向囡囡sell,有伴佢哋就肯試。
2.冇就盡快認識佢D新老友,討好吓佢哋,等佢哋 ...

Thanks !

原帖由 PoPofamily 於 11-3-22 15:05 發表
"話時話,敢問有何方法令內向女兒積極參與興趣班?少女心事難捉摸!"
這年紀少女close friend 重於一切。有冇老友一齊入福中?
1.有就要媽媽大聯盟,各自向囡囡sell,有伴佢哋就肯試。
2.冇就盡快認識佢D新老友,討好吓佢哋,等佢哋 ...

唔好意思, 想搭咀問句! 請問學校學費話包一項體或藝, 想知如參加游泳或單簧管, 要每星期上一課嗎? 什麼時間(星期六)? 想了解多些! 會同興趣班撞時間嗎? 泳隊何知練習時間?

原帖由 meyonw 於 11-3-23 12:27 發表

唔好意思, 想搭咀問句! 請問學校學費話包一項體或藝, 想知如參加游泳或單簧管, 要每星期上一課嗎? 什麼時間(星期六)? 想了解多些! 會同興趣班撞時間嗎? 泳隊何知練習時間? ...

星期三下午3:15後是課外活動時間,有些特殊項目則在星期五,六或日;考試及前一星期會停嚟温書。開學後會有通告詳列時間地点(有些需租場),到時慢慢揀,可參加多過一項只是第二項就要付學費。
單簧管今年各班全是星期三校內上,泳隊需按教練安排。

回覆 482# meyonw 的文章

其他活動並不清楚,游泳方面以我所知福中泳隊在學界方面以升格D1 grade,所有隊員要通過最低要求,另外每星期操水三、四日,比賽前更多。而對上一次學界比賽,好似有教練帶隊到國內集訓!取得好成績,直逼傳統名校,被視為黑馬,令千金最好達到基本要求才報名吧。要求時間我最近見到張貼在泳池外洗手間外。教練費用方面我並不清楚,估計校方有津貼掛?

回覆 484# janfeb 的文章

"所有隊員要通過最低要求"-
因囝囝也考慮過加入泳隊,據他說只要一直習開泳的就可以試考,不一定要攞過獎,也有些是老師自已揀的,一週三至四天練習少不了。如果操開水,三四天不是問題,而且泳池就在校內很方便。最重要是孩子自己想唔想,我自己就好想囝囝参加,教練很勁跟到佢係一个好經歴,但囝囝有自己的更愛,只好尊重。
"教練費用方面我並不清楚,估計校方有津貼掛?"
只參加泳隊一項就不收費,揀多第二項先要,今年每項學費就由$800.00至$1200.00一年不等。

多謝你們的回覆! 因阿仔學緊單簧管及游泳, 所以想知道學校課外活動情況, 考慮在學校學.

在網上看了福中的一個歌唱比賽,校長都高歌一曲,見佢個樣咁嚴肅,都會參與同學生這樣活動

原帖由 candyvu 於 11-3-24 19:59 發表
在網上看了福中的一個歌唱比賽,校長都高歌一曲,見佢個樣咁嚴肅,都會參與同學生這樣活動

So far 聽人講同自己所見校長是外冷內熱形多D,同佢個嚴肅樣很不同。

回覆 1# PoPofamily 的文章

面試時,唔好話呀仔驚,我都有d驚,佢的內熱睇吓我遲d feel唔feel.haha!

回覆 489# candyvu 的文章

佢個怕羞面紅樣重可愛!!!

怕羞樣?哈哈,你講得好好笑呀。

回覆 491# candyvu 的文章

囝囝入學後,您參加多D家長活動就自然見到。

怕羞加面紅=可愛

原帖由 janfeb 於 11-3-24 22:01 發表
怕羞加面紅=可愛

係怕羞+面紅VS木訥+嚴肅落差太大引發原來他也幾親和可愛的感覺。

http://www.youtube.com/watch?v=T9ozmm_fma0&feature=related

為學生好作為首要,講得好呀!

原帖由 candyvu 於 11-3-25 14:48 發表
http://www.youtube.com/watch?v=T9ozmm_fma0&feature=related

為學生好作為首要,講得好呀!

Wa! I haven't seen them before. Thanks for your sharing, I will let my son watch them after the test week.

You're welcome.

janfeb,

請問你說的泳隊把要求達標時間貼出來, 請問自由式及蛙式的要求時間是幾多?  不好意思, 我想睇吓阿仔達唔達標? 有無機會? 謝謝!

近日見泳池旁圍欄已拆卸,而要求的基本時間再無認真留意還有沒有張貼在牆上,過兩日陪阿仔游水再認真幫你留意好嗎!

我印象中係以25及50米做標准,不太肯定有無再分蝶、背、蛙、自四式各自時間。

如果真係好心急可以上泳總網頁參考吓學界或者分區比賽時間作參考。

回覆 499# janfeb 的文章

唔該哂! 我唔係心急, 只是見你提到就問吓佢地的要求時間啫!
‹ 上一主題|下一主題