用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2011年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

有沒有人打過電話比學校啊?學校又話不要打電話過去催。。。真係急死人阿。。。日日返去睇信箱。。。

信其實係講左6月前既.......

charlene媽媽

我相信打俾學校會係一個比較有挑戰性的選擇. 因為回條寫明得唔得都會通知... 咁即係點都會收到信... 急都急唔嚟...

我無衝動打去, 因為, 抱住, 得咪得, 有咪有的心態.

最重要的係... 會唔會扣咁啲印象分呀... 未入去已經要打電話追問... 有啲危險呀...

我都好同意榛子果仁, 其實打唔打電話都係要等, 我睇以前既post, 就算打完問到個答案又未必咁準, 或者都係得o的好"行" 既答案, 不如唔好打, 唔好阻住佢地做野.

其實我開始有少少享受等既日子, 起碼還有希望!
仲可以係度傾下計, 哈哈....係咪好阿Q

我好鐘意Charlene個名, 我個女女叫Charlotte 呀!

Boulder,

Just wonder those letters are for siblings instead of 'outsiders' and so earlier?

原帖由 bobo_wong2006 於 11-3-30 21:49 發表
Boulder,

Just wonder those letters are for siblings instead of 'outsiders' and so earlier?

no difference

我都知,但係真係要好忍得,我個女係細b,今年所有名校都係waiting,spk都係啦,所以好像可以入到spn,如果實在入唔到就繼續讀返victoria。。出年再戰spk啦。。。

其實,如果我打電話過去問,但唔話自己係邊個,得唔得阿。。哈哈,真係好啊q。。。

wingnibb,其實charlotte係我dream個bb名,我同老公都想這個名字,但係不巧我得個好frd個朋友個女早作我得出世,用作,因爲實在太frd,所以費事一樣,就改做,不過charlene我都幾鈡意啦。。。

哈哈
原帖由 WingniBB 於 11-3-30 17:47 發表
我都好同意榛子果仁, 其實打唔打電話都係要等, 我睇以前既post, 就算打完問到個答案又未必咁準, 或者都係得o的好"行" 既答案, 不如唔好打, 唔好阻住佢地做野.

其實我開始有少少享受等既日子, 起碼還有希望!
仲可以 ...

原帖由 an~gel 於 11-3-30 10:19 發表
boulder

想請問以你所知...係咪一切已成定局(呢幾日會收到信呀)?
尋晚睇返以前你嘅post

SPN 09年收48個學生

9:30AM 開始interview

3 枱interview同時進行

大約30分鍾,一個round

9:30AM -  10:30AM  : IN 6 個 ...

以往4月第三個星期收interview 信,
5月頭interview,
5月尾開新生家長會,
6月頭新生註冊,
今年有高層說,會提早.
所以推算4月頭會收interview 信.

有interview多數收
但唔係100%
年紀小唔收唔係籍口,因為細仔/女(同年9月後出世)可以半年後插班.
有interview唔收,一定有特別問題.

原帖由 boulder 於 11-3-30 22:27 發表

no difference

係呀?! 仲以為係有在讀siblings既會先收到信再到街外人添...

多謝boulder解答, 你一出現呢度又會再度熱鬧架啦...

回覆 2# boulder 的文章

Boulder,
想請教其實家長係SPCS舊生(中小及幼稚園)有冇priority呢?

boulder,

多謝你的消息. 你的資料很有用.

大家努力避免成為有問題的個案~!

Boulder, thanks for your reply and also sharing of 'insider' information.

Boulder,

Do you know will the interview be earlier than previous years if the letters will be sent earlier this year?

原帖由 boulder 於 11-3-30 22:46 發表

以往4月第三個星期收interview 信,
5月頭interview,
5月尾開新生家長會,
6月頭新生註冊,
今年有高層說,會提早.
所以推算4月頭會收interview 信.

有interview多數收
但唔係100%
年紀小唔收唔係籍口,因為細仔/女(同 ...

我發覺以往的日子都係平日, 因為五月頭的第一個星期六公司有重任...所以, 千祈唔好撞期~!

呢度有無人係家姐/哥哥係SPK/SPN呢, 因為我估你地收到信的機會大啲,如果有,我見到你地收到信先開始緊張都未遲~!

多謝boulder提供寶貴嘅意見,甘即係代表4月頭會收到信,雖然真係好緊張,但係都要耐心等待!
榛子果仁:max咪就係有兄弟姊妹嗰個囉,我諗佢會最先收信!
原帖由 榛子果仁 於 31-3-2011 16:28 發表
我發覺以往的日子都係平日, 因為五月頭的第一個星期六公司有重任...所以, 千祈唔好撞期~!

呢度有無人係家姐/哥哥係SPK/SPN呢, 因為我估你地收到信的機會大啲,如果有,我見到你地收到信先開始緊張都未遲~! ...

angel,

係喎, MAX我覺得你細囡一定得架(個人認為咋)~!你有信請上來報喜, 我地到時先再緊張~!

貢獻勳章

原帖由 榛子果仁 於 11-4-1 04:01 發表
angel,

係喎, MAX我覺得你細囡一定得架(個人認為咋)~!你有信請上來報喜, 我地到時先再緊張~!

我認為咗好耐 !!

佢一定會,大家可以放心 (我話嘅) !!
[img]http://forum.baby-kingdom.

原帖由 an~gel 於 11-3-31 18:42 發表
多謝boulder提供寶貴嘅意見,甘即係代表4月頭會收到信,雖然真係好緊張,但係都要耐心等待!
榛子果仁:max咪就係有兄弟姊妹嗰個囉,我諗佢會最先收信!
...

有人提起我個名喎 ~
無錯。係有家姐讀緊。但我相信有關信件會一次過寄出的。

原帖由 榛子果仁 於 11-4-1 04:01 發表
angel,

承你貴言先 ~

如果真係有咁嘅機會,一定9秒9上來報喜。 一定 !!

原帖由 KaHeiBaBa 於 11-4-1 04:36 發表

我認為咗好耐 !!

佢一定會,大家可以放心 (我話嘅) !!

唉 ! 我依家用工作來麻醉自己,唔好諗咁多嘢。

KaHeiBaBa, 如果今次俾你批中的話, 真係要封你做"神算子"喇
‹ 上一主題|下一主題