用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) (KTS) 2009小一家長, 大家交流下......
樓主: Barbarasin
go

(KTS) 2009小一家長, 大家交流下...... [複製鏈接]

我見我女都無
唔洗急 學校都講話所有通告可於兩天內交回

原帖由 zita0618 於 09-9-16 19:35 發表
吓!死火!請問幾$, 可以開定票明天早上可以快手寫餐單.

中文作文星期一交, 無所謂啦!

我地d細路真係 , 一人唔記得一樣!

最死都未到期
當你睇到佢哋手 "中國大字" 哇 真係想幫佢寫
原帖由 kenman_yau 於 09-9-16 19:44 發表
我囡囡今日都未帶毛筆回來,你話死未?

我都無留意幾時上書法
不過最好一次過派晒
話晒成筒嘢
人仔又細 驚佢兩隻手唔知安唔安排到 點拎 -_-
原帖由 reb619 於 09-9-16 13:48 發表
hhkk,
1A應該未派喎, 上星期我見阿囡帶咗本視藝畫冊及墊枱紙返嚟, 另我記得好似week 4 先上第一堂書法堂, 會唔會week 4 先派呀??  

張餐單係最遲星期五交架.

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-16 20:30 發表
我見我女都無
唔洗急 學校都講話所有通告可於兩天內交回

Dear 1A parents,
學號已定, 全班37人, 比原先少咗個.

hhkk,
好高興今日見到你, 我逢一&三都自接阿囡放學, 你呢?  唔知有無時間我地聚聚一齊lunch & 湊囡呢?

請問學校音樂節-報名費$$$,

原帖由 Barbarasin 於 09-9-16 08:36 發表
Thank You CyrusMom, 下載成功!
你們會否參加呢?

下載成功! 請看學校website!

Barbara

回覆 19# Barbarasin 的文章

請問校際音樂節報名費 - $$$

醒目開學勳章

回覆 507# cat03 的文章

我係參考:

http://www.hksmsa.org.hk/內的 "比賽目錄 [進入] "--->" "鋼琴項目 / 分級鋼琴獨奏 " 搵到         Entry Fee

醒目開學勳章

想問下過往 "全人發展獎勵計劃" 係咪好多人得獎架??我見到內容好似都幾難達標甘, 可唔可以分享下??

兩樣都得
因為我喺你對面樓返工 hehehehe
原帖由 reb619 於 09-9-16 21:17 發表
Dear 1A parents,
學號已定, 全班37人, 比原先少咗個.

hhkk,
好高興今日見到你, 我逢一&三都自接阿囡放學, 你呢?  唔知有無時間我地聚聚一齊lunch & 湊囡呢?

唔係個個都有
其實學校上小朋友平均咁參預各樣活動及學術
先香銅獎目標出發吖 再睇真啲 我諗金銀獎可能會難啲啲
原帖由 10396 於 09-9-17 07:53 發表
想問下過往 "全人發展獎勵計劃" 係咪好多人得獎架??我見到內容好似都幾難達標甘, 可唔可以分享下??

想請問家長參與早操果張通告話有幾日可以返去一齊做早操,要唔要報名的?定係果日就咁返去一齊做就得呀?

同埋佢話逢星期五係運動日,要穿運動服,係咪即係以後逢星期五無論有冇體育堂都要穿運動服呀?幾時開始呀?

睇來套運動衫出鏡率都好高喎,連埋 fri 的運動日 & sat 的運動班,一星期要穿4次呀。

早操唔要報名的 就咁返去一齊做就得
係呀 如果夾啱埋啲pe + 課後活動班
真係monday to friday
其實係呀
原帖由 pig03 於 09-9-17 09:33 發表
想請問家長參與早操果張通告話有幾日可以返去一齊做早操,要唔要報名的?定係果日就咁返去一齊做就得呀?

同埋佢話逢星期五係運動日,要穿運動服,係咪即係以後逢星期五無論有冇體育堂都要穿運動服呀?幾時開始呀?

睇來套運動衫 ...

hhkk,
好呀!   不如下星期三, 一齊lunch, then接囡, 好嗎?  

reb619

原帖由 heiheikeikei 於 09-9-17 09:20 發表
兩樣都得
因為我喺你對面樓返工 hehehehe

逢星期五係運動日,幾時開始呀?

Barbara

原帖由 pig03 於 09-9-17 09:33 發表

睇來套運動衫 ...

回覆 8# 10396 的文章

My son is 1A

Thanks,  I got the information.

不是已開始了嗎?我囡囡逢星期五已穿PE uniform.

原帖由 Barbarasin 於 09-9-17 14:15 發表
逢星期五係運動日,幾時開始呀?

Barbara

死火!  明天無得著, 因今日穿左又無洗! 真係要買多件, 如果唔係都唔得.

請問, 你地知唔知中文測驗會用什麼形式測呀?

原帖由 kenman_yau 於 09-9-17 16:29 發表
不是已開始了嗎?我囡囡逢星期五已穿PE uniform.

醒目開學勳章

1B班家長請幫忙

想問下1B班的詞庫係唔係要作句?
如果要, 寫響邊樹??
幾時交?

我個女一舊雲, 好似mug 都唔知甘..

下星期一小測, 我諗住比佢做多一次D工作紙就算, 大家努力

1)  麻雀
2)  天空
3)  飛快
4)  神氣
5)  爭吵
6)  翅膀
7)  開心

10396,

到目前為止係有14個詞語架

1)   麻雀
2)   天空
3)   飛快
4)   神氣
5)   爭吵
6)   翅膀
7)   開心
8)   月亮
9)   美麗
10) 草原
11) 回家
12) 跟著
13) 喜歡
14) 善良
老師應該會再有比多幾個.

小朋友在p.1中 隨意選擇4個詞語用黎作句, 寫在p.2就可以嘞.
通常在月尾交.
記得叫小朋友平時睇既書都要寫d詞語在p.3,同樣地用番呢d詞語在p.4作句.
最好每星期都做d, 唔駛月尾咁趕.

原帖由 10396 於 09-9-18 17:23 發表
1B班家長請幫忙

想問下1B班的詞庫係唔係要作句?
如果要, 寫響邊樹??
幾時交?

我個女一舊雲, 好似mug 都唔知甘..

下星期一小測, 我諗住比佢做多一次D工作紙就算, 大家努力

1)  麻雀
2)  天空
3 ...

‹ 上一主題|下一主題