用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會仁立紀念小學 仁立紀念小學家長區 (2)
樓主: 黃巴士
go

仁立紀念小學家長區 (2) [複製鏈接]

原文章由 kswiss 於 07-11-17 07:34 硐表
其實我都唔係咁清楚佢地係唔係你講既抄 model answer.不過,女女曾經講過,我估係老師以此作例句,教佢地作句,其實都係全工作紙既其中兩句.

其實model answer做法, 好似我以前中史精讀咁, 按精讀答法分
數有保障, 但無左自己睇法, 就算有獨立思維都唔夠膽博寫落去,
因為驚失分.
所以有好多考生答對, 可能較公式化, 但出來整體成績條graph都
可能只係c/d (當年情況)
到人大了, 變通多左, 可能會唸依家會用上自己意見答當年題目, 但時間已經過去, 獨立嘅思考就用在工作上吧了!!!!

有時不可否認要從model answer出法教佢地, 令到句字通順, 及后要點從model answer引發其他句字, 就靠小朋友自己啟發了.
小朋友過左一段時間, 我唸都唔會永遠重覆用上同一句字掛, 一來佢地會覺得悶, 二來佢地變左死讀書, 我地都會知道.

我自己覺得咋 --- 在乎care小朋友是否可從傳統定係生動層次上吸收到而已.

黃巴士

原文章由 csy_ma 於 07-11-16 20:29 硐表

個方法好正喎,您地班舊年有雙班主任制,仲有個您介紹過既什麼小組互相幫忙既方法(?唔記得咗添 ),今年又有背乘數表省時法,真係都幾正

我囡雖然已響暑假背咗乘數表(我有九因歌歌仔隻CD同VCD,好似借咗俾朋 ...

csy_ma,

一時八卦,見到背乘數表,忍唔住答句咀,希望唔好介意私自撞入:

二年級時要背乘數表,非常沉悶,但不能不背。如果想為背乘數表添上一點樂趣,亦想藉此增進親子關係的話,可以用我發明的乘數表綿胎。

相信大家都玩過綿胎遊戲,改良一下便可以讓小朋友練習乘數表了:

道具:Poker、打人的東西(如將報紙卷成棒狀)

人數:二人或以上。

玩法:(eg A & B & C, 三人,玩 7 的乘數表)
A 出牌,說 “717”,如果出的牌不是 7 的話便繼續到 B出牌,說 “72 一十四,如果出的牌不是 4 的話便繼續到C出牌,說 “73二十一,如果出的牌不是 1 的話便繼續到 A 出牌,如此類推。但當叫的尾數跟出牌是一樣的話,大家便要鬥為快拍下,以後和普通綿胎玩法一樣。

我女兒當年對於這種遊戲樂此不疲,在不知不覺中學乘數表,大家可以試試。

eviepa

[ 本文章最後由 eviepa 於 07-11-17 18:49 編輯 ]

王國長老

csy ma,
唉,我都唔知佢係咪真係搞得掂, 佢又真係唔肯溫我都無哂孚, 我又費時好似小一0甘傷和氣, 見佢唔係太差, 咪次次都問佢有冇信心, 佢次次都話有, 0甘我咪同佢講有就俾心機啦. 真係要靠佢自己喇.
原文章由 csy_ma 於 07-11-17 00:59 硐表

踩咗去第間學校既地盤”侃大山”呀!一陣仲要回應指名道姓既挑戰添
我都好想學吓您咁放手,睇黎您大囡已搵到自己溫書條路勒(小學,就應該係唔駛溫都應付到先至啱既,唔係中學咪唔駛瞓?) ...
(~'.'~)  (^.^ )*^-^*

原文章由 cookie 於 07-11-18 00:17 硐表
csy ma,
唉,我都唔知佢係咪真係搞得掂, 佢又真係唔肯溫我都無哂孚, 我又費時好似小一0甘傷和氣, 見佢唔係太差, 咪次次都問佢有冇信心, 佢次次都話有, 0甘我咪同佢講有就俾心機啦. 真係要靠佢自己喇.
...

你囡囡可能係上堂吸收型(好似我朋友囝囝讀小三咁, 都係咁), 已經明白灑內容, 返到屋企咪唔洗點溫囉!!!
既然成績唔係太差, 俾d信心大家啦!!!  我支持您.: :

黃巴士

原文章由 kswiss 於 07-11-21 19:05 硐表
你地之前提到作文,又提到要為文章作一個題目,我地今日終於有得做啦!

真係好,之前中文科都係作句子,而家就作文.其實女女之前作句有難度,她常常會用作文的想法去作句子,搞到句子好長,又未表達到她的意思.而家作文,終 ...

我都覺得有題目作文, 好似比較句字為佳. 因為小朋友可以發揮多d創意&想像.

我最近上左隔離校網睇, 發覺有位家長詞峰銳利......

黃巴士

各位靚媽:

如果學校每星期作中文週記, 您地覺得小朋友(小二) 會唔會好吃力???

黃巴士

[

我覺得如果每星期有週記可以令小朋友作文好d, 您地覺得呢??

黃巴士

原文章由 kswiss 於 07-11-21 19:05 硐表
你地之前提到作文,又提到要為文章作一個題目,我地今日終於有得做啦!

真係好,之前中文科都係作句子,而家就作文.其實女女之前作句有難度,她常常會用作文的想法去作句子,搞到句子好長,又未表達到她的意思.而家作文,終 ...

我地中文老師既回應,幾乎同小朋友寫既文一樣長

同時聽講,剩係我地班先有果份小測卷(要為文章作題目係其中之一份,有時,題目中都有我地班小朋友既名架 ),唔知您講既係唔係同一份

英文都好似有看圖作文練習,響本補充度,我記得考試前老師叫阿囡做過.

