用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 ...
樓主: 626mama
go

2005年出世或~宏福幼稚園媽咪~~~入黎一齊傾計丫。 [複製鏈接]

626mama

我諗都係通知晒青怡依邊,先至再通知宏福花園o個邊.因為我地下個星期便開學了.新生8月11日(星期一)開學,而舊生是8月14日(星期四)開學.我反而有d擔心到現在都未有人通知校車安排係點.

626mama,

係呀,不過係2008年8月8日6時30分

原文章由 626mama 於 08-8-7 12:26 發表
snoopyhk,
我同妳係2008年8月8日有個約會。

突然覺得好快就開學了,各位媽咪還有什麼要買的,我記得之前有人問過買Name Label,我地要準備嗎?

All mama,

我都收到miss yeung電話(好似新老師), 佢都係o甘講只須穿運動服, 真係唔開心因我已買了白皮鞋, 好好地又忽然唔穿禮儀服.
另外有一樣令我擔心事, 就係老師話有1班k1 36人有4位老師(ms yeung, ms maggie, 普通話&英語), 好似一班好多人, 以前n1 2老師13-14學生, 而普通話&英語老師通常share其他班, o甘o米即係1老師平均看管18學生,  唔知宏褔o個邊好唔好o的呢?
老實講聽完他們安排真係覺得ma ma地!

⺆望05,
重要交10張相(要穿運動服), 唉...又要重新影過(穿了禮儀服)

看一看先呀(等學校聯絡你), 我o米太快去安排(影相&買o左對$280白皮鞋).  上年同今年有好大分別.

原文章由 snoopyhk 於 08-8-7 12:58 發表
突然覺得好快就開學了,各位媽咪還有什麼要買的,我記得之前有人問過買Name Label,我地要準備嗎?

snoopyhk,

咁我地收唔約2008年8月8日6時30分喇

新約定2008年8月8日18時28分啦

原文章由 snoopyhk 於 08-8-7 12:52 PM 發表
626mama,

係呀,不過係2008年8月8日6時30分

snoopyhk,

我上年度都會跟足,每年唔打算買白皮鞋,反正都係反一陣學時穿,我會買兩對白波鞋仔。

另青怡學校下便有間 舍甫 買波鞋.皮鞋仔約100左右,都ok嫁,話係宏福學生買野有9拆。妳係咪買左喇。

原文章由 snoopyhk 於 08-8-7 12:50 PM 發表
昨日多了一日假期,落咗3號風球又見冇雨,同Jason去葵芳買波鞋返學。想問你地穿校服時係穿白皮鞋嗎?返到學校又要換鞋,在學校穿什麼白布鞋呢?我見有d穿白飯魚。 ...

snoopyhk,

我舊年整左,仲有好多,所以今年唔洗買。

有平有貴,睇妳想買邊鐘。
http://compuzone.hk/
http://www.hkiou.com/index.php?page=shop.browse&category_id=6&option=com_virtuemart&Itemid=2&vmcchk=1
http://www.joinlabel.com/1018/mainpage.asp

葵涌廣場現場整都有
原文章由 snoopyhk 於 08-8-7 12:58 PM 發表

希望05 ,

好喎......青怡開學先,一下醒唔起添。

原文章由 希望05 於 08-8-7 12:51 PM 發表
626mama

我諗都係通知晒青怡依邊,先至再通知宏福花園o個邊.因為我地下個星期便開學了.新生8月11日(星期一)開學,而舊生是8月14日(星期四)開學.我反而有d擔心到現在都未有人通知校車安排係點. ...

snoopyhk

我在doctor kong買鞋給孝孝返學的.買左一對皮鞋及兩對波鞋.之前因孝孝成日賴尿,洗完d波鞋好內都唔乾.所以我另外買左兩對白飯魚比孝孝在學校替換.但係著左一日,孝孝回家時我發現佢成對腳都比白飯魚”介”到損晒,真係心痛死我喇.孝孝仲同我講,佢唔識得著對新鞋(即係白飯魚).之後我拿拿淋帶佢去doctor kong買多對鞋做”後備”,如果賴尿都有另一對換.
我後來問番老師佢地都說咁細個唔識自己著白飯魚架.要大人幫忙先可以著到.所以我覺得之前買的白飯魚真係很浪費金錢呢

原文章由 snoopyhk 於 08-8-7 12:50 發表
昨日多了一日假期,落咗3號風球又見冇雨,同Jason去葵芳買波鞋返學。想問你地穿校服時係穿白皮鞋嗎?返到學校又要換鞋,在學校穿什麼白布鞋呢?我見有d穿白飯魚。 ...

rplyan,

聽落真係差左咁???

