用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會協和小學 09年9月入讀協和下午的家長~傾下...
樓主: dudu19812002
go

09年9月入讀協和下午的家長~傾下... [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-8 00:40 發表

常識考1-3課,我估都係出d填充題卦~

Xenc就係呢d~
[

醒目開學勳章

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-8 00:44 發表
亞仔今日派咗中默返嚟,佢原本識晒攞100分架!點知佢寫個"鞋"字寫得衰,最低個"土"字嗰 l 穿咗頭,俾老師扣咗5分,真係好唔抵呀

真係好唔抵喎!!小學就係咁殘酷!咁阿仔有冇唔開心呀???
[

醒目開學勳章

我去訓先喇~各位!!早抖...大家努力呀!
[

原帖由 dudu19812002 於 09-10-8 00:52 發表

真係好唔抵喎!!小學就係咁殘酷!咁阿仔有冇唔開心呀???

咁又冇唔開心,佢覺得有d唔抵啫!其實都係好事,等佢知道寫得求其嘅話,啱都當佢錯,佢認真寫d字可以好靚,佢平時d功課多數攞甲或者A架!

原帖由 dudu19812002 於 09-10-8 00:16 發表

講得好好呀~~真係好同意...
所以我都係閱讀冊乒面填唔太多既目標數量!20本包英中咋...

嘩~~~
係唔係一個月20本呀
都好多喎,咪即係兩日都唔夠就要睇一本,仲要寫報告,阿仔都係寫左10本咋,你真係勁呀

原帖由 dudu19812002 於 09-10-8 00:19 發表

恭喜你搵到...hehe

happypooh~我都寫過唔少次俾老師!今日仲打電話搵班主任問野添...

咁老師有冇係手冊覆返你架
我最驚係寫左之後,阿仔唔記得比老師睇咋

dudu, 我pm左你喇~~

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-8 00:44 發表
亞仔今日派咗中默返嚟,佢原本識晒攞100分架!點知佢寫個"鞋"字寫得衰,最低個"土"字嗰 l 穿咗頭,俾老師扣咗5分,真係好唔抵呀

真係唔抵呀,現實真係殘忍,用左咁多心機,就係差果度,但你都講得啱,咁樣佢地第日就會更加用心記住邊度穿頭邊度唔穿頭,呢d分我細個都扣好多

係wor,dudu,我地班好似無中默既﹖

原帖由 happypooh0127 於 09-10-8 09:46 發表

嘩~~~
係唔係一個月20本呀
都好多喎,咪即係兩日都唔夠就要睇一本,仲要寫報告,阿仔都係寫左10本咋,你真係勁呀

你地都厲害,我諗都係weekend先有時間睇,一個星期一本,所以寫左4本

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-8 00:40 發表

常識考1-3課,我估都係出d填充題卦~

唔該晒holongmama同dudu,係la,我都做常識係無咩特別,無花巧野,唔似中英文有文法考。

嘩... 你地尋晚好熱鬧喎

我仔本紀錄冊都係寫一個月20本呵 我以為佢寫錯tim, 原來係真架 ! 邊有咁多時間呀, 2 日一本, 重要寫report, 我尋晚先睇過下佢d通告, 好似有圖書堂就要帶紀錄冊, 咁未日日都要寫?

原帖由 happypooh0127 於 09-10-8 09:46 發表

嘩~~~
係唔係一個月20本呀

happy
你個仔係咪1L班呀?今日我個仔(1t)班中文要做作業p.24,25,27頁,但佢話老師未教,佢又話唔到俾我聽究竟做邊本,我見你個班中文都係一樣要做呢幾頁,我想問吓究竟係咪作業呀?因為如果呢課應該係p.23開始,唔係24頁,我唔知做唔做好........

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-8 20:40 發表
happy
你個仔係咪1L班呀?今日我個仔(1t)班中文要做作業p.24,25,27頁,但佢話老師未教,佢又話唔到俾我聽究竟做邊本,我見你個班中文都係一樣要做呢幾頁,我想問吓究竟係咪作業呀?因為如果呢課應該係p.23開始,唔係24頁,我 ...

係呀,係做中文作業呀,我都好奇怪點解要做p.24開始,不過阿仔話係 老師叫做架,所以我都信佢做左喇~~

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-8 20:40 發表
happy
你個仔係咪1L班呀?今日我個仔(1t)班中文要做作業p.24,25,27頁,但佢話老師未教,佢又話唔到俾我聽究竟做邊本,我見你個班中文都係一樣要做呢幾頁,我想問吓究竟係咪作業呀?因為如果呢課應該係p.23開始,唔係24頁,我 ...

仲有呀,佢地應該係教左架喇,因為我返到屋企,阿仔已經做好左,所以老師應該係教左佢地做架喇

囝囝收到一張English Assessment Focus, 妳地有冇呀, 這張係咪要做的, 還是評估範圍, 睇極都吾明.

醒目開學勳章

原帖由 HOLONGMAMA 於 09-10-8 09:25 發表

咁又冇唔開心,佢覺得有d唔抵啫!其實都係好事,等佢知道寫得求其嘅話,啱都當佢錯,佢認真寫d字可以好靚,佢平時d功課多數攞甲或者A架!

係呀~阿女既未字都係有求其成份,不過有心寫就真係可以好靚囉!!錯過俾佢地知道下都好,唔好只靠我地講,講多佢地就唔聽架喇!
[

原帖由 happypooh0127 於 09-10-8 21:37 發表

仲有呀,佢地應該係教左架喇,因為我返到屋企,阿仔已經做好左,所以老師應該係教左佢地做架喇

唔該晒你呀!唉....佢都唔知有冇留心上堂

醒目開學勳章

原帖由 happypooh0127 於 09-10-8 09:53 發表
dudu, 我pm左你喇~~

收到喇~又覆左你添!

我本來都想寫10本架!不過,都怕老師覺得少,計過一星期4本英文及中文,一個月都16本!咁阿女都覺得20本都ok,就ok啦~
[

我而家先同佢做緊中文作業,仲有一人一信都未做,今晚又有排搞......知唔知封信係咪一定要明天交呀?

醒目開學勳章

原帖由 Xenc 於 09-10-8 09:55 發表

真係唔抵呀,現實真係殘忍,用左咁多心機,就係差果度,但你都講得啱,咁樣佢地第日就會更加用心記住邊度穿頭邊度唔穿頭,呢d分我細個都扣好多

係wor,dudu,我地班好似無中默既﹖ ...

唔知係咪默左都唔知呢??我都覺得怪...
不過,呢幾日都冇時間同阿女朗讀下文章,所以第12課及第4課都未去睇下...
[
‹ 上一主題|下一主題