用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?
樓主: Cisssy
go

其實係唔係SPCC DGS就係公認的BIG 2?   [複製鏈接]

天外之人 發表於 24-6-4 11:49
這唔係平與貴問題,我孩子都有報讀,中三學識了基礎就不再讀了,衹係覺得係唔係真係咁有需要而已,真係學多一 ...

你誤會了,可能我表達得不好。我孩子沒有報外語班,我的意思是她整個星期六的上午都是在家睡覺,我只是覺得如果住近一點去學都唔錯,橫掂都冇嘢做

jenjenny 發表於 24-6-4 12:03

你誤會了,可能我表達得不好。我孩子沒有報外語班,我的意 ...
唔,真誤會了你意思,但現實中好多都係咁,唔係剩係講外語班,好多孩子報好多野,其實好多都唔知係唔係真係學到野,還是在夢遊中. 學野主要睇有冇心,有心多遠多近都唔會影響.  
我孩子也是,整個中學生涯,星期六日都叫佢自然醒,閒日比小學夜訓好多,但又要早起來.

天外之人 發表於 24-6-4 12:21
唔,真誤會了你意思,但現實中好多都係咁,唔係剩係講外語班,好多孩子報好多野,其實好多都唔知係唔係真係學到 ...

咁好辛苦啊!我女都有課外活動但只是少量。補習只補一科,所以時間方面尚算輕鬆,但做媽媽的就要費心,變咗我幫佢補習

回覆樓主:

其實有留意學界比賽,就知spcc在男女校組別總成績係長期第一第二名。

至於邊間學術方面最勁,頭兩名都唔駛點討論啦。

反而有興趣整返個最自豪學校榜,即係畢業N年都係認識新朋友時好快透露自己中學邊間。我心入面已經有幾個名字

Soundervolt 發表於 24-6-3 18:00
如今做學生已經夠哂忙,香港喺外向型經濟,學習國際語言嘅英語,大家都理解,但若果要強制學第三種語言,為 ...

你講得啱,我識一個法文當年會考拎A,佢而家已經用唔識法文無分別

回覆 Jean1769 的帖子

23/24 前三係培正、福建、SPCC

男女校組無晒 喇沙 拔萃s 協恩 英華,集中資源喺兩三樣運動 (x 男女子abc grade 六隊) ,就唔難排得前。

spcc 搞4樣,羽毛球 、乒乓球、游水、女籃攞130分,都夠分排第5。

男校/ 女校組,就激烈啲。前三無7-8項運動有前列表現都唔使諗。

angelanala    發表於 24-6-5 20:49

Jean1769 發表於 24-6-4 18:33
你講得啱,我識一個法文當年會考拎A,佢而家已經用唔識法文無分別
其實係唔係都暗示著,咁既學習心態做造就唔到真正人才原因之一.

回覆 Jean1769 的帖子

睇下你喺咩圈子同埋咩年紀, 我啲朋友大部份係60後70後, 我地都甚少提中學讀邊間, 熟絡咗之後先至會講喺邊區讀書, 然後先至講讀邊間 - 我地有人讀DBS, DGS, 喇沙, 華仁 (港九都有), 英皇, 英華, St Stephen's, Paul Co-ed, SPCS... 仲有"大發現"就係通常St Jo仔好鍾意話俾人聽佢係St Jo仔, 同埋佢啲言行舉止都好St Jo仔

Soundervolt 發表於 24-6-3 18:00
如今做學生已經夠哂忙,香港喺外向型經濟,學習國際語言嘅英語,大家都理解,但若果要強制學第三種語言,為 ...