咁可唔可以照穿禮儀服皮鞋,唔好浪費,應該可以吧。

相我都確得冇問題,妳問下學校可唔可以,可以就唔洗再照過,唔係咁多張冇用,真係好浪費。又唔環保。

原文章由 rplyan 於 08-8-7 01:18 PM 發表
All mama,

我都收到miss yeung電話(好似新老師), 佢都係o甘講只須穿運動服, 真係唔開心因我已買了白皮鞋, 好好地又忽然唔穿禮儀服.
另外有一樣令我擔心事, 就係老師話有1班k1 36人有4位老師(ms yeung, ms maggie,  ...

rplyan

我諗miss yeung應該係新老師,剛才我問過miss maggie佢話沒有強迫唔可以穿禮儀服,一樣都可以穿.而d學生相也沒有規定要穿運動服影,始終我地都係舊生,所以有好多野唔駛跟得咁足.

原文章由 rplyan 於 08-8-7 13:18 發表
All mama,

另外有一樣令我擔心事, 就係老師話有1班k1 36人有4位老師(ms yeung, ms maggie,  ...

snoopyhk,希望05,

係呀,有相個種 label 都幾好,不過我冇晒先訂,我仲有好多存貨(冇相),我比妳三個網址,第一個可以整相。

原文章由 希望05 於 08-8-7 03:35 PM 發表
snoopyhk

我買左兩個毛巾盒及幾條新毛巾,因上年的都很殘舊了.仲欠牙擦牙膏未買.應該都無咩要買.遲下諗起再買.

防水姓名label我在網上訂左了,隔日有貨到幾好.同埋真係防水架,我之前仲怕比人騙tim.最近上網見有d有BB相片的Label ...

一班有36個小朋友,真係太過份喇......

各位,

話時話,宏福果邊有冇講過一班有幾多人呢?

原文章由 希望05 於 08-8-7 04:27 PM 發表

一班有36個小朋友,真係太過份喇......

626mama

無講,Miss Maggie今日打比我時都沒有提一班有幾多個學生.她說會分兩組.而家諗諗下,36個學生.可以分到3班,每班12人喇.佢地係咪請唔夠人,又或且收左太多新生丫.得唔得架~咁樣好似對小朋友唔係咁好,仲有丫.收埋收埋幼兒園加幼稚園有咁多K1學生,到時升到上K2又得番宏福花園校舍可以收,到時收唔收到咁多學生架~ 以前小班教學,依家好似我地以前細個時大班教學.很擔心會影響教育質素呢~

原文章由 626mama 於 08-8-7 17:28 發表
各位,

話時話,宏福果邊有冇講過一班有幾多人呢?

可以照穿禮儀服, 但如果個個小朋友都穿運動服, 我想旻旻好快唔肯穿禮儀服.  其實我最擔心係1老師看管18學生, 雖然話有其他老師(普通話&英語)但如果share其他班o甘同冇相差不大, 計我話起碼2個老師啦.  
會唔會係新老師唔多清楚呢........?

原文章由 626mama 於 08-8-7 15:25 發表
rplyan,

聽落真係差左咁???

咁可唔可以照穿禮儀服皮鞋,唔好浪費,應該可以吧。

相我都確得冇問題,妳問下學校可唔可以,可以就唔洗再照過,唔係咁多張冇用,真係好浪費。又唔環保。

...

唔係怪, 突然我好擔心, 點算呀.....?  
係o米打電話返學校詳細查詢, 其實如學校一早有這決定就應早o的同我地交代o下.

原文章由 希望05 於 08-8-7 22:32 發表
我知道青衣鄉事委員會幼稚園今個學期會執"笠",仲說會把原有的學生安排去宏福幼兒園及宏福中英文幼稚園.當時我已想青衣鄉事委員會幼稚園d學費同宏福兩間d學費差咁遠,絛數點計架?可能有d家長會覺得很重負擔.仲有原來教 ...

各位,

下.......青衣鄉事委員會幼稚園執"笠"d學生安排去宏福幼兒園及宏福中英文幼稚園,邊收得反晒咁多人呀??!!如果真係就好有問題。

原文章由 希望05 於 08-8-7 10:32 PM 發表
我知道青衣鄉事委員會幼稚園今個學期會執"笠",仲說會把原有的學生安排去宏福幼兒園及宏福中英文幼稚園.當時我已想青衣鄉事委員會幼稚園d學費同宏福兩間d學費差咁遠,絛數點計架?可能有d家長會覺得很重負擔.仲有原來教 ...

626mama

唔擔心,我諗讀開青衣鄉事委員會幼稚園d學生家長都未必會肯轉過黎宏福.可能只係有好小數目會轉過來.

原文章由 626mama 於 08-8-8 09:44 發表
各位,

下.......青衣鄉事委員會幼稚園執"笠"d學生安排去宏福幼兒園及宏福中英文幼稚園,邊收得反晒咁多人呀??!!如果真係就好有問題。
‹ 上一主題|下一主題