原文章由 kswiss 於 07-11-22 13:10 硐表
我十分贊成啊!其實我間唔中都有叫佢寫,不過,你地知啦!阿媽叫做同學校要做,效果差好遠架!

我都係 以前幼稚園時,係要交圖文並茂既周記既,而家反冇.暑假時試過請阿囡寫日記,唔係日日寫到,但返學後功課迫人,早就放棄咗.有次佢識咗個新朋友仔,好開心,都有主動話要寫(因為之前果晚睇返暑假時既日記),但因回家已很累,又讓其過去了.

週記同作文既分別,係全班題目並不統一,亦即係話,同學較難通過交換作文,看出彼此既優缺點(唔知小二會唔會做到呢 ).但係好處就係養成小朋友遇事留心,可能把事件發掘為題材的思考方法.因為響高年級,文章要寫得好,重要既係觀點同創意.

但創意唔係響石頭爆出黎既,要靠平日事事留意.寫周記,就係磨鍊既辦法之一(我囡響暑假寫日記期間,就成日話日子過得平淡,冇野好寫--縱然佢果日出咗去outing,跟青少年中心d大姐姐玩咗成日--咁發展落去,到高年級時,分分鐘對住個題目齋坐,再唔係就開口問大人點寫,然後就等運到 ).

[ 本文章最後由 csy_ma 於 07-11-23 12:03 編輯 ]

原文章由 kswiss 於 07-11-22 13:38 硐表
唔怪之得你講既小測卷我冇咩印象啦!

看圖作文係一份關於'大灰熊幫忙搬石頭'的故事',要自己作題目及有4-5格圖,然後作故仔,小朋友應該幾鍾意做.

女女話作句係依據老師提供既詞語去作,規限咗佢既思維,好難作.而作文係 ...

您講果份看圖作文,反而我地班冇.

作句其實都可以有好大自由度,都要睇吓老師點教.

所以我唔係贊成俾”標準答案”,咁等於扶貧機構送錢俾窮人,而唔係教佢地點去自力更生滅貧一樣(另一個比喻係俾魚竿教佢地釣魚,定係釣埋俾佢地).咁發展落去,只會規範咗小朋友既想像力,而唔係將佢發揮出黎.

不過任其發揮真係難教好多,我地班老師近排教人響一句句子裡面,圈番個動詞出黎(我以前做補底班時都係用呢招 ,可惜響小五用唔係好得 ).因為動詞響句子中,就好像等號,等號前係主語,等號後可以係冇野,亦可以係賓語.
將句子拆解了,把概念搞清楚後,無論係作文、閱讀理解定重組句子,都應該容易好多

原文章由 kswiss 於 07-11-22 13:45 硐表
csy_ma,

唔知可唔可以同學校反映下,加強英文作句,作文呢?

比d worksheet 小朋友做下,一星期一次,效果好好多架!

不如下次茶聚既時候,您直接同黃副校提?

原文章由 黃巴士 於 07-11-17 13:44 硐表

其實model answer做法, 好似我以前中史精讀咁, 按精讀答法分
數有保障, 但無左自己睇法, 就算有獨立思維都唔夠膽博寫落去,
因為驚失分.
所以有好多考生答對, 可能較公式化, 但出來整體成績條graph都
可能只 ...

黃巴士:

您講咗重點出黎:獨立思考同創意可能係每個小朋友天生有既,但因為俾貪方便既填鴨教育填填吓,就謀殺咗

讀中學既時候,因為學校好傳統,老師既教法都係好傳統,上堂不過係抄筆記.但係有課地理,測驗卷派回來後,發覺照足老師筆記寫都係僅僅及格,同學大惑不解 .老師就話:我係用公開試既評分法評你地,你地要當閱卷員係白痴咁,每一個point都要寫入去...

由於評卷方式俾同學發揮創意,學既人反而非常願意投入去學(就好似我囡有時做作句功課咁 ),就咁學咗兩年,響翌年會考,全班有八成人攞A或者B,好似冇人攞D或者以下...

我都偷蹺用咗呢個方法,放咗去考中史度,所以雖然冇乜溫書(連考試問既條約內容,都唔記得咗,要由其影響反推出黎),都攞到cred

原文章由 kswiss 於 07-11-22 13:43 硐表
係呀!係呀!
佢簡直係該校既擁戴者呀!但都唔洗踐踏其他學校.
仲有,佢有一句講到:唔好將學校d衰野講出嚟,如果唔係,我地就唔係明校啦!'
原來如此,祝佢地好運啦!

我最近上左隔離校網睇, 發覺有位家長詞峰銳利...... ...

哈哈!!  原來您都有睇.
有句仲勁. 問返人地家長, 小朋友係米成績奇差個d.  就算係, 都唔洗咁講, 語帶譏諷, 唔要得.

黃巴士

原文章由 csy_ma 於 07-11-22 13:37 硐表

我都係 以前幼稚園時,係要交圖文並茂既周記既,而家反冇.暑假時試過請阿囡寫日記,唔係日日寫到,但返學後功課迫人,早就放棄咗.有次佢識咗個新朋友仔,好開心,都有主動話要寫(因為之前果晚睇返暑假時既日記),但因回家已很累, ...

其實每星期加插左小測, 老師已經好好.  
再加週記.. 真係會加左多老師工作量, 唔知老師介唔介意呢??

有時見老師改功課都好仔細, 好似仔仔多左一劃, 少左一劃, 多左一點, 少左一點, 有時我都唔覺, 但老師圈左出黎, 先留意到.
可見老師改功課好花精神同細心.

黃巴士
‹ 上一主題|下一主題