用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有爭議性的問題
樓主: eit2003
go

有爭議性的問題   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 23-4-22 19:44
我又唔明,大大方方講「我真係睇到又知道有優勢喎,我交得起學費換番嚟,有問題咩?」咪得囉,應得的。:hap ...
其實唔明或者即使講"我真係睇到或者又知道有優勢喎,我交得起學費換番嚟,有問題咩?"

最抵死是不懂裝懂,用歪理强辯.(正如教開猴子的爸)

當年揀IBDP 真係完全冇入醫優勢喎!

當年仲要話 PG 44 45都未必有offer.

當年就係院長講明盡量收多啲DSE生。
結果想讀IB的同學,為咗入醫科。都揀了DSE。

我哋又點會揀IB呢?

因為聽DSE狀元分享,一定要操卷操卷操卷,
仲要一定跟教育局的答案才行。

我哋真係好唔buy, 覺得學習不是這樣。

註:當年不是很久之前,現在才 Year 3

tkhhung 發表於 23-4-22 19:53
努力一齊入神科

好彩香港重有中大

chingyu 發表於 23-4-22 19:56

咁你目光唔夠遠喇,你問下而家既家長?不過有資源,想點都得既,打直打橫行都得

吾緊要啦! 大家都係比正苦玩! 所以大家係EK吹下水討論下。 冇傷大雅。

Szetimmy0225 發表於 23-4-22 19:57
好彩香港重有中大

大部分師兄都係入中大 年年最少有10幾個入神科 希望年年有增加

PTL_L 發表於 23-4-22 19:58
咁你目光唔夠遠喇,你問下而家既家長?不過有資源,想點都得既,打直打橫行都得 ...
尼位IB的家長就正常好多.
即使未能證明是否真的不知道有優勢而去揀IB,但至少(目前在這post爲止)是沒有用歪理為IB强辯沒有優勢或選IB沒有好處.

PTL_L 發表於 23-4-22 19:58
咁你目光唔夠遠喇,你問下而家既家長?不過有資源,想點都得既,打直打橫行都得 ...

我諗緊會吾會以後香港中大醫學院變左DSE生集中地, 而另一間變成真IB醫學院呢?(量化寬鬆考生佔大多數呢)。

但那位院長講的和做的並不是一回事.(不過,亦可以是不留意有關動向或者正如你所講,聼DSE狀元分享而改變主意)

Szetimmy0225 發表於 23-4-22 20:03
我諗緊會吾會以後香港中大醫學院變左DSE生集中地, 而另一間變成真IB醫學院呢?(量化寬鬆考生佔大多數呢)。
...

tkhhung 發表於 23-4-22 20:03
大部分師兄都係入中大 年年最少有10幾個入神科 希望年年有增加

雖然我都非常喜歡阿仔有機去瑪麗醫院上堂, 但現在應該冇機會啦! 我哋呢D普通官校冇得玩量化寬鬆邊夠人爭呀。 大家一齊努力向中大神科出發啦! 另外果邊吾係我哋D普通人可以望的。

Szetimmy0225 發表於 23-4-22 20:03
...

又不一定 正苦想IS 只限外國人讀 更多本地生回歸DSE IB 不是個個學生適合 而且學校要特別挑選

medicine 發表於 23-4-22 20:07
但那位院長講的和做的並不是一回事.(不過,亦可以是不留意有關動向或者正如你所講,聼DSE狀元分享而改變主意) ...

聽果位院長吹水 真係會雙目失明架!

Szetimmy0225 發表於 23-4-22 20:11
聽果位院吹水 真係會雙目失明架!

我沒看 已經下載 改變可能要換人

tkhhung 發表於 23-4-22 20:10
又不一定 正苦想IS 只限外國人讀 更多本地生回歸DSE  IB 不是個個學生適合 而且學校要特別挑選
...

可能人哋又量化寬鬆到百分之九十狀元呢! 到時有一千幾百個量化寬鬆狀元啦! IB醫學院怕咩收吾夠人呀?起碼人哋夠資格面試呀! 有面試就有機會啦!你試下DSE考36分去報下, 睇下人哋so吾so你。

tkhhung 發表於 23-4-22 20:10
又不一定 正苦想IS 只限外國人讀 更多本地生回歸DSE  IB 不是個個學生適合 而且學校要特別挑選
...

不是.正負不一定會想IS只限外籍.搞明白"教育產業化"這幾個字背後的經濟意義.(個人估計)應該不會限制本地人走IS之路

Szetimmy0225 發表於 23-4-22 20:16
可能人哋又量化寬鬆到百分之九十狀元呢! 到時有一千幾百個量化寬鬆狀元啦! IB醫學院怕咩收吾夠人呀?起碼 ...
你試下DSE考36分以下(或低於36分)去報下, 睇下人哋so吾so你。

medicine 發表於 23-4-22 20:03
尼位IB的家長就正常好多.
即使未能證明是否真的不知道有優勢而去揀IB,但至少(目前在這post爲止)是沒有用歪 ...

EK大部份係正常家長!

PTL_L 發表於 23-4-22 19:31
拗咩鬼呢?我一界師奶,只係識計婆乸數,好簡單既概念諗法,冇著數點解要做?即
1.唔係有優勢入神科,我要 ...
我小朋友小學行IB,我也曾想過他中學讀IB,但我並不希望他讀醫,辛苦得黎ROI低。讀IB我相信可給子女更全面發展。
我身邊數位同事子女讀IS (IB課程), 也沒有聽他們說希望子女讀醫。當然可能他們有但不告訴我

我相信真的有人因想入某些科才修IB,但並不代表所有人是這樣。

話雖如此,我還是相信高手在民間和尊重師奶的 :)

medicine 發表於 23-4-22 20:18
不是.正負不一定會想IS只限外籍.搞明白"教育產業化"這幾個字背後的經濟意義.(個人估計)應該不會限制本地人 ...

其實我對IS完全冇意見, 人哋大部份都係去外國升學。
‹ 上一主題|下一主題