同意你的觀點。

如果小朋友本身有語言天份,學多種外語係冇問題嘅。但如果小朋友語言天份唔高(例如童年時的我),強制學外語會變成額外的負擔。所以我贊成讓小朋友自由選擇是否學外語,而先決條件係先搞掂中英文(尤其係如果將來選擇考DSE的話)。

冇懸念,呢兩間同第三名皇仁都已經爭咗半班。除咗讀書叻運動音樂校外比賽都出色! DGS 學生對自己學校個pride更加睇重。 Spcc 感覺上對學校歸屬感就冇咁重。 dgs d女仔讀書真犀利, 記得有個舊同事做ibank back office,對市場冇乜認識連匯豐嘅股票號碼都唔知道,但佢就一次過三年考咗個cfa。勁。

Nbranson 發表於 24-6-7 08:54
冇懸念,呢兩間同第三名皇仁都已經爭咗半班。除咗讀書叻運動音樂校外比賽都出色! DGS 學生對自己學校個pri ...
唔係女人,係女神。

冇懸念,呢兩間同第三名皇仁都已經爭咗半班。除咗讀書叻運動音樂校外比賽都出色! DGS 學生對自己學校個pri ...

炒開美股,識ticker 多過香港股票編號唔出奇,不等於對個市場唔認識,CFA斷估都唔會考單一市場。

如果一take 過考完CFA三份卷理論上最快系18個月,3年係正常速度,不是單純講能力,也要考慮考試時間跟工作量有否衝突。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

佢咩原因去做back office 呢?

Us eu ibank front office 幾何請香港人 (local or foreign uni) ar?  依家唯一途徑都係由back office mid office做上去.... 呢幾年反而鍾意請本地top 3 uni多 d

回覆 PuffyBobby 的帖子

So true ....st joe 啲舊生嘅歸屬感好強, 足球籃球游水...校隊coach 全部都係舊生。好多舊生一畢業之後都會返返學校陪練教波一教就二三十年。舊生嘅support好犀利,足球隊贏精英賽舊生康xx即刻寫將百幾萬支票,籃球隊又贏精英賽(abc grade 另一舊生每人一對限量版波鞋)之後暑假大家去新加坡大阪玩打波。學校實在多名人舊生,學生自然有pride... 唔使講啲專業人士,show biz都出陳奕迅林海峰林嘉謙許廷鏗昭峰..... 有一個mirror都係但學校特登唔list出嚟

Nbranson 發表於 24-6-7 15:11
Us eu ibank front office 幾何請香港人 (local or foreign uni) ar?  依家唯一途徑都係由back office mid  ...

真好,請3大。我哋以前Business/Finance 無得拔尖,無Global Business/ Quan Fin等科科,全部都叫BBA / B Fin。一年過千人畢業,就算係尖子畢咗業條路都好難行

Us eu ibank front office 幾何請香港人 (local or foreign uni) ar?  依家唯一途徑都係由back office mid  ...

何解呢幾年中意請 本地 3 大?謝謝

我C6做外資銀行,不是I bank,請MT (入職4-50k那種)以前是外國留學生,之後是三大,現在沒有,都是睇表現睇英語能力

吹下水。本地三大嘅quant finance, ai, tech related 都唔失禮。做過 pt72 sac baly talent acquist, 乜嘢ibank ivey 學生都見過, 只要你英文溝通perfect,好多us eu ibank沖基金睇三大嘅quant... 同佢哋都冇乜分別。全張pt72 trading desk都係cu hku quant...佢哋畀得offer gs 同 ms 都冇人可以拒絕.  以前大行請人睇下個transcript同張cert就算, 依家冇得碌過,佢真係逐科成績睇問你,本地金融神科啲分科好實淨,反而外國大學太多electives, 個bachelor degree太過general

kwunpa 發表於 24-6-7 19:23
何解呢幾年中意請 本地 3 大?謝謝

我相信是因為很多銀行internship programs 會去本地大學招聘,很多學生就由intern上MT。銀行這幾年在香港請人少了,從外國來香港工作的也比起以前少,很多外國畢業的已轉戰其他城市。
而銀行請的香港的大學畢業生亞裔和內地生都多,其中不少印度人是香港名直私IS畢業。所以銀行員工的diversity仍是有的。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