用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖安德烈小學
樓主: 法子
go

聖安德烈小學 [複製鏈接]

Re: 聖安德烈小學(net40)

揚莉煒媽咪 ,
雖然囡囡考到私小,不過考濾到經濟,我都冇過想要讀私小的.
現在一定會係st andrews讀,亦冇考濾要依個時候打退堂鼓.
我只係想知 依個9唔搭8 既中學結龍安排會點.....

你們別擔心啦,事情還沒發展,中學BAND3不一定不好,總有1/3小學生是BAND3生,要是這所中學校風好,可能他日聯擊收聖安德烈的BAND3生也說不定呢!
私校也不一定好,政府津校一年一個學生貼近3萬,私校的往往更差的。

安心安心安心安心安心安心安心安心安心安心安心安心

Mankind. 寫道:
誰把自己的子送去做實驗呢,要是結龍,小學已經有逃亡潮了,要是BAND1的中中,選英中(等於全級前60名也會走出去)的都會走,所以我以為不會的,再說,深水保的英中在19區內,是前三位多位的

mankind.
相信你比我們更清楚中小學聯系及 one dragon 的, 但 st. mary church staff 確實肯定結龍, 如英華, 正令小學生水平合乎英中standard, 但st. andrew 如與 band 3 結龍, 校長會不會因結龍中中關係, 不需再提高小學的質素, 因沒有大目標

zimba,

我只叩了英華, 不交kts, 都是想try-try st. andrew 一年, 

唯有見步行步. 如果無其他選擇, 不如就讀住先, 留番d彈藥, 唔對路就即走啦. (同意)

如果得新校長證實的話, 我估我都會即閃.

這個世界精彩的地方便在這了:
你有聽過教署說,現任英中要有很高多比例的「符合讀英中的學生嗎?英華小學的畢業生有七至八成band1生?
反之聖多德烈如何?
要是作實,千來個家長會有什麼反應?未讀小學先想定入band3中學的家長怎想?每人都有自己的打算,聖多德烈會被人唾棄,中小學都被殺也未可知呢

如果間學校真係不好的話,我估不止我們會閃,仲有其他成千家長都會閃.
現在作"恐慌性拋售"是沒用的,還是看看長遠怎安排吧!

該用戶已被刪除

唉,你們莫要白擔心啦,要是當真,公開時家長總有投票權的,大家想想,支持的有多少人?

lamsuetwai ,
你找到校長沒有?

Jack&Jill ,
我都有擔心,不過依家消息都未知如何,又未有校方公佈.來來去去只係得我地數來個家長的消息.....你都不要太擔心了.

Jack&Jill 寫道:
[quote]
lamsuetwai 寫道:
zimba,

如果得新校長證實的話, 我估我都會即閃.

要是結龍,我都會閃,間學校要同間band3中學結龍,仲有鬼人報,有邊個家長會推個仔落火坑? 我昨晚3點幾都瞓唔到,覺得自己累左個仔 [/quote]

jack &jill,

我都係呀, 很不開心, 累左個仔, 推個仔落火坑,

法子 寫道:
lamsuetwai ,
你找到校長沒有?

Jack&Jill ,
我都有擔心,不過依家消息都未知如何,又未有校方公佈.來來去去只係得我地數來個家長的消息.....你都不要太擔心了.

法子
等待回覆,

lamsuetwai, Jack&Jill,
呢度未被證實係"火坑"呀, 擺在眼前既仍然有一些好處, 仍然係好學校. 只是有變"火坑"之慮.
況且, 如果真的毫無信心, 仍可轉變策略的呀.

唉~你地咪咁la~~
你地覺得累左個仔,推個仔落火坑??你還有時間,大可為他轉校~根本不用愁呢
現在學又未番,會又未開,詳情又未知.......
學校今天結龍嗎?9月就升中了嗎?.......是否需要這樣憂呢..
我會看大公佈,再辨斷,再計劃.總好過現在愁......
雖我也有擔心,但係度估估下,換來的就只是"累左個仔"咁款......
況且結龍是要徵得有關家長一致同意的.
我囡囡才P1,我有的是時間,為她好好的預備!!
學校不好要閃的也不只是我們幾個呢!!

該用戶已被刪除

剛打電話去聖多馬問副校長,結果 ..........

我覺得佢地係度耍緊d家長  , (同意), 一路說 st. mary church 的好處, 一路都說沒有消息, 不可公開, 但日後的決定是由聖公會決定. 有 cheated 的 feeling.

兇  xxx  吉少.       

zimba 寫道:
lamsuetwai, Jack&Jill,
呢度未被證實係"火坑"呀, 擺在眼前既仍然有一些好處, 仍然係好學校. 只是有變"火坑"之慮.
況且, 如果真的毫無信心, 仍可轉變策略的呀.

ZIMBA,

仍可轉變策略的呀, what do you plan for this moment, i have already ask some other school and they said they are not accept application any more.

你地唔好咁啦
都仲未知
可能聖瑪利亞唔係咁差o者
就算係~小二再轉都未遲丫
唔好自己嚇自己先啦
都仲未公佈

lamsuetwai,
我老公作主呀, 我問佢如果真係結龍咁點? 佢話呢樣野未發生, 要give the school a chance, 同時將憂慮交託天父......
你而家問, 係無位架, 等到8,9月啦, 到時大家坐定咗就會有. 我聽人講, 英華以前小一下學期都試過俾人插班, 因為有學生離港, 轉去直資小學等等. 同埋我相信仍有人會等到開學最後一刻先決定去邊間讀.

我都知有d學校話無哂位
但到開左學又有位入o既
(最緊要係keep住仔女成績~成績好想轉去邊都得)
大家咁話^^[quote]

ZIMBA,

現在回想, 我其他朋友都說為什麼註冊就要甘快交錢, 原來more or less 都為留學生, 聯繫band 3 中學 應已是一定, 還沒有公佈吧了, 我以副校長的反應及說法. 始終, paper cannot cover  the fire. 真謝謝 那 bk momi ....wxxxx,
使我們知道詳情, 為什麼中學肯應, 小學不肯應.

‹ 上一主題|下一主題