用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新 ...
樓主: like_travel
go

SPCC 聖保羅男女中學交流區 ~ 百年傳承,匯賢鼎新   [複製鏈接]

好在我們嗰級無要求用tablet.

阿囡自己帶MacBook好方便。

請問大家,隨電腦附送的外置充電器是否能替手提電腦充電?(我叉唔到)

回覆 wingszesze 的帖子

Lenovo charger 係原裝跟機的,當然可以recharge. 如不,須通知 IT 更換。 如您揀另一牌子, charger我就唔清楚是否原裝,照計都應該係。

like_travel 發表於 16-9-29 22:49

Lenovo charger 係原裝跟機的,當然可以recharge. 如不,須通知 IT 更換。 如您揀 ...

係學校訂的Lenovo, Charger 可以叉其他(例如電話, 風扇仔),但叉唔到電腦?! 那個充電器是否為手提電腦而設呢?

我們是wall charger, 沒有USB 頭。而家Model 有埋USB cable charger 咁好?

wingszesze  我咪以為附送的充電器係可以叉埋手提電腦  發表於 16-10-1 13:17

tung_yan0623 發表於 16-9-29 10:28
回覆 mingmingyinyin 的帖子

tablet月頭用左兩日已死mon, 比左it差唔多一個月先力返,最後係要換左成部机 ...

我囡嗰班9月中, 已經起碼4 個同學壞機, 佢係其中一個。 當時我咁啱坐佢身邊, 佢冇用部機, 只係開住擺檯面, 突然部機黑哂開唔番, 拎去IT, 阿囡話見一相棟電腦喺度等維修

like_travel  Please reinstall OS, it works very well   發表於 16-9-30 09:06

回覆樓主:

其實係咪以後F.2,3,4...都要帶tab上堂? 真係好重, 阿囡話佢嗰班用得唔多, 叉滿電可以用2 -3日, 隔離班就用好多, 放學已經冇哂電, 所以拎咁重嘢, 用得多就覺得抵d

回覆 velma 的帖子

正確,學校推行Pilot Plan, F1,F4 要買tablet 上堂用。之後每年升班都要用。
是否用tablet 上課,須看不同老師而定。據我囡資訊,9成學科要用tablet.

回覆樓主:

唉!囡因為帶埋電腦書包重, 大部份書除咗當日有功課做嗰d, 其餘嘅都留喺學校, 搞到佢突然想睇番d嘢, 屋企冇書, 睇怕佢都仲要d時間模索吓, d書點搞。
我家老爺話不如留部電腦喺學校

回覆 velma 的帖子

我家都有大老爺, 大小姐
Tablet 都可以考慮放 locker 不過風險自負.  我囡, 情願日日帶番屋企, 書本留學校, 要用既 paget 影相, 或者問同學影相share. 我女說成日用呢招, 論流帶書番屋企, 亙相幫助, bonding 好好!

chingyu  Yes, same here!  發表於 16-9-30 23:19

已重裝OS, 至今非常順暢, 謝謝指導

like_travel  you are welcome !  發表於 16-10-3 13:44
like_travel    發表於 16-10-3 13:44

😊

GreenMarshal    發表於 16-10-4 11:05

星期五學界D1游水比賽,今年開始要囉票入場
如無意外,SPCC今年比賽後會跌番去D2每間學校收生取態不同,如果想運動精英,又唔會有咁多人入到醫科

引用:+本帖最後由+like_travel+於+16-10-18+11:3

原帖由 like_travel 於 16-10-18 發表

想請問係邊度可睇到幾多人入醫科的數字?

回覆 snugglechums 的帖子

今年方仗最後一年,未知是否因此有些不同,以往校網有update. 今年就不見提及。
今年SPCC同學入醫科共37人,囡囡mutual friend FB 白袍日洗版。恭喜晒!

醫科今年亦加左學位,女拔也有19人入醫科

其實Global business / LLB / Risk Management / Quan Fin一樣高興, 可惜尖子都愛醫科。
其他,相對很低調,唔見有人提,FB分享也不見

like_travel 發表於 16-10-18 11:33
如無意外,SPCC今年比賽後會跌番去D2每間 ...

Add oil all swimmers

引用:+本帖最後由+like_travel+於+16-10-18+16:3

原帖由 like_travel 於 16-10-18 發表

其實Global business / LLB / Risk Management / Quan  ...
其實除咗醫科,我也想知其他學生簡咗邊個科,所以問你可以係邊度睇到,打算自己慢慢看。

回覆 snugglechums 的帖子

以往在校網Congratulations 有得睇,今年未見有update. 只有University offer 並未提及讀咩科
答案給你,是==> 沒有

like_travel 發表於 16-10-18 16:08
其實Global business / LLB / Risk Management / Quan Fin一樣高興, 可惜尖子都愛醫科。
其他,相對很低調 ...

尖子不一定愛醫科。

純計揾米,醫科難讀難撈又辛苦。

有抱負才會讀醫,咁多人入,學校價值觀影響不少!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